Berta Sándor

Apple - távozik Sir Jony Ive főtervező

A karizmatikus szakember döntése nehéz helyzetbe hozhatja a kaliforniai gyártót.

Sir Jony Ive 1996 óta minden fontosabb Apple-termék tervezésében részt vett, nem véletlenül, hogy a konszern egyik legfontosabb és legismertebb munkatársának számított. Azt, hogy a távozása mekkora érvágás az Apple szempontjából, jól mutatja, hogy a hírre a konszern piaci értéke 9 milliárd dollárral csökkent.

A szakember jövőbeli terveiről azt lehet tudni, hogy meg akarja alapítani a saját, LoveForm nevű cégét. Ive egyébként még az idén távozik a társaságtól és az Apple a LoveForm egyik legfontosabb ügyfele lesz.

Tim Cook úgy kommentálta a bejelentést, hogy Sir Jony Ive egy egyedülálló személyiség a dizájnvilágban és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos szerepet töltött be az Apple újjáéledésében. Sir Jony Ive annyit mondott, hogy közel 30 év és számtalan projekt után ő a legbüszkébb amiatt, hogy a vállalatnál sikerült egy egyedülálló dizájncsapatot és kultúrát létrehozni. A részleget a jövőben Ive két munkatársa, Evans Hankey és Alan Dye vezeti majd, ők Jeff Williams ügyvezető igazgatónak fognak jelenteni.

A The Financial Times interjút készített a távozó menedzserrel, aki azt nyilatkozta, hogy ez egy természetes és szelíd átmenet. Bár a jövőben már nem lesz az Apple alkalmazottja, de még mindig nagyon elkötelezett és remélte, hogy ez még sok évig így is marad.

Jony Ive 2012 januárjában kapott lovagi címet. Később azt hangsúlyozta, hogy az Apple fő célja nem a haszonszerzés és a gondolkodásmódjára nagyon komoly hatással volt Steve Jobs, aki szinte mindent a tökéletes termékek megalkotásának rendelt alá. 2013 decemberében kiderült, hogy Ive hetente kétszer meghívta a munkatársait egy közös kávézásra, ahol több órán keresztül megosztották egymással a gondolataikat. Emellett legszívesebben hangos technozenére dolgozott, a szobája pedig meglehetősen spártai felszerelésű, csupán egy asztal, egy lámpa és egy régi szék volt benne. A legrosszabb dolognak ugyanakkor az ötletlopást nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!