Gyurkity Péter

2 nanométeres chipeket akar az AMD

A gyártó az évtized közepéig garantálná saját ellátását, a TSMC közreműködésével.

Az Intel és az AMD versenyfutásáról nemrég azt írtuk, hogy közel azonos a két rivális gyártó új generációja, amelyek az év hátralévő részében kezdik meg a térhódítást. Most utóbbi cég szándékairól futott be egy további hír, amely már az elkövetkező években végrehajtandó menetrendre vonatkozik.

A tajvani DigiTimes számolt be a napokban arról, hogy az AMD első embere, Lisa Su, szeptember vége és november eleje között hosszabb látogatást tervez Tajvanon, ennek során pedig több jelenlegi és potenciális partnerrel folytat majd egyeztetéseket a szorosabb együttműködésről. Nem túl meglepő módon a TSMC neve bukkan fel elsőként a listán, ők hosszú évek óta garantálják a vadonatúj gyártástechnológia elérhetővé tételét és annak felhasználását, a soron következő időszakban azonban az AMD a még újabb, N3 Plus és N2 névre keresztelt fejlesztéseket is szeretné majd átvenni, hogy az évtized közepéig biztosítsa saját ellátását. Amennyiben megkötik a megállapodást, a cég 2025-ben már 2 nanométeres chipeket dobhat majd piacra.

A TSMC mellett olyan vállalatok együttműködése is napirendre kerül, mint az Ase Technology, a SPIL, a Unimicron Technology, a Nan Ya PCB, valamint a Kinsus Interconnect Technology. Ők a modern áramkörök, a gyártás során felhasználók filmek, valamint a chipek csomagolása terén válhatnak hasznos partnerré, kiemelt beszállítóvá, de az Asus és az Acer vezetése is jelen lesz a tárgyalások egy részén, ezen cégeket pedig nyilván nem kell bemutatni a felhasználóknak. Jól látszik, hogy az AMD szeretné megőrizni a gyártástechnológia terén jelenleg élvezett előnyét, Tajvan pedig ezen a téren megkerülhetetlen.

Az eredményekről várhatóan az év végéig értesülünk, siker esetén több évre bebiztosíthatják saját ellátásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!