JohnnyCage

A CD-írókat hibáztatják a lemezkiadók

A számítógépes CD-írók elterjedése az elmúlt évben jelentős mértékben fokozta a zenék kalózmásolását, és hozzávetőleg 50 százalékkal növelte a zenekalózok bevételeit, áll egy napokban kiadott ipari jelentésben.

A Zeneipari Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFPI - International Federation of the Phonographic Industry) szerint a kalóz audió CD-k eladásai 2001-ben elérték a 950 millió darabot, ami 50 százalékos növekedés a 2000-es évre becsült 640 millió lemezhez képest. Mivel azonban az eladott kalózlemezek ára jelentősen lecsökkent, az illegálisan másolt zene CD-k összértéke nem változott számottevően. A kalóz audiólemezek összértéke 2000-ben 4,2, 2001-ben 4,3 milliárd dollár volt.

Mivel az árakat a szakértők a kalózmásolatok átlagos árával számolták, a számok nem tükrözik a lemezkiadók valódi veszteségeit. (Valójában az eredeti lemezek árával számolva sem tükrözné, mivel a drágább lemezeket nyilván nem mindenki venné meg.) Az adatokban emellett az interneten terjesztett zeneszámokból eredő károk sincsenek benne.

Az IFPI az illegális zenemásolás terjedésének fő okát a szervezett CD-R kalózkodásnak tulajdonítja. Az illegális lemezek összértéke a szervezet szerint nagyjából azonos mértékben oszlik meg a nagyobb, illetve a kisebb, "egyéni" kalózmásoló üzemek között. Az IFPI szakértői szerint a kalózmásolást elősegíti a CD-írók árának jelentős csökkenése, a meghajtók írási sebességének ugrásszerű növekedése, illetve az olcsó írható lemezek elterjedése.

Ami az illegális lemezek lefoglalását illeti, 2001-ben csak az Egyesült Államokban mintegy 2,8 millió kalóz CD-t foglaltak le a rendfenntartó szervek. 2000-ben ez az érték 1,6 millió volt.

A szövetség szakértői úgy vélik, a P2P-alapú (Peer-To-Peer - Egyenrangú Hálózat) online fájlcsere szolgáltatások jelentős szerepet játszanak a zeneszámok illegális terjesztésében. Az IFPI becslése szerint idén májusban egyidőben átlagosan 3 millió felhasználó kapcsolódott az online fájlcsere szolgáltatásokra, amelyeken mintegy 500 millió zenefájl volt elérhető.

A lemezkiadókkal együttműködő társaságok és szervezetek a tavalyi évben mintegy 1060 illegális P2P szervert számoltak fel, és 28 ezer kalózoldalt zártak be. 2001-ben összesen 1,9 milliárd illegális audiófelvétel (CD, kazetta) látott napvilágot, ami felülmúlja a megelőző év 1,8 milliárdját, és az összes zenei felvétel eddigi legnagyobb részét, mintegy 40 százalékát tette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiba #46
    A lemezkiadok menejenka tetvesbe, hibaztassak magukat ha nem tudnak lepest tartani a technologiaval (a CD mint olyan mar tobb mint 20 eve letezik megis csak az elmult 5 evben hoditott teret).
    Ami nem volt az nem lehet hiany sem. Ja, hogy az o statisztikajuk szerint bevetelnek kellett volna lennie? Kenjek a hajukra a statisztikajukat.
  • AtisH #45
    Ha te az a zenélő vagy a ki lejjebb írtál, akkor kezd körvonalazódni egy elképzelésem a zenéd minőségéről... Csak az általad használd "technikához" kell az ihlet, a MusicMakerhez nem? Máskülönben a "zenéd" mennyire lesz maradandó érték az utókor számára?
  • Draco #39
    Mar bocs de szerintem house-t csinalni az nem = zenet csinalni. Nem nem vagyok buta punk vagy elvakult rocker sot szeretem a houst jot lehet ra bulizni reszegen vagy valami egyeb dologtol kiutve DE manapsag mar a nemet adokon regebben reklamozott music maker-el (amihez 4 cd-nyi zenet adnak) is siman ossze lehet rakni olyan zenet amivel ha lemesz egy disco v. klubba akkor a lanyok beleelveznek a bugyijukba tole...
  • Mike #36
    Mit csinál belőle az Artijus?
    épített belőle palotát pl. nézzétek meg a székházukat
  • Mike #35
    Ha majd egy lemez 1500-2500 Ft lesz, akkor megveszem
    De akkor sem azt a szemetet, amit a kiadók ezerrel nyomatnak
    illetve az olyan együttesekét, amiket a kiadók kreáltak.
    telítették szarral a piacot, aztán sírnak. csak saját maguk tehetnek róla, magukban kéne keresni a hibát, nem másokra mutogatni
  • verti.go #34
    Egyetértek KIPpel: A kiadók bekaphatják! Adják olcsóbban a cdket, és akkor talán meggondolom, hogy vegyek-e még eredetiben audiocd-t!

    Amúgy meg ki a f.szt érdekel, hogy a cd-írókat hibáztatják? Semmit se tudnak ellene tenni!!! HA HA HA :)
  • KIP #33
    azér vissza fele csak nem kéne fejlődni, vagy ez az evolúció?:-) LOL
  • KIP #32
    a lemezkiadók bekaphatják...
  • Rive #31
    #29: kérdezd meg tőlük...

    [email protected]
  • Tompi #28
    Hmmm.... Nem ugyanaz az apank?? :))))