Spencer

Végetért a MIR pályafutása

A legnehezebb mesterséges objektum, melyet az emberiség az űrbe juttatott, ma reggel a Csendes-óceánba zuhant.

A sikeres manőver végén a MIR űrállomás pontosan a Csendes-óceán Új-Zéland és Chile közötti lakatlan területén csapódott be. Az orosz irányító központban helyi idő szerint éjfél körül kezdték meg a fékezőmanővereket az űrállomáshoz csatolt teherűrhajó segítségével.


A becsapódási körzethez földrajzilag legközelebb található Fidzsi-szigeteken a megsemmisülés fizikai valójában is érzékelhető volt. Szem és fültanúk szerint az űrállomás leszállása közben "aranyló vonatként" száguldott végig az égbolton, hangrobbanások kíséretében.

"A becsapódás olyan volt, mintha egy hatalmas aranyló vonat száguldott volna végig a felhők felett, egy tucatnyi ragyogó arany villám kíséretében. A becsapódó elemek sebessége és mérete hihetetlen volt, még mindig a hatása alatt állok, olyan volt mintha egy sci-fi mozit látnék élőben." - meséli Hugh Williams a CNN tudósítója, aki szemtanúja volt az eseménynek.


A 140 tonnás űrállomás széteső moduljainak legjava már az atmoszférába belépéskor felizzik és megsemmisül, azonban a főalkatrészek, amelyek együttes tömege akár 50 tonna is lehet, nem tudnak elégni, így a legnagyobb részek, amelyek földet érhettek akkorák, mint egy kisebb autó.


A megsemmisítés után nagyon nyomott volt a hangulat az orosz irányító központban, hiszen a mérnökök olyasvalamit vesztettek el, amellyel már több mint 15 éve a nap 24 órájában együtt éltek: "A MIR büszkén kerülte meg utoljára a Földet, és méltósággal indult utolsó útjára. Teljesítette a feladatát és megsemmisült az óceán felett anélkül, hogy utolsó perceiben bárkit is megsebesített volna" - nyilatkozta Gennady Strekalov egykori űrhajós.

  • A becsapódási pálya
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • AnarchoiD #16
      Bazzeg oroszok tudnak epitkezni, a Mir nem ijen szar karbon/muanyag baszasbol volt, hanem VASBOL, acelbol, izombol... dekar hogy vege....
    • kowajano #15
      kár hogy ledobták, ruszkik enyiböl jobbak voltak mint az amcsik ruszkiknak legalább volt ilyenjük. ezt a gombás baromságot ugy felfujják mint a 2000 év számitogépes problémáját full hüjeség az egész.
    • Kenny #9
      Szegeny :°(
    • silanor #5
      Van errol valahol valami video felvetel?