JohnnyCage

Zuhanórepülésben a PDA piac

Az IDC piackutató cég felmérése szerint a PDA kéziszámítógépek piaca egy év alatt mintegy 21,3 százalékkal esett vissza, és a jelek szerint a gyártókra a közeljövőben sem vár fellendülés.

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég jelentése szerint nehéz időszak vár a PDA kéziszámítógépek gyártóira, a felhasználók az utóbbi időben ugyanis igen csekély hajlandóságot mutatnak a készülékek megvásárlására. A társaság adatai szerint az idei év első negyedében tovább csökkent a PDA-k értékesítési darabszáma.

Az év első három hónapjában eladott 2,45 millió darab PDA kéziszámítógép drasztikus, 21,3 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az értékesített készülékek 36 százalékát, vagyis mintegy 882 ezer darabot a Palm Inc. szállított, megőrizve ezzel piacvezető helyét a darabszám tekintetében. A társaság által eladott készülékek száma mindezzel együtt 30,5 százalékot zuhant a 2002 első negyedében regisztrált 1,27 millió darabhoz képest.

A második helyen a HP áll 18,1 százalékos piaci részesedéssel, a társaság eladásai azonban szintén csökkentek az elmúlt egy évben. A HP és a Compaq együttvéve mintegy 473 ezer PDA kéziszámítógépet értékesített 2002 első negyedévében. Az idei év első három hónapjában ezzel szemben 444 ezer készüléket tudott eladni az azóta már egyesült társaság, amely 6 százalékos visszaesést jelent.

Az időszak nyertese a harmadik helyen álló Sony, és a negyedik helyet elfoglaló Dell Computer volt. A Sony eladásai 250 ezerről 400 ezerre emelkedtek egy év alatt. A 60 százalékos növekedés 16,3 százalékos piaci részesedést eredményezett a társaság számára. A Dell újoncként lépett a piacra, és az év első negyedében már 159 ezer Axim PDA-t adott el, 6,5 százalékos részesedést szerezve ezzel.

"A karácsonyi szezont követő gyenge PDA eladások visszatükrözték a gyengélkedő gazdaságot" - mondta Ross Sealfon, az IDC egyik elemzője. "A tradícionálisan gyenge időszakban a gazdasági instabilitás is visszavetette az eladásokat. Bár számos új, igen színvonalas modell jelent meg rendkívül alacsony áron, a felhasználókat és vállalatokat egyelőre nem vonzzák a készülékek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #7
    Mostanában jelennek meg azok a GSM készülékek amelyek kezdik megközeliteni a PDA-k tudását. Pld. Sony Ericson p800 valamint a qtec (ez igazán PDA-GSM telefon. (lehet, hogy rosszul emlékszem a nevére. Bocsi). Lassan ez az "éles" határ úgy is elmosódik.
  • Gabest #6
    Én mondjuk el nem tudnám képzelni, hogy mire jó egy ilyen kütyü. Viszont számos találmány bizonyította már, hogy csak addig nem volt szükség rájuk, amíg nem léteztek...
  • Laalee #3
    helyes, nincs kereslet csokkenteni kell az arat