Berta Sándor

Biztonsági szempontból káros az Apple App Store megnyitása

Az intézkedés miatt kártevők kerülhetnek a szoftverboltba.

Mikko Hyppönen, a WithSecure finn biztonsági cég vezetője és szakértője kijelentette, hogy az Európai Uniónak nem kellene mindenáron az Apple-t az App Store megnyitására kényszerítenie. Egy ilyen döntés azt eredményezheti, hogy jelentős mértékben megnőne a programboltba bejutó vírusok és más kártevők száma. A szakember szerint az Apple és a Google szigorú alkalmazásbolt-korlátozásai voltak az elmúlt 15 év legnagyobb biztonsági fejlesztései.

Az európai uniós digitális piaci törvény (DMA) elfogadása a Sideloading nevű gyakorlatot is támogatná, amelynek lényege, hogy a felhasználók az Apple és a Google szoftverboltjain kívül más forrásokból is beszerezhetnének programokat és egyszerűbb lenne a készülékekre előre feltelepített alkalmazások eltávolítása. Tim Cook, az Apple vezetője áprilisban óva intett intett mindenkit attól, hogy az iPhone készülékeken futó szoftverrendszerek megnyitását kikényszerítse.

Hyppönen ugyanakkor kifejtette, hogy meg tudja érteni az európai uniós döntéshozók indokait, amely az Apple monopóliumának a megtörésére irányul és ő sem szívleli a monopóliumokat. De a kártevőket sem szereti és ebben a kérdésben a két rossz közül kell választani.

A szakértő emellett arról is beszélt a TheSphere22 nevű konferencián, hogy a hálózatba kötött háztartási termékek gyártóinak felelősséget kellene vállalniuk, ha a megoldásaik a rossz kiberbiztonságuk miatt lehetővé teszik hackertámadások végrehajtását. Előfordulhat, hogy egy rossz program a hálózatba kötött mosógép WLAN-jelszavát bárki számára kiadja és ezáltal minden laptop a családban zsarolóvírus által lekódolásra kerül. Ezzel párhuzamosan a vállalatoknak és a fogyasztóknak is sokkal tudatosabban kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy egy eszközt egyáltalán hálózatba kell-e kötni. Hyppönen példaként említette, hogy az 1970-es években az azbesztről is mindenki azt hitte, hogy milyen nagyszerű anyag, azután kiderült, hogy mégsem ez a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csikoskecske #7
    Akkor mi van a macOS-el, az miért lehet nyílt?

    Igen, ha egy platform nyílt, akkor az appfejlesztők is kikerülhetik az áruházakat. Ez szerintem nem negatív dolog. A szabadsággal nagyobb felelősség szükséges, de én személy szerint inkább választom a szabad és veszélyes világot, mint a zárt biztonságot. Majd a felhasználó eldönti, hogy sideloadolja-e a Facebookot vagy sem. Én annak a híve vagyok, hogy engedni kell a piacot szabadon áramolni, máskülönben monopolok alakulnak ki, ahogy azt láthatjuk. Egy szabályozott környezetben nem valódi a versengés, mert valakinek nagyon a javára fog szolgálni, amíg másoknak egyáltalán nem.

    Képzeld el azt, hogy egy táncversenyt szerveznek, és csak xy feltétellel juthatsz be a versenyzők közé - ami nem a tánctudásoddal kapcsolatos feltétel, hanem valami tök más. Egy csomó olyan profi táncos nem tud bejutni a versenyre, akik éppen nem felelnek meg a feltételeknek, és egyébként meg ők nyernének ha részt vehettek volna. A valódi helyzet akkor derülne ki, ha bármelyik táncos beszállhatna a versenybe. Ugyanez van a szoftverpiacon is. Ahogy te is említetted, egy teljes hatalmi struktúra omolhatna be / alakulhatna át. Na és? “Mi vagyunk a legjobbak (a saját játékunkban), mert a valódi legjobbak létre se jöhettek a monopolisztikus struktúra miatt…”
  • asgh #6
    Hogy az Apple miért nem akarja nyílttá tenni az iOS-t, az kb. tök mindegy, a kérdés az, hogy a politikának joga van-e szétbarmolni egy (többek között a zártságának köszönhetően) jól működő ökoszisztémát vagy sem.

    Ami a sideload-ot illet, nem azzal van a gond, hogy a user a saját szakállára esetleg mindenféle bizbazt föltelepít a telefonjára, hanem hogy maguk a fejlesztők kényszeríthetik rá.
    Pl. a Facebook (ismét) lebukik, hogy lopja a userek adatait. Ha most történne, akkor azonnal kivágnák az Appstore-ból, amig ki nem szedik a kifogásolt kódrészt.
    Ha viszont van sideload, akkor a Facebook simán közzéteszi a telepítőt az oldalán az eredeti kóddal, aztán a user választhat, hogy vagy önként kémszoftvert telepít a telefonjára, vagy innentől nem értesül a gyerek következő osztályfőnöki órájáról, mert a tanár csak Facebook-on hajlandó kommunikálni a szülőkkel (amit mellesleg én törvényben tiltanék, de ez most off).

    A másik, hogy egy ilyen szabályozással az EU olyan precedenst teremtene, ami számos jól működő üzleti modellt tenne tönkre. Kapásból pl. a játékkonzol piacot, mert ha az Apple számára kötelezővé teszik a sideload-ot, akkor csak (rövid) idő kérdése, hogy erre hivatkozva valaki felnyomja az Európai Bíróságon az összes nagy konzolgyártót.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2022.06.03. 18:41:43
  • csikoskecske #5
    Azért nem fogják felnyitni mert el esnének baromi sok pénztől. Ennyire egyszerű…az Apple 30%-ot csíp le minden app vásárlásból… egy jelentős bevételi forrásuk…
    Egyébként meg a macOS nyílt, mégis biztonságos. Folyton a biztonsággal érvelnek amikor a szabadság kerül vitába… Nem biztonságos vezetni se, ha úgy vesszük… növeled vele a halálod esélyét.. az emberek mégis vezetnek, mert felmérik a kockázatot, és elfogadják az esetleges balesetveszélyt.
    Had dönthessük már el mit szeretnénk feltenni a saját eszközünkre..

    Most is lehet sideloadolni iOS-ra, csak egy kicsit macerásabb…

    El lehetne rejteni a sideloading lehetőségének feloldását, ami alapból ki lenne kapcsolva, majd bekapcsoláskor figyelmeztető üzenetet megjeleníttetni, hogy a hozzá nem értőknek világos legyen mik a kockázatok, és csá.

    Itt végig arról van szó, hogy egy rakás érdekszféra összefüggésének a rendje borulhatna fel, ha pl. iOS-on is felrakhatnál egy reklámmentes kalóz Youtube-ot…(Amit meg lehet csinálni most is - jailbreak nélkül, csak ahogy említettem, egy kicsit kényelmetlenebb)
  • csikoskecske #4
    Azért nem fogják felnyitni mert el esnének baromi sok pénztől. Ennyire egyszerű…az Apple 30%-ot csíp le minden app vásárlásból… egy jelentős bevételi forrásuk…
    Egyébként meg a macOS nyílt, mégis biztonságos. Folyton a biztonsággal érvelnek amikor a szabadság kerül vitába…

    Most is lehet sideloadolni iOS-ra, csak egy kicsit macerásabb…

    El lehetne rejteni a sideloading lehetőségének feloldását, ami alapból ki lenne kapcsolva, majd bekapcsoláskor figyelmeztető üzenetet megjeleníttetni, hogy a hozzá nem értőknek világos legyen mik a kockázatok, és csá.

    Itt végig arról van szó, hogy egy rakás érdekszféra összefüggésének a rendje borulhatna fel, ha pl. iOS-on is felrakhatnál egy reklámmentes kalóz Youtube-ot…(Amit meg lehet csinálni most is - jailbreak nélkül, csak ahogy említettem, egy kicsit kényelmetlenebb)
  • zola2000 #3
    Az android is teljesen biztonságos ha Google pixel vagy Samsung csúcstelefonról van szó, apk telepítésének lehetősége kb annyira veszélyes mint Windows11en exe telepítése.
  • kvp #2
    Az europai politikusok azt mondjak, hogy a gazdasagi haszon nagyobb lesz mint a biztonsagi kockazat. Mivel nekik a penz fontosabb es az Android is egesz jol elvan a 0 koruli (windows '98-as szintu) biztonsagi szintjevel.
  • M2 #1
    Hülye, aki azt hitte, hogy a kinyitás nem okoz biztonsági kockázatot. Tehát az összes európai politikus.