Spencer

Új Matrox grafikuskártyák

Hetek óta lehetett pletykákat hallani arról, hogy az elsősorban kiváló képminőségű grafikus megoldásairól ismert Matrox Graphics vadonatúj termékekkel kíván előrukkolni. Ezen pletykák igaznak bizonyultak, ugyanis a Matrox képviselői most bejelentették a cég legújabb, Parhelia LX grafikuschipekre épülő videokártyáit, melyeket azonban a Matrox sokak bánatára nem a hardcore gamerek számára szán.

A most bemutatkozott Millennium P650, illetve Millennium P750 típusjelzésű Matrox grafikuskártyák AGP4x-es, illetve AGP8x-os foglalatba helyezhetők, és a gyártó arra figyelmeztet, hogy az AGP2x-es slottal rendelkező régebbi alaplapokban nem használhatók. Adódik a kérdés, hogy az új grafikuskártyákon debütált Parhelia LX chip miben különbözik elődjétől, a sok tekintetben csalódást okozó "sima" Parheliától? Nos a régi és az új Parhelia grafikus processzor közötti különbség mindössze az AGP8x-os interfész támogatásában rejlik, ami valljuk be, vajmi kevés újdonságot jelent. Említést tehetnénk még a Parhelia LX DirectX 8.1 kompatibilitásról, vagy a Vertex Shader 2.0 teljes hardveres támogatásáról, de ennek nem túl sok értelme lenne, ugyanis ezeket már a közel egy éve debütált Parhelia is tudta.



Felül a Millennium P750 dobozával, alatta a Millennium P650

A DualHead támogatással rendelkező Matrox Millennium P650-es grafikuskártyán többek közt két DVI-I csatlakozót, valamint 64 MB grafikusmemóriát találhatunk, a TripleHead kompatibilis Matrox Millennium P750-es kártyákon pedig ugyancsak 64 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memória és két darab DVI-I csatlakozó kapott helyet. Mindkét Matrox újdonság 128 bites memóriainterfésszel rendelkezik, és elmondható róluk, hogy 3D-s alkalmazásokban általában véve alacsonyabb teljesítményre képesek, mint a Parhelia 512. A Millennium P650 169 euróba kerül, a Millennium P750-ért pedig 235 eurót kell fizetnünk a számítástechnikai kereskedésekben. A grafikus megoldások világpiacán jelenleg megközelítőleg egy százalékos részesedéssel rendelkező gyártó egyébként egyelőre sem a P650-es, sem a P750-es Millennium grafikuskártyák működési frekvenciáit nem hozta nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #14
    hogy, beszélsz te kis gennyes szar? örülj neki, hogy nem bannolnak a szájtról!
  • Gabest #13
    biztos a másik oldalán
  • Laalee #11
    ki nem szarja le
  • Mice #7
    Loreal - mert megérdemled!
  • Mice #6
    Nagyon szép a biztosan építő jellegű kritikád, de nem gondolod, hogy helyesírási hiba helyett szándékosan írta így 7-edik alkalommal.

    Melesleg ő lehet, hogy elgépeli, de ha olyan, és elolvassa az ideírt sok maszlagot amit a cikkéről írtak, akkor esetleg legközelebb egy n-nel írja -
    De még mindig nem láttam egy káromkodást se tőlük.

    Töröljék csak ki negyedjére is!
  • ssc-suni-hu #4
    Rengeteg grafikaval es tervezessel foglalkozo ember van akinek ez a kartya sokkal tobbet er akarmilyen 3D-s legyen is az, mert csak munkara hasznaljak. 3 monitor pedig a munka soran nagyon sokat segit.
    Nekem 2 monitorom van, es a munkam soran legalabb 10%-nyi idot sporolok meg, hogy nagyobb feluletet latok, egyszerre latom pl.: a wordos feldolgozando anyagot, es a masikon mar szerkesztem is. Nem kell az ablakok kozott valtogatni.
    Szoval a maxtor jo csak masra mint a nagy tomeg.
    Es aki munkara hasznalja annak ugyebar munkaeszkoz igy leirhato koltsegkent, afavisszaigenyelheto, stb.
  • Power #3
    Nem érdemes, de mégis lesz aki megfogja venni.
    Van ilyen jópár ezer ember kitart a matrox mellett, mégha drágán adnak keveset is. :)
    Ez kártyeszek még a 8500LE-nek sem ellenfelei és annál jóval drágábbak. Ja igen a 3 monitoros támogatást azt tudja, bár akinek ott csücsül 3 monitor, annak úgyse számít plusz-mínusz 235 euró. :DDD