SG.hu

Használt videókártyák fogják ellepni az apróhirdetési oldalakat

Idén véget érhet egy korszak, túlkínálat alakulhat ki, de korántsem biztos, hogy mindenki jól jár.

Éveken keresztül tartotta az egekben a videokártya-árakat a kriptovaluta-bányászat, mostanra azonban fordulni látszik a trend: a második legnagyobb digitális valuta tranzakciós hitelesítési eljárása megváltozik az Ethereum 2.0 érkezésével. A jelenleg még nagy számítási kapacitásra épülő folyamatot az úgynevezett Proof of Stake rendszer veszi át, amihez nincs szükség komplikált és felesleges számításokra.

A bejelentett változás egy hosszú folyamat eredménye lesz, amiből még mindig hiányzik néhány lépés, és a napokban újabb problémákba futottak a fejlesztők. Ahhoz, hogy az átállás végbemenjen, többek között a régi és az új rendszerek működését lebonyolító láncok sikeres összeolvadására is szükség lesz. Ez bányászási jutalmak jelenlegi rendszere mellett nem triviális feladat, ugyanis csak akkor működhet, ha a számításalapú Ethereum-bányászatért járó jutalmakat a fejlesztők nullára csökkentik, így a láncon megszűnnek a műveletek és minden hálózati szereplő áttér az új protokoll használatára.

A tervezett augusztusi váltást a felmerült nehézségek miatt biztosan nem tudja tartani a fejlesztőcsapat, viszont közben a kriptopiac évek óta nem látott mélyrepülésbe váltott, ami a bányászok eladási küszöbét előrébb hozhatja.

Ami új és ami régi

Mivel az Ethereum-rendszer változása lényegében a GPU-alapú bányászat gerjesztett veszteségességén alapul, a folyamat során egyre több és több videokártya válik majd feleslegessé. Az érintett kártyák egy részét a kriptobányászok átvihetik más, azonos elven működő láncok működését támogatni, de a teljes kapacitásra biztosan nem lesz szükség, így sokat valószínűleg a használtpiacon látunk majd megjelenni: az iPon arra számít, hogy a május végén kialakult videokártya túlkínálat rövid időn belül még jelentősebbé válik, és a közeljövőben nem is igazán várható számottevő csökkenés.

A trendek mögött áll az is, hogy a videokártyák bolti piaca is normalizálódni látszik. A gyártók ismét képesek normál ütemben termelni, és viszonylag hamar felküzdötték magukat az egyébként minden fél számára előnytelen helyzetből. Mostanra eljutottunk oda, hogy az új kártyák árai elérték a javasolt fogyasztói árukat, tehát már „normál áron” elérhetők. Ha ehhez hozzávesszük a bányászok által a piacra öntött használt kártyák jelentős számát, még kedvezőbbé válik a helyzet a vásárlók számára a következő időszakban.

A jelenlegi túlkínálat bizonyos szempontból meglepő lehet, hiszen hatalmas igény mutatkozik a videokártyákra fogyasztói oldalon az elmúlt évek nehézségei miatt. Hogy a játékosok ki vannak éhezve, jól példázza, hogy az iPon legújabb, májusi nyereményjátékában, ahol a fődíj egy Asus RTX 3070 videokártya volt, 34 854 játékos összesen több mint 37 ezer percet, azaz 630 órát töltött rekorddöntögetéssel a főnyeremény reményében. Ez a vállalat korábbi akcióival összehasonlítva résztvevőszámban és beletett időben is rekord, ám a játékosok a vásárlással még kivárnak.

A fiúk a bányában dolgoztak

A következő hónapok előrejelzése szerint tehát egyrészt sok használt, olcsó videokártya kerül eladósorba, ahogy a bányászok pénzzé teszik az eszközeiket. Ezzel azonban érdemes óvatosnak lenni: az iPon tapasztalatai szerint a bányászat során használt videokártyák nem kapnak túl sok törődést, és a legtöbb esetben a hardverek hűtési körülményei sem a legbarátságosabbak.

A bányászkártyák többsége egyébként sem a legmodernebb: a műfajban legnépszerűbbnek a Radeon RX 580 és az Nvidia 20-as szériája számít, ezek ma már nem nevezhetők igazán korszerűnek, a kurrens bányászkártyák mennyisége pedig lényegében elhanyagolható. Egyes pletykák szerint még az idei év végén befuthat az Nvidia 4000-es szériája is, tovább gyengítve a használtpiac eladóinak alkupozícióit.

A három tényező együtt már elég ahhoz, hogy a játékosok videokártya frissítést fontolgassanak, azonban az iPon tanácsa az, hogy a használtpiac böngészése során legyünk nagyon óvatosak. Próbálkozni azonban érdemes: Hagymási Balázs, a vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „bár nagyon könnyű mellényúlni a használtpiacon, van esély arra is, hogy jó áron szerezhetünk be nem széthajtott videokártyákat. Érdemes azonban biztosra menni: a nagyobb gondok elkerülhetők, ha szakértőnek is megmutatjuk a hardvert, ezért az iPonnál bevezettük a VGA bevizsgálási- és újrapasztázási szolgáltatást. Ennyit mindenképp érdemes pluszban rászánnia annak, aki úgy dönt, használtpiacon vásárol.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ritkák az olyan bányakártyák, melyekre annyira rászáradt a hővezető paszta, hogy a hűtőbordáról kizárólag mechanikai úton távolítható el. Aki a használtpiac mellett dönt, még a vásárlás előtt vizsgáltassa be a kártyát, ha pedig az eladó ebbe nem akar belemenni, valószínűleg érdemes tovább nézelődni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #6
    nem hiszem hogy a gpu piac valaha is vissza áll a 3 évvel ez előtti árak közelébe, a használt bányász gpu-k meg lehet hogy olcsóbbak lesznek de nem túl sokkal, sose becsüljétek alá egy HC bányász kapzsiságát, a használt kártyákból is kifognak annyi pénzt sajtolni amennyit csak tudnak, és ez alatt nem a hétköznapi average gamer joe-ra gondolok aki estére bekapcsolva hagyja a gépét bányászni lol.
  • lammaer #5
    #1 "A helyzeten az sem segit"

    Nézőpont kérdése. PC desktop userként nekem kimondottan segít ha kicsi a kereslet és nagy a kinálat :) Már ha igaz hogy a gaming desktop kisebb mint a laptopos (sajnos erről nem találtam statisztikát)

    Bár nem tudom mikor fogom lecserélni az R9 380amat, tökéletesen szolgál minden játékban amit tolok legyen az mmo, open world survival game vagy vmi singleplayer amihez épp kedvem szottyan (full HD only, UHD nem az én világom).

    Persze ha 40-50Kért hozzámvágnak egyet, veszek (a nagy covid és bitcoin price bump előtt vettem 40kért a mostanit... azóta nem voltam hajlandó még csak ránézni se a videókártya piacra, miután láttam hogy milyen eszement árak lettek) :D
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.10. 19:41:32
  • Dodo55 #4
    #1: Mifelénk még elég népszerűek így is, céges laptop a közalkalmazottaktól kezdve az egyszeri műszaki szakemberekkel bezárólag kb. mindenkinek jár a legtöbb helyen, otthon pedig sokkal kényelmesebb egy PC-n csinálni bármit is. A normális videokártyák árai mondjuk egy jó ideig tényleg megfizethetetlenek voltak, de ettől eltekintve azért ár-érték arányban még mindig jobb választás szerintem egy laptopnál ahol a csúcskategóriás hardver az kb. a PC-s középkategória teljesítményét tudja és az inkrementális fejlesztgetés lehetősége sem adott.

    #2: Állítólag csak a ventilátoraikkal lehet különösebb gond, a GPU-ik valószínűleg sokkal kíméletesebb igénybevételt kaptak, mint a játékra használtak.

    #3: Singleplayerre és non-shooter multiplayerekre talán jó lehet, jó sok éve kíváncsiságból kipróbáltam én is egyszer az első ilyenek egyikét, már akkor egész emészthető volt, viszont a gyors reakciót kívánó kompetitív játékoknál szerintem már egy áttörhetetlen falba fognak ütközni, ott 5-10ms késés már elég érdemi tud lenni és az alá nehezen tudom elképzelni, hogy bemenjenek. Meg vannak, akik nem szeretnek olyan dolgokért fizetni, amiket utána nem tarthatnak meg. Nekik szerintem ez emiatt elvből nem fog játszani.
  • Sequoyah #3
    Kivancsi vagyok hogy a cloud-gaming milyen iranyba tart.
    En gyerekken nagy jatekos voltam, de manapsag mar egy iPad jatek is gyonyoru tud lenni, es ha komoly jatekot akarok jatszani akkor hamarabb elofizetek cloud gamingre, mint hogy sajat PC-t vegyek.
    A munka-laptopom pedig 2014-es, es jatekokat leszamitva az egvilagon semmi okom ra hogy lecsereljem...

    Az uj felnovo generaciok pedig egyre inkabb a telefonos/tabletes jatekok, es xbox/PS iranyaba mozognak...

    Persze ez abszolut nem reprezentativ, ez csak a sajat tapasztalatom, es a partucat ismeros/gyerek viselkedese akiket kozvetlenul ismerek.
  • Tetsuo #2
    Lehet, hogy egy exbányászkártya ingyen sem kéne, mert ha bedöglik, vihet mindent.
  • kvp #1
    A helyzeten az sem segit, hogy kozben elerheto hardver hianyaban mar nem sokan jatszanak pc-n, sot azok akiknek meg van magan celu pc-juk is foleg laptoppal rendelkeznek. Egyszeruen a videokartyak magas arai miatt az a kis piac is osszezsugorodott ami meg volt. Erre jon ra a globalis gazdasagi valsag es gyakorlatilag nem marad kereslet a hasznalt videokatyakra. A legtobb ember valasza az, hogy max. ha ingyen adjak.