JohnnyCage

A Samsung nagyobb figyelmet szán a DDR-nek

[SiliconStrategies] A világ legnagyobb DRAM gyártójaként számontartott koreai Samsung a jövőben nagyobb figyelmet kíván szánni a DDR-SDRAM memóriákra, amely terv első lépéseként a társaság megkezdte az új DDR333-as chipek nagymennyiségű szállítását.

Bár a piacvezető Samsung Electronics ezidáig is foglalkozott mind DDR-SDRAM, mind Rambus DRAM memóriák gyártásával, a társaság a RDRAM memóriák legnagyobb szállítójaként inkább a Rambus Inc. által kifejlesztett technológiát támogatta. Mivel azonban bizonyára a Samsung vezetői is érzik a Rambus alatt egyre instabilabbá váló talajt, a társaság a közelmúltban elkezdett nagyobb figyelmet fordítani az SDRAM-ok továbbfejlesztett, DDR változatának.

Mint korábban már megírtuk, a Samsung az élmezőnyben van az új DDR333-as szabványú memóriák kifejlesztésében és gyártásában. A szakértők a DDR333 chipekre épülő PC2700-as memóriamodulok megjelenését szeptemberre várják, a Samsung Electronics azonban már a napokban megkezdte a 128 és 256 Mbites, DDR333-as chipek tömegtermelését és szállítását. Az új chipek 150 nm-es gyártási eljárással készülnek.

A Samsung vezetői elmondták, hogy a társaság az év végére a jelenlegi 5%-ról 20%-ra kívánja növelni DDR memóriáinak részarányát. A társaság a válságban lévő DRAM piacon értehető módon az egyre gyorsabb, és nagyobb kapacitású memóriákkal próbál talpon maradni, amelyeken nagyobb a (vagy egyáltalán van) haszon.

Az új 128 és 256 Mbites DDR memóriachipek 333 MHz-es DDR, vagyis 166 MHz-es valós órajelen üzemelnek a PC133 és DDR266 memóriák 133 MHz-éhez képest. Az új memóriák ezért 2,5-szer gyorsabbak, mint a PC133 SDRAM-ok, és 25%-kal múlják felül a PC2100 (DDR266) változatokat. A 128 Mbites chipváltozat 8 Mbit x 16-os kialakítású, a 256 Mbites chipek pedig lehetnek 64 Mbit x 4, vagy akár 32 Mbit x 8 konfigurációjúak is.

A Samsung egyelőre a nagyteljesítményű szerverekbe, asztali számítógépekbe és notebookokba szánja az új memóriákat, leginkább 1,5 GHz fölötti órajelű processzor esetén. A társaság emellett játékkonzolokban, digitális TV-kben és egyéb asztali készülékekben is szeretné elterjeszteni a nagyteljesítményű DDR memóriákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skorpio7 #1
    Végre . :)))