Hunter

Végre felszállt az idei utolsó Mars-expedíció

Nem volt könnyű "szülés" a NASA második marsjárójának fellövése, hiszen már ötször halasztották el a rajtot különböző technikai és időjárási problémák miatt. Az Opportunity a floridai Cape Canaveral légikikötőből vágott neki hat hónapos útjának helyi idő szerint 23 óra 18 perckor.

Először az időjárás és a hordozó rakéta, a Boeing által épített Delta II szigetelési panelezésével kapcsolatos aggályok miatt csúszott egyre inkább a kilövés, majd vasárnap a kilövő eszköz repülésmegszakító rendszere egyik alkatrészének meghibásodása miatt lőtték vissza a rajtot. Az Opportunity-nak július 15. lett volna az utolsó időpontja a felszállásra, hogy kihasználhassa a Mars és a Föld 2003. évi kedvező együttállását, melyre legközelebb csak 2004 novemberében nyílt volna újabb alkalom.


A Delta II felszállása Cape Canaveralból, orrában a Rover-B-vel

Az Opportunity három hónapon át fogja bebarangolni a Mars sziklás felszínét. Ikertestvére, mely közel egy hónappal korábban, június 10-én indult útnak már több mint másodpercenkénti 30 kilométeres sebességgel repül a vörös bolygó irányába, míg az európai Mars Express nyolc napos előnyével jelenleg már 10 millió kilométerre távolodott el a Földtől. A hátvédet a japán Nozomi űrszonda képviseli, mely két hete merített némi löketet a Föld gravitációjából. Mindegyik szonda, beleértve az Opportunity-t is 2004 januárjának első néhány hetében érkezik meg célpontjához.




A Mars Exploration Rover a laboratóriumban és a Mars felszínén ábrázolva

Az iker marsjárók robot-geológusként fognak tevékenykedni. Felderítő útjukon naponta 40 métert tesznek meg, érdekes kőzetek és talajminták után kutatva. Mindkét gépet egy nagy látószögű kamerával, valamit egy, a kőzetekről közeli felvételeket készítő kamerával látták el, továbbá egy fúróegység is található a felszerelés között. A két amerikai egység olyan kémiai jeleket keres, ami megerősíti az állandó víz jelenlétét a hajdani bolygó felszínen. Amint azt már korábban is írtuk, az Opportunity a Meridiani Plánumot célozta meg, mely szürke hematitban gazdag, egy olyan ásványban, ami általában nedves környezetben alakul ki. A Spirit a Gusev kráter felé tart, amiről feltételezik, hogy egykor egy hatalmas tavat rejthetett.


A Mars Exploration Rover B behelyezése az orrszerkezetbe

Eddig csak három NASA egységnek sikerült leszállnia a Marsra: a két Viking leszállóegységnek 1976-ban és a Mars Pathfindernek. Akárcsak a Pathfinder expedíció, a mostani marsjárók is ejtőernyővel kísérlik meg a leszállást, a földet érést gázzal töltött zsákokkal próbálják meg zökkenőmentésebbé tenni.

Időközben befejeződtek a Mars Express fedélzetén utazó Beagle 2 ellenőrző munkálatai is. Sikeresen letesztelték a gépet, feltöltötték a szükséges szoftvereket és bizonyos alkotóelemeket be-, illetve kikapcsoltak. A Mars Express most kezdi meg igazi bolygóközi utazását, műszereit kikapcsolják és az űrjármű úgy nevezett hibernációs módba kapcsol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #7
    hu vazeg, nem eccerű hordozórakéta! Rendesen körberakták csővel! :)
  • Anteris #6
    semmi sem az, aminek látszik.
  • pascal #4
    szvsz azt mondják majd, hogy elveszett vele a kapcsolat mint a többivel, közben titokban nyomják majd a földre az anyagot... mivel a raketta fellövését amerika nem titkolhatja ezért inkább elhiteti mindkivel hogy megsemmisült vagy vmi utána szépen lefölözi a talált dolgokat. Elvégre világbirodalom, megteheti... majd hülye lesz Bush az emberiség javát nézni
  • [HUN]PAStheLoD #2
    énis :DD