Berta Sándor

Miért távozott valójában az Apple főtervezője?

Jobs halála kétségkívül megviselte Sir Jony Ive-t, de nem csak ez volt az egyetlen ok.

Jony Ive 1996 óta minden fontosabb Apple-termék tervezésében részt vett és a munkássága elismeréseként 2012 januárjában lovagi Sir címet kapott. Később azt hangsúlyozta, hogy az Apple fő célja nem a haszonszerzés és a gondolkodásmódjára nagyon komoly hatással volt Steve Jobs, aki szinte mindent a tökéletes termékek megalkotásának rendelt alá. A szakember 2019 júniusában jelentette be, hogy távozik a kaliforniai cégtől.

Akkoriban sokan találgatták, hogy mi lehetett a lépés oka, hiszen Steve Jobs halála után Sir Jony Ive és Tim Cook, az új vezérigazgató éveken át sikeresen és jól tudott együtt dolgozni. Ez azért sem volt meglepő, mert a víziókért és azok megvalósításáért mindig Jobs felelt, Ive volt az, aki megálmodta a kreatív dizájnötleteket, míg a száraz részletekkel, a gazdasági siker megteremtésével Tim Cook foglalkozott. Ive ugyanakkor az Apple Watch megalkotása és bemutatása után érzékelhetően a háttérbe vonult és végül 2019-ben távozott. Tripp Mickle brit technológiai ügyekre szakosodott újságíró After Steve című új könyvében először mutatott rá a valódi okokra.

A kötet alapjául az Apple 200 egykori és jelenlegi alkalmazottjával folytatott beszélgetések szolgáltak. Az iPod és az iPhone után az Apple mérnökeire nagy nyomás nehezedett amiatt, hogy "a következő nagy dolgot" szállítsák le. Jony Ive, aki az Apple Watch dizájnjáért volt felelős, amellett érvelt, hogy a készülék kevésbé "technikai játékszer", hanem egy divat-kiegészítő kell legyen. A szakember a bemutatóra 25 millió dollárt költött el. Cook végül megszavazta a dolgot, főleg azért, hogy ne legyen konfliktus és ne kockáztassa meg Ive távozását. Ennek ellenére a főtervezőben az az érzés alakult ki, hogy az óriáscég egy felduzzadt szervezeti struktúrával rendelkező technokrata konszernné vált, amely kizárólag a bevételre és a nyereségre összpontosít.

Az Apple Watch elmaradt sikere és a más hardverkategóriák értékesítési számainak visszaesése stratégiaváltásra késztette Tim Cookot és előtérbe helyezte a fizetős szolgáltatásokat, például az iCloudot, az Apple Musicot, az Apple TV Plust. Ive ezzel az új cégkultúra-iránnyal nem tudott azonosulni, s tovább rontott a helyzeten, hogy amikor Cook ellátogatott az Ive által vezetett dizájnrészlegbe, nem is érdeklődött a kreatív folyamatok iránt. Volt még egy probléma: Cook jobban aggódott amiatt, hogy mi lesz Ive távozása esetén a részvényárfolyammal, mint azzal, hogy a társaság elveszítheti a kreatív vezetőjét.

A kialakult helyzetet súlyosbította, hogy a főtervező nem tudta feldolgozni Steve Jobs halálát és az éveken át tartó folyamatos teljesítménykényszer miatti stressz nyomán kiégett. Erre volt visszavezethető, hogy az utolsó időszakban már csak részmunkaidős alkalmazott volt. Az jól megfigyelhető, hogy az utóbbi évtizedekben piacra dobott Apple-termékek már nyomokban sem hasonlítottak a korábbi iMac számítógépekre, a kinézetüket tekintve alig változnak, nem újulnak meg és egyre kevésbé egyediek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    Hja meg ez a sztori Carmackel, állítólag az esküvője helyett kellett volna sztorizni mennie Johnnak vmi rendezvényre és nem ment onnantól kezdve jegelte Jobs pedig Carmack igazgatta volna az IOSt xD
  • Sir Cryalot #2
    Nem hiszem mert Jobs ilyen talent picker volt, van is erről idézete hogy mi különbözteti meg a jó programozót az átlagostól és Carmack-el is ezért haverkodtak.

    Ive meg elég menő és látni a hatását pl. Google Glass-on ami szerintem elég menő lett csak a publikum mondhatni hátrahőkölt a pozicionálástól meg a cégtől mögötte :D
  • Bruce_Willis #1
    Az a sejtésem, ha Jobs még élne, lehet hogy hamarabb távozott volna Jony Ive.