Franczy

Beindult a VIA P4X266 sorozatgyártása

A legfrissebb információk alapján immár teljesen bizonyosnak látszik, hogy a VIA Technologies már a napokban, vagyis augusztus közepén megkezdi, illetve már meg is kezdte vadonatúj Pentium 4-es chipsetének, a VIA P4X266-nak a tömeggyártását, valamint az alaplapgyártó cégekhez történő kiszállítását.

A VIA teszi mindezt annak ellenére, hogy még a mai napig sem sikerült megegyeznie az Intellel a Pentium 4-es processzorok rendszerbusz frekvenciáját érintő licencjogi problémákat illetően. A tajvani alaplapgyártó cégektől egyébként a napokban kiszivárgott egy apró információ, miszerint a VIA P4X266-os chipsetei esetében a gyártó a VIA mellett az S3 márkanevet is használja. Az S3 nevét az új chipseteken azért tünteti fel a VIA, mert ettől azt reméli, hogy minden szabadalmi pereskedéstől mentesülhet a jövőben, ugyanis az S3-nak a közelmúltban minden az ügyben érintett Intel licencjogra sikerült szert tennie.

A VIA Technologies esetében nem ez az első eset, amikor valamilyen turpisság alkalmazására kerül sor, ugyanis a cég egy korábbi terméke esetében is két márkanevet alkalmazott, egész pontosan a VIA-t és az NS-t (National Semiconductor). Ebben az esetben egyébként a VIA ugyancsak az Intellel állt hadban, ugyanis nem kapta meg néhány Pentium III-as technológia licencjogát. A VIA-t tehát az ilyen "apró" licencjogi problémák nem igazán érdeklik, és a cég jogászai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a VIA büntetlenül növelhesse piaci részesedését, immár a Pentium 4-es chipsetek piacán is.

Különböző források szerint egyébként a VIA-nak mostanság semmi gondja sem akad a vadonatúj Pentium 4-es chipset gyártását illetően, vagyis a gyártósorok ontják magukból a P4X266-os chipseteket, melynek az alaplapgyártó cégek természetesen rendkívüli módon örülnek. Az alaplapgyártó cégektől kiszivárgott információk szerint a VIA az új chipset árát illetően nagyon rugalmas, vagyis nagyobb szállítmányok esetében akár komolyabb árengedményekre is sor kerülhet. A VIA P4X266-os chipset egyébként már a sorozatgyártás beindítását követő időkben is 5-8 dollárral olcsóbb a közeljövőben debütáló Intel i845-ös (Brookdale) chipsetnél, és a sorozatgyártás felfutásával a chipset ára még tovább csökkenhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anee #2
    kisebbek mind használják majd
    Epox Soltek Shuttle Fic DFI Acorp:)Procomp Lucky Star
    azért ők is tudnak jókat alkotni beláthatod
  • skorpio7 #1
    Egy kérdésem azért lenne ... vajon hány neves alaplapgyártó meri majd használni ezt a chipset-et ?!?