JohnnyCage

Folytatódik az Intel-AMD CPU sebességverseny

[EBNews] A közelmúltban párharccá változott állandó küzdelem a leggyorsabb x86-alapú processzorért tovább folytatódik annak ellenére, hogy az elemzők a PC-piac mélyrepülése miatt pangást vártak a CPU-k fejlődése terén.

A két Santa Clara-i (Kalifornia) központú chipóriás küzdelme a mindenkori leggyorsabb PC processzorért az elmúlt évek során párharccá szűkült, miután a Cyrix, és az IDT Centaur kiestek a versenyből. Bár a VIA Technologies zászlaja alatt e két utóbbi cég is folytatja munkáját, a VIA processzorok már nem igazán szólhatnak bele a nagyok versenyébe. Az elemzők a PC-ipar és piac visszaesése miatt a processzorok fejlődési ütemének lassulását jósolták. Ugyancsak erre engedett következtetni az az egyre szélesebb körben terjedő nézet, miszerint a jelenlegi leggyorsabb CPU-kra csak kevés alkalmazási területen van igazán szükség.

Az Intel és az AMD azonban rácáfol mindezekre a nézetekre, és a két cég minden erejével a lehető leggyorsabb CPU-teljesítmény növelésre törekszik. Az Intel jelenlegi csúcskategóriájú processzorának, a Pentium 4-nek növeli tovább az órajelét. Az 1,3, 1,4 és 1,5 GHz-es órajellel kapható processzor következő változata két hét múlva jelenik meg, 1,7 GHz-es órajellel.

A konkurens AMD az Intel új processzoraira válaszként egy-két hónapon belül kiadja az 1,4 és 1,5 GHz-es Athlon Thunderbird processzorokat, amelyek bár kisebb órajelen üzemelnek, mint Pentium 4 társaik, a rövidebb utasítás-csővezetékük (pipeline) és egyéb belső arhitektúrális eltéréseik miatt nagyjából egyező teljesítményt nyújtanak. Mindkét cégre igaz, hogy a még be nem jelentett processzoraikról nem szívesen beszélnek, de a kósza hírek szerint semelyik új processzor nem fog jelentős arhitektúrális eltérést mutatni elődeihez képest, az új változatok csupán emelt órajelükkel tűnnek majd ki.

Az Intel Pentium 4 processzorok rendkívül magas áruk miatt jelenleg komoly hátrányban vannak a konkurencia chipjeihez képest. Mindezzel az Intel maga is tisztában van, ezért a processzorok árát fokozatosan, a megszokottnál nagyobb ütemben próbálja csökkenteni. A cég a jövő héten újabb árcsökkentést tervez Pentium 4 processzorai körében. Az új árak átlagosan 65 dollárral lesznek alacsonyabbak, mint a jelenlegiek.

"Ahogy az eladási mennyiség növekszik, a Pentium 4 előállítási költségei fokozatosan esnek, de a tervezett árcsökkentések minden ilyen költségbeli csökkenést felülmúlnak" - mondta Peter Glaskowsky, a MicroDesign Resources piackutató cég elemzője. "Teljesen egyértelmű, hogy az Intel a Pentium 4 eladási profitjának rovására csökkenti az árakat, hogy ezáltal elérje annak valamilyenfokú eltejedését."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #4
    Hogy miért kell már most anyázni? A hírben semmi olyan ok nincs, amiért bárkit is útálni kéne. Egyébként én az AMD-nek szurkolok. De nem árt a verseny.
  • Coine #2
    Meg az olcsó és jó proci.

  • Coine #1
    Éljen a verseny!