Franczy

Jön a GeForce4 és a GeForce4 MX

A napokban újabb információk és pletykák láttak napvilágot az Nvidia közeljövőben napvilágot látó grafikuschipjeiről, mely infókat természetesen nem szabad készpénznek vennünk, az azonban például egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Nvidia legújabb nagyágyúját, a GeForce3 utódját GeForce4-nek fogják hívni. Ezek szerint a jelenleg NV25 fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj grafikuschip végeleges neve GeForce4 lesz, a low-end kategóriába tartozó NV17-es chip pedig a keresztségben a GeForce4 MX nevet kapja majd.

Különböző, meg nem erősített források szerint a legnagyobb teljesítményű GeForce4 chipes kártyák GeForce4 Ti 1000 névre hallgatnak majd, a rajtuk helyet kapó grafikuschip 300 MHz-es frekvencián ketyeg majd, az integrált 128 MB DDR SDRAM memória frekvenciája pedig a 700 MHz-et is meghaladhatja, valamint mindenképpen említésre méltó a csúcsmodellek AGP8x-os interfésze. A "csak" AGP4x-es interfésszel rendelkező GeForce4 Ti 500-as grafikuskártyákon található grafikuschipek és memóriachipek frekvenciája némileg elmarad majd a GeForce4 Ti 1000-es kártyák hasonló frekvenciáitól, vagyis a GeForce4 Ti 500-as chip várhatóan 275 MHz-en működik majd, a mellé pakolt 128 MB DDR SDRAM memória frekvenciája pedig 600 MHz körül alakul.

A legdurvább teljesítményre képes GeForce4 MX-es kártyák neve egyes források szerint GeForce4 MX 460 lesz. Ezen kártyákon négy rendering pipeline-nal rendelkező, teljeskörő DirectX 8 kompatibilitást biztosító hardveres T&L egységeket (300 MHz-es magfrekvencia) alkalmaznak majd, a rájuk szerelt 64 MB DDR SDRAM memória pedig 128 bites, és 550 MHz-es frekvenciájú lesz. A GeForce4 MX 440-es grafikuskártyákon ugyancsak 64 MB 128 bites DDR SDRAM memória kap helyet, mely 400 MHz-es frekvencián működik majd, a GeForce MX chip frekvenciája pedig 275 MHz körül alakul majd ezen a modellen. A legolcsóbb, belépőszintű GeForce4-es kártya a GeForce4 MX 420 lesz, mely már csak két rendering pipeline-nal, 250 MHz-es frekvenciájú grafikus chippel és 64 MB, 166 MHz-es SDR SDRAM memóriával rendelkezik majd.

A grafikuskártyák piacán tehát szinte egy percre sem áll meg az élet, annál is inkább, mert az Nvidia várhatóan már január második felében lerántja a leplet a fent részletezett újdonságairól, így most már csak az a kérdés, hogy a nagy konkurens ATI vajon mit és mikor lép majd erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Duke #55
    tok mindegy hogy g4 vagy r300!akkora teljesítménynél már észre se veszed az apró külömbségeket.
  • nyunyu #54
    Azert az Ati-t sem kell felteni, pletykak szerint februar kornyeken jon ki az R300, ami mar teljesen DirectX 9 kompatibilis lesz...

    Azert se veszek gagyi Nvidiat...
  • TIBI #51
    a rohadt életbe elegem van ebből.Mi a francért nem bírnak várni egy kicsit még most vettem a nyári munkából szóval verejtékkel megkeresett pénzem gf3-at és mi volt ráírva:3year warranty.1 ébként most cseréltem le a gf2-őmet.
  • leslie #40
    Peldaul a Quake3 olyan, hogy stabil 125fps kell neki. Ha kevesebb, akkor mashogy mozogsz, kissebbet tudsz ugrani, stb.
    Es jon ki lassan a Doom3, Quake4...Ezekhez fog kelleni a nagyon durva vas. :)
  • braindance #37
    Tök jó dolog a fejlesztés.
    Jövőre, amikor kijön a GeForce 5, akkor majd mindenki azon fog gondolkodni, hogy lecseréli a "régi, agyonnyúzott" GeForce 3 MX-ét egy GeForce 4 MX-re.

    Akiknek meg ráér, azok olcsón megússzák.
  • K.András #35
    elég érdekes hogy neked olyan a szemed mint a légynek, ugyanis csak ö vehetne észre valami különbséget 25 vagy 50 fps között, nem véletlen hogy a tv-ben ami megy adás 25kocka/mp megy az ntsc meg 30kocka/mp.....
    A képernyő frissítés frekvenciájának meg nem is tudom mi köze van az fps-hez?
  • b #31
    > a Gforce nev is unalmas

    mijér, a windoz név nem unalmas, az is megy már egy ideje?
  • steveh #30
    Szerintem meg fejlesztegesenek mint állat mert fel kell érni a legujabb konzolok magaságába,hogy a fejlesztők támogassanak minket pc-seket.Utálom a konzolt.
    De nem tudom észere vettétek e hogy nagyon elszaladt a ló a fejődében mert amikor kb 1 éve mg volt olyan játék ami szagatott a legjobb konfigon addig ma már 2 Gh felett és nem skára Gef4 nél járunk.nekem Gefmx400 asom van de eddig minden minimum 40 Fps-t körül mozog.Nem mintha 30 fölött bármilyen különbséget látnék.
  • Break #27
    nekem meg S3-om van 4 mega memóriával, bazzeg!!!! :-)))))) (komolyan!!)
  • An-Dee #26
    Nekem Ati radeon 32 DDR van, és meg vagyok elégedve vele, 1 hónapja vettem.
    Valaki említette hogy neki mindegy hogy milyen kártyjája van, olvastam hogy az új radeon-oknak sokkal szebb a képe mint a gf-nek, és nekem a min?ség a fontos nem az hogy hány száz fps-el megy egy játék.