Franczy

Hirtelen elhalálozó Pentium 4-es processzorok

"Az 1,8 GHz-es Northwood magos Pentium 4-es processzorom két hónapon keresztül teljesen stabilan működött 2,4 GHz-es frekvencián. Ezt követően a számítógépem néhányszor magától újraindult, majd végül a processzorom elhalálozott. A processzort egy minőségi ASUS alaplapban feszültségemelés mellett hajtottam túl, úgy, hogy közben hőmérséklete nem emelkedett meg különösebben" - mostanság ilyen és ehhez hasonló hozzászólások tucatjai olvashatók a különböző internetes fórumokon. Adódik a kérdés, hogy mi állhat az SNDS-nek (Sudden Northwood Death Syndrome) elkeresztelt jelenség hátterében?

Mindeddig a processzorok Vcore feszültségének ésszerű mértékben történő növelése általában olyan bevett tuning szokásnak számított, mely nem okozhatott komolyabb károkat a processzoron belül. Az idők azonban változnak, a processzorok egyre bonyolultabb felépítéssel rendelkeznek, és egyre kifinomultabb gyártási technológiával készülnek. Jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy mindez ahhoz vezet, hogy az újgenerációs processzorok elődeiknél sokkal érzékenyebbek a működési körülményeikkel kapcsolatos legapróbb változásokra is. Természetesen továbbra is elképzelhető, hogy a frissen vásárolt processzorok néhány hónapig minden különösebb gond nélkül képesek túlhajtva működni, azonban egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy ezen chipek élettartama a tuning következtében nem az adott esetben még elviselhető néhány évre, hanem néhány hónapra csökken.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az egyre kisebb csíkszélességű processzorok esetében fokozottan fennáll a veszélye az úgynevezett elektromigráció kialakulásának. Ez a jelenség egész pontosan akkor lép fel, amikor két, egymással fizikailag összekapcsolt elektródán nagy erősségű áram folyik keresztül, az elektronok átzúdulása pedig nanométeres méretű réseket hoz létre a két elektród között, mondanom sem kell, hogy nem kívánatos módon. Ezek a rések a processzor működése közben atomi vibrációkat, áttételesen pedig hőmérséklet emelkedést okozhatnak. Ezen hőmérsékletemelkedések egyébként a legtöbb esetben lokálisak, vagyis a processzor átlagos maghőmérséklete nem emelkedik meg jelentős mértékben, éppen ezért a felhasználónak általában sejtése sincs arról, hogy a megfelelő hőmérsékletűnek hitt processzora belsejében mi történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Walaki]D`Lair #52
    aha...ja....szerintem is....
  • TheZsenyka #50
    Rettegj!
  • tomcs #44
    tipikus flame. semmi tapasztalati ize, semmi erv. hogy most mi a @#$%^&*szaert kell zsidozni... egy integralt aramkor minosegehez semmi koze annak hogy milyen nemzetiseguek, vagy milyen vallasuak gyartjak.. ilyesmikkel max halpiacon lehet ervelni bocs az offert
  • misran #38
    Hi,

    Poty, GR: Tartom magam a velemenyemhez tovabbra is.Nem azt mondom hogy egy jol mukodo amd konfig nem alkalmas munkara. Inkabb azt hogy ha valaki dolgozni akar nem feltetlenul van ideje arra hogy hetekig valogassa az alkatreszeit es patch-patch patchelo patcheket rakjon fel, mert a chipkeszlet es egyeb hw-k inkompatibilitasi tablazata ezt megkivanja.
    Tapasztalataim (igen, elismerem, rendkivul hianyos, nem ismerek 3 millio usert, csak parat) azt mondatjak velem: nem tul "out the box" a rendszer... Ennek ellenere adok masok velemenyere is es orulok hogy masnak pozitiv tapasztalatai vannak... Jo nekik!
  • Rive #37
    Ne fárassz már... Éppen elég sokszor ecseteltem már itt sokakkal karöltve, hogy a memória átviteli sebessége csupán egy paraméter a sok közül...

    Gyk.: Képzelj magad elé egy DAT kazettákkal megrakott furgont, ahogy Pest és Szeged között ingázik. Azt a kib**tt sávszélességet! Mégis, Quake-hoz mindenki inkább a modemet választaná...
  • TheZsenyka #36
    Ne fárasszuk egymást... 3GB/sec-el röfög a cucc, mégis mennyivel menne szerinted CAS2-vel?
  • Rive #35
    #34: 'Ki nem szarja le a CAS2-t 200MHz-n? Lényeg hogy 3GB/sec felett visz.'

    A Hammer-nél, ha jól emlékszem, ca. 30% sebességnövekedés jön a chipset kihagyásából: ez nagyjából egy vagy két FSB órajelnyi gyorsulást jelent. A CL3->CL2 is pontosan egy FSB órajelnyi gyorsulást jelent...

  • TheZsenyka #34
    "(1) Van bőven gagyi DDR400"

    Hát persze móricka

    "(2) A te Samsung ramod pedig szintén nem "márka", mível amit M.o-n árulnak, azon csak a chip Samsung, minden más noname, ennek megfelelően sz@r, vagyis soha az életben nem megy CL2-ben 200Mhz-et, de egyáltalán annak örülhet az ember ha épp, hogy eléri a 200Mhz-et. Ellenkező esetben pedig nagyon nagy mázlista."

    Ki nem szarja le a CAS2-t 200MHz-n? Lényeg hogy 3GB/sec felett visz.
  • TheZsenyka #33
    Ezt hogyan számoltad ki? Kéne a képlet...
  • _RudY_ #30
    "...mostanság ilyen és ehhez hasonló hozzászólások tucatjai olvashatók a különböző internetes fórumokon..."
    Napersze, és milyen érdekes, hogy minden fórumba ez faszkalap van szó szerint bekopizva :D

    "Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélik..."
    Ami meg így kezdődik azt mi a francnak hírbe rakni?