JohnnyCage

Elkészült a Samsung CD-Yepp MP3 lejátszó

A koreai Samsung Electronics Co. Ltd. kedden kiadta a társaság Yepp digitális zenelejátszó-vonalának legújabb tagját, a Samsung CD-Yepp MP3-at.

Miközben a rendkívül kis méret, és a pehelynyi súly a hordozható mp3 lejátszók két legnagyobb előnye, a memóriakapacitás gyakran igencsak korlátozott, az új memóriakártyák ára pedig megközelíti, sőt sok esetben meg is haladja az egyébként sem kifejezetten olcsó lejátszók saját árát.

Erre a problémára jelentenek megoldást a CD-s MP3 lejátszók, amelyek azonban már régóta jelen vannak a piacon. A CD MP3 lejátszók lehetőséget adnak többszáz zeneszám egyetlen CD lemezen való tárolására, amely lemezt ráadásul kedvünkre ki is cserélgethetjük. Az ilyen CD MP3 lejátszók azonban nem férnek be az átlagos nadrágzsebbe, és emellett zavaróan nehezek is.

A Samsung új CD-Yepp lejátszója kompromisszumot kínál a memóriakapacitás, a méret és súly tényezők között. A koreai társaság mérnökei egy meglehetősen szimpla, de célravezető ötlethez folyamodtak, amikor az új lejátszót a 8 cm-es átmérőjű kis CD-khez alakították ki. A kisméretű CD lemezek a legtöbb CD-író eszközben elkészíthetők, sőt a számítógépes CD olvasók nagyobbik része is elbánik velük. (a meghajtó tálcáján lévő viszonylag kicsi, 8 cm-es kör alakú mélyedés általában az ilyen lemezek támogatásáról árulkodik)

A 8 cm-es lemezek a 12 cm-es "hagyományos" társaik 650 MB-jához képest mindössze 200 MB-ot tárolnak, ez azonban még így is jóval több, mint amennyi adat egy átlagos flash memóriakártyán (32-64 MB) elfér. A kis lemezek alkalmazásával a Samsung mérnökeinek sikerült egy elfogadható méretű, ugyanakkor nagy kapacitású (körülbelül 50 zeneszám) zenelejátszót készíteniük.

Mindezek mellett a hat óra átlagos lejátszási idővel rendelkező készülék 100 másodperces rázkódásvédelemmel (memóriával) is el lett látva a zenehallgatás zökkenőmentességéért. Az MCD-MP8 CD-Yepp 113 x 29,8 x 100 mm-es méretű, tömege pedig 165 gramm. Az eszköz Dél-Koreában nemsokára megjelenik, azt azonban nem tudni, hogy Európában mikor kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CSOCSO #1
    tök jo nekem van egy yepp z32 öm sehol nincsen meg..se egy adat se semi44semi az igazi oldalukon sincsen..