Franczy

Új Itaniumos szerverek

[ZDNET] A számítástechnika világában évek óta sokan várják azt a pillanatot, amikor a világ legnagyobb chipgyártó cégének, az Intelnek napvilágot látnak az első 64 bites processzorai, és a számítógépgyártóknak az ilyen új processzorokra épülő első szerverei.

A jelek szerint erre a pillanatra már nem kell sokat várni, hiszen az első Intel Itanium processzoros szerverek néhány héten belül piacra kerülnek és az sem elhanyagolható dolog, hogy az áruk némileg kedvezőbb lesz majd annál, amit a szakértők korábban előrejeleztek.
Az első körben olyan nagy, számítógépek gyártásával foglalkozó cégek dobnak majd piacra Intel Itaniumos szervereket, mint például az IBM, a Hewlett-Packard, vagy a Dell. Ezek a cégek kettő-, négy- és tizenhatprocesszoros Itaniumos szerverek piacra dobását tervezik, de később egyéb konfigurációjú szerverek megjelenése is várható.

Az új Intel processzorra épülő szerverek legnagyobb piaci ellenfelei azok a Sun Microsystems, IBM, vagy HP gyártmányú szerverek lesznek majd, melyekben a már jól bevált RISC (Reduced Instruction Set Computing) processzorok működnek. Egyelőre kérdéses, hogy ezekhez a konkurens szerverekhez képest milyen teljesítményt nyújtanak majd az új 64 bites Intel szerverek, ám szakértők szerint a relatíve kedvező ár az Intel Itaniumos szerverek mellett szól.

Az elmúlt évben kiadott előzetes Itanium árlistákon a legdrágább változat a 4 MB-os másodszintű gyorsítótárral ellátott 800 MHz-es Itanium processzor volt, mely chipnek akkoriban 4227 dolláros árat jósoltak az Intel szakemberei, míg a 2 MB cache-sel szerelt 733 MHz-es változatok árát 3500 dollárban jelölték meg akkoriban. Ezzel szemben a legfrissebb információk szerint az előbb említett 2 MB-os cache-sel rendelkező 733 MHz-es Intel Itanium processzorok ára valahol 1000 és 2000 dollár között lesz majd, és várhatóan a 800 MHz-es változat sem lesz sokkal drágább.

Az IBM a kezdetekben kettő- és négyprocesszoros Itaniumos munkaállomásokat hoz majd forgalomba, így például az IBM Itanium Intellistation szerverekben két darab 800 MHz-es, 2 MB cache memóriás Itanium processzor lesz majd, ezenkívül pedig 16 GB memória és egy 18,2-36,2 GB-os kapacitású merevlemez is az alapkiépítés részét képezi majd. A HP eleinte kettő-, négy-, illetve tizenhatprocesszoros Itaniumos szervereket dob majd piacra, és több új Itaniumos HP munkaállomás megjelenése is várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #1
    Intel nagyon nyonul a server fronton, ebben nincs kérdés !