Gyurkity Péter

Jönnek az olcsóbb AM5-alaplapok

Ezzel a Ryzen 7000-sorozat is kedvezőbb árakat kaphat, elősegítve annak terjedését.

Az AMD kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a cég új chipeket mutatott be a nagyközönség előtt, amelyek némileg szerényebb teljesítménnyel (és nyilván picit kedvezőbb árakkal) rajtoltak el a piacon. Ennek ellenére megmaradt az új generáció legfőbb problémája, a magasabb költség, ami lelassította a fontos váltást – ezen változtathat most az olcsóbb alaplapok felbukkanása.

A korábban napvilágot látott jelentésekben azt láthattuk, hogy a Ryzen 7000-sorozat tagjai a közvetlen elődökhöz képest is lassabban találnak gazdára, vagyis az AM4-alaplapokra és a DDR4-memóriára alapozott Ryzen 5000 annak idején sokkal gyorsabban találta meg útját a felhasználókhoz. Ebben nyilván nagy szerepet játszik az új technológiák magasabb árcímkéje, a DDR5 például kifejezetten drágának mondható, de maguk az AM5-alaplapok sem túl vonzóak a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók számára, ami csak most, az elkövetkező hetekben-hónapokban módosulhat.

A napokban az orosz illetőségű EEC hivatalos oldalán jelent meg egy érdekes bejegyzés, amelyben már a Gigabyte vadonatúj típusáról, annak fontosabb elemeiről adnak hírt. Ez egészen pontosan a belépő szintre szánt, A620 jelzésű chipkészlet tulajdonképpeni elrajtolását jelenti, ami ugyan még nem valósul meg (hiszen az ehhez hasonló bejegyzések nem jelentik az azonnali debütálást), a közzététel azonban már egyértelműen jelzi az AMD törekvését. Az már csak egy további csavar a történetben, hogy éppen egy orosz oldal teszi mindezt közzé, miközben a cég hivatalosan már nem szállít oda saját megoldásokat.

Ha minden jól megy, ezen olcsóbb alaplapok az év második felében rajtolnak majd el, meglátjuk, ez mennyiben gyorsítja fel az új generáció elterjedését, annak ütemét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #4
    Értem.
    Ettől függetlenül fenntartom, hogy sok embernek bőven elég az olcsóbb megoldás is, így biztosan nem lesz zsákutca. Hiszen ez a 'jövő', az AMD már nem fog visszalépni AM4-re, és mivel az alaplapok is elfogynak arra a platformra (ami marad, annak meg megdrágítják az árát), így nem lesz választási lehetőség sem, csak az új platform (vagy az Intel oldala, de ott sem olcsó a rendszer).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2023.01.20. 01:00:44
  • Ellaberin #3
    Pont le is írtad miben lesz gyengébb. (gyengébb != lasabb)
  • Vanek úr #2
    Gyengébb? Mi gyengébb?
    Szerintem valamit félrenéztél a hírben, hiszen pont arról beszélnek, hogy olcsóbb chipset-es megoldások jönnek az AM5-ös procik alá (amik nem gyengébbek az AM4-eseknél, csak egyszerűen egyelőre jelentősen drágább az a platform). Az X670 és B650 mellé jöhet az A620-as. Nem lesz tőle lassabb, vagy gyengébb semmi, csak egyszerűen olcsóbb lesz (kihagyják a 'drágító tényező'-ket: pl.: PCI-Express 5 nem lesz a lapon se a VGA, se az SSD-k felé; nem lesz tuningolható a proci, így nem kell rá sok és drága feszültségszabályozó egység; nem lesz olyan sok csatoló (se SATA, se USB); ...). Pont úgy, ahogy eddig is voltak olcsóbb chipsetes (és ezáltal alacsonyabb árú, kevesebb tudással rendelkező) alaplapok, úgy most ide is megjönnek ezek. Meg már a DDR5-ös RAM-ok ára is csökken (igaz, csökkenhetne gyorsabban is, de hát ne legyünk telhetetlenek, az irány már jó).
  • Ellaberin #1
    Az, hogy gyengébb magában kódolja a elterjedését is. Ha annyival lesz gyengébb, hogy nem éri meg rá AM4-ről váltani, egy újabb zsákutca lehet.
    Mindinkább a mostani chipsetek olcsósításán kellene törni a fejüket, mert pont elég a DDR5 magas ára és az a tény, hogy leállva az AM4-el azok az alaplapok is irreálisan megdrágultak.
    Szépen belespiráloznak egy stagnálásba, ha nem engednek az árakból, de ők tudják.
    Csak akkor ne panaszkodjanak, hogy nem nő a pc piac.
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2023.01.18. 15:09:15