Franczy

Gondok az Intelnél

[ZDNET] A világ legnagyobb chipgyártó cégénél, az Intelnél különböző problémákkal kell szembenézniük a vezetőknek. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az egyik beszállító cég késedelme miatt minden bizonnyal késnek majd az új, immár 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő új Intel processzorok, de ezen kívül is van elég problémája mostanában az Intelnek, ugyanis a piacot nem tudja megfelelő számú processzorral ellátni.

Erre egyébként az elmúlt években is többször volt már példa, így ha nem is megszokott dolog, mindenesetre nem túl meglepő, hogy bizonyos Intel processzorok jelenleg hiánycikkeknek számítanak a piacon. Az Intel hiánycikkek közé tartozik a nem is olyan régen bemutatott 1 GHz-es mobil Pentium III processzor, de a nyugati piacokon ugyancsak nagyon nehezen lehet hozzájutni a különböző Pentium 4-es processzorokhoz is.

Szakértők szerint egyébként a 0,13 mikronos gyártási technológiára való áttérés csúszása és a jelenlegi processzorhiány között szoros kapcsolat van, ugyanis például a jelenleg hiánycikknek számító 1 GHz-es mobil Pentium III processzorok működési frekvenciája már súrolja a jelenlegi gyártási technológiában rejlő határokat, így elképzelhető, hogy amíg a 0,13 mikronos csíkszélességre történő átállás nem következik majd be, addíg folyamatosan hiánycikkeknek számítanak az ilyen processzorok. Természetesen amint sikerül az Intelnek átállítania a gyártósorait a fejlettebb technikára, azon nyomban megoldódnak majd a problémák, hiszen a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő asztali, illetve hordozható számítógépekbe szánt Tualatin magos Pentium III-as chipek könnyedén átugorják majd az 1 GHz-es frekvenciahatárt is.

Kevin Krewell, a Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű MicroDesign Resources cég szakértője szerint a mostani helyzet nagyon hasonlít ahhoz a helyzethez, ami nagyjából egy évvel ezelőtt, az asztali számítógépekbe szánt 1 GHz-es frekvenciájú Pentium III-as chipek esetében alakult ki. Akkoriban ugyanis az Intel a mostani felálláshoz hasonlóan képtelen volt megfelelő mennyiségű 1 GHz-es processzort gyártani.

"Az 1 GHz-nél gyorsabb Pentium III-as processzorok és a 2 GHz-nél gyorsabb Pentium 4-es chipek gyártásához az Intelnek mindenképpen át kell állnia a 0,13 mikronos gyártási technológiára. A kérdés csak az, hogy erre vajon mikor kerül majd sor?" - mondta Krewell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)