Spencer

Újfajta merevlemezes eszköz az Iomegától

Az elsősorban különböző Zip és Jaz termékeiről ismert Iomega munkatársai kedden bejelentették a cég legfrissebb újdonságát, az úgynevezett RRD (Removable Rigid Disk) hordozható adattároló rendszert.

Az RRD technológia hagyományosnak nevezhető merevlemez alkotóelemekre épül, azonban esetében a hagyományos winchesterektől lényeges eltérést jelent a különleges meghajtó cartridge alkalmazása. Egy-egy ilyen cserélhető cartridge 35 GB adattároló kapacitással rendelkezik.

A hagyományos merevlemezekben helyet kapó adattároló diszkek az eddigiekben egész élettartamuk alatt a winchester belsejében maradtak teljesen érintetlenül, ugyanis minden külső behatásra rendkívül érzékenyek voltak. Az Iomega azonban kifejlesztett egy olyan speciális lemeztisztító és porvédelmi technológiát, melynek köszönhetően a különleges RRD merevlemezekben található 2,5 col méretű lemezek minden további nélkül áthelyezhetők a megfelelő hordozható cartridge-ekbe, még pedig úgy, hogy közben lényegében teljesen kizárt az adatvesztés veszélye. Nem tettünk mást, mint a már jól ismert merevlemez technológiákra építkezve egy teljesen újfajta hordozható adattároló eszközt fejlesztettünk ki - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bob Lutz, az Iomega egyik termékmenedzsere.

Lutz elmondta, hogy az Iomega mérnökei az új rendszer részeként vadonatúj légzsilip, légszűrő, valamint automata fejtisztító technológiákat fejlesztettek ki, melyek együttesen alkalmazva tökéletes munkát végeznek, és teljes biztonsággal elejét veszik az adatvesztéseknek. Ugyancsak újdonságnak számít az az RRD meghajtók esetében használatos különleges hibajavító mechanizmus, mely kiegészíti a hagyományos merevlemezekben használt régebbi hibajavító megoldásokat.

A kereskedelmi forgalomban várhatóan valamikor 2004 első negyedévében megjelenő RRD rendszerek mellé a gyártó az Iomega Backup szoftver legújabb, különleges adattömörítési és titkosítási megoldásokat felvonultató verzióját fogja csomagolni. Az RRD meghajtók belső, illetve külső (USB 2.0) változatban is megvásárolhatók lesznek, konkrét kereskedelmi árakról azonban egyelőre nincsenek információink.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)