SG.hu

Az amerikai hatóság nem tudta megakasztani a Microsoft-Activision fúziót

Az Egyesült Királyság maradt az utolsó akadály a redmondi játékipari ambíciók beteljesülése útjában.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) megpróbálta megállítani a Microsoft és az Activision-Blizzard játékipari óriás fúzióját, de ezt egy amerikai szövetségi bíró elvetette, mivel a hatóság jogászai öt napos tárgyalás után sem tudták meggyőzni arról, hogy a mega-felvásárlás ártana a versenynek. Jacqueline Scott Corley észak-kaliforniai bíró ma hozott ítéletében elutasította az FTC által kért ideiglenes tiltó végzést, amellyel a 69 milliárd dolláros felvásárlását akarták megakadályozni. A felügyelet attól tart, hogy a Windows gyártója a felvásárlás után az Activision népszerű címeit csak saját Xbox konzoljára fogja kiadni, és az új játékok megjelenéséből kizárja a többi konzolt és játékrendszert. Ez csökkentené a választékot és a versenyt a videojáték-piacon. A Microsoft megígérte, hogy ezt nem teszi meg, és hogy a Call of Duty továbbra is elérhető lesz a rivális Sony PlayStation termékcsaládon. A bíró megelégedett ezzel.

"A Microsoft Activision felvásárlását a technológia történetének legnagyobb akvizíciójaként jellemezték. A tranzakció megérdemli a vizsgálatot, mely kifizetődött: a Microsoft írásban, nyilvánosan és a bíróság előtt is elkötelezte magát, hogy a Call of Duty-t 10 évig az Xbox-szal egyenrangúan a PlayStation konzolon is megjelenteti" - írja a bírónő az ítéletben. "A bíróság megállapítja, hogy az FTC nem bizonyította annak valószínűségét, hogy ez a vertikális összefonódás ebben a konkrét iparágban jelentősen csökkentheti a versenyt. Éppen ellenkezőleg, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Call of Duty és más Activision-tartalmakhoz a fogyasztók nagyobb mértékben férnek majd hozzá, ezért az előzetes jogsértés megszüntetésére irányuló kérelmüket elutasítom."

A bírónő szerint az FTC nem mutatott be egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a tervezett összefonódás azt eredményezné, hogy a Microsoft korlátozná az Activision szoftvereihez való hozzáférést más pltformokon. Elutasította azokat a bizonyítékokat is, amelyek szerint Microsoft a múltban már számos alkalommal visszaélt monopolhelyzetével, és rámutatott, hogy a cég a nyílt hozzáférés mellett kötelezte el magát. A bíró kétségbe vonta Robin Lee harvardi közgazdászprofesszor tanúvallomását is, mondván, hogy állításai, miszerint az üzlet ártana a versenynek, nincsenek bizonyítva és hibás logikán alapulnak.


"Hálásak vagyunk a bíróságnak, amiért gyorsan a mi javunkra döntött" - mondta Phil Spencer, a Microsoft Xbox-vezére. "A bizonyítékok azt mutatták, hogy az Activision Blizzard-üzlet jót tesz az iparágnak, és az FTC állításai a konzolpiacról, a többjátékos előfizetéses szolgáltatásokról és a felhőről nem tükrözik a játékpiac realitásait." Az FTC természetesen még fellebbezhet a döntés ellen. Ha a bírósági végzés érvényben marad, ez lenne a második nagy veresége az FTC elnökének, Lina Khannak a szabályozó hatóság élén. Khan azóta üldözi a Big Tech vállalatokat, amióta 2021-ben megerősítették az ügynökség élén.

Ez a döntés érdekes helyzetbe hozza az Egyesült Királyságot, mert az EU hosszas, a tartalmak megosztására vonatkozó ígéretekkel járó tárgyalások után már jóváhagyta az üzletet. Kína és mások is áldásukat adták a fúzióra, így a brit trösztellenes felügyelet - a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (Competition and Markets Authority, CMA) - maradt az egyetlen nagy ellenző, aki ellenzi a felvásárlást. De valószínűleg ha biztosítékokat kapnak a felhőjátékok piacán, ők is beadják a derekukat. "Készen állunk arra, hogy megvizsgáljuk a Microsoft bármilyen javaslatát a tranzakció olyan módon történő átalakítására, amely eloszlatja a zárójelentésünkben megfogalmazott aggályokat" - mondta a CMA szóvivője.

Tehát úgy tűnik, hogy bizonyos garanciák fejében ők is meggyőzhetők lesznek, de egyébként az egyesülés most már az Egyesült Királyság jóváhagyása nélkül is megvalósulhat, hiszen a Microsoft bármikor dönthet úgy hogy egyszerűen nem adja ki terméket a szigetországban, az online játékoknál pedig régiós blokkolást alkalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Linuxos kiadás igazából majdnem felesleges. Annyi elég lenne, hogy a stúdiók aktívan ne küzdjenek a Wine/Proton kompatibilitás ellen az adathalász fos (és teljesen haszontalan) anticheat miatt.
  • UUUU #2
    Ilyen ez a popszakma. A Sony kenegette a másik oldalt, hogy ne jöjjön létre az üzlet. MS meg másokat kenegetett. Vicc manapság már minden ilyen nagy vállalatok közötti perpatvar. Ahogy régen is mondták, "pénz beszél, kutya ugat"
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2023.07.13. 18:29:14
  • dyra #2
    Vicc. Nem elég megkerülhetetlen az MS legyen minden területen az. A Linuxos kiadásokat el is felejtetjuk.
  • Ellaberin #1
    Azokat a "bizonyos garanciák"-at úgy hívják, hogy pénz. Ilyen esetekben a "kenő" jelzőt is szokták alkalmazni.