Gyurkity Péter

Kérdéses az F-35 technológiai fölénye

Ezt emelik ki jelentésükben az amerikai törvényhozók, akik a magas költséget is kifogásolják.

A vadonatúj amerikai lopakodó vadász meglehetősen hosszú, elnyújtott fejlesztési ciklusra tekinthet vissza, ennek során a várható komoly előnyök mellett számos negatívumról is olvashattunk, ahogy a terület iránt érdeklődő különböző személyek és szervezetek mind megírták véleményüket. Évekkel ezelőtt már felmerült, hogy a típus megbízhatatlan, ezt követően szoftverproblémák okoztak gondokat, most pedig, a hadrendbe állítást követően, a remélt előnyöket vonják kétségbe.

Az amerikai képviselőház fegyveres erőkre fókuszáló bizottsága a napokban ismertette saját részletes jelentését, amelyről többek között a Bloomberg hírügynökség is beszámolt. Ebben komoly kritikát fogalmaznak meg a lopakodóval kapcsolatban, kiemelve, hogy egyáltalán nem vehetünk mérget a potenciális ellenségek légvédelmi rendszereinek viszonylag egyszerű legyűrésére, emellett pedig a program eddigi és várható költségei is fontos problémát jelentenek, hiszen ezek magas szintje szintén megkérdőjelezi az elért eredményeket. Jól láthatóan óvatosan fogalmaznak, mivel a fenti kritika ellenére nem vetik el a teljes programot (ezzel kapcsolatban nincs is nagyon más lehetőségük), viszont az illetékeseknek várhatóan reagálniuk kell majd a korántsem kedvező, ezúttal fentről jövő visszhangra.

Ami a részleteket illeti, az anyagban megemlítik, hogy a Lockheed Martin által kifejlesztett és legyártott F-35 Lightning II harctéren remélt fölénye egyáltalán nem biztos, mi több, a fő (potenciális) ellenségek légvédelmi rendszerei csaknem egy szinten vannak a típussal, így egy konfliktus esetén előfordulhat, hogy ezen lopakodó vadászokat egymás után leszednék az égről – a fő ellenfeleket ugyan egyetlen egyszer sem említik név szerint, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy az orosz és kínai félről van szó. Ebben az ötödik generációs vadászok, a hiperszonikus fegyverek, valamint a modern radarrendszerek fejlesztése segíti őket, nem véletlen, hogy ezen nagyhatalmak komoly pénzeket ölnek a kapcsolódó projektekbe. Az erre vonatkozó szimulációt évek óta halasztgatják, legutóbb tavaly decemberben döntöttek ugyanígy, emiatt pedig még mindig várnunk kell arra, hogy az F-35 bizonyítsa egyértelmű fölényét – legalábbis a szimulációban.

A másik fontos kritika a program költsége és annak hossza. A 2022-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetésben 400 milliárd dollárt szánnak a típus beszerzésére, ezt a törvényhozók is támogatják, a teljes életciklus alatt (amely a jelenlegi elképzelés szerint akár 2070-ig is kitarthat) azonban összesen 1,5 billió dollár lehet a teljes számla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lipovics #49
    Istenem, ezek az Interneted Mindentudás Egyetemén végzett hallgatók megeszik bármelyik konteó tudománytalan hülyeségeit.
  • Sequoyah #48
    Melyik korabbi link?
  • kvp #47
    Az egyik korabbi linken le is irtak hogyan mukodik. A lenyeg, hogy a radar a felszint sugarozza be (kvazi lefele nez), azaz a vilagito felulet maga a felszin. Ez mobiltelefon szektorsugarzok eseten adott, mert az adott szektor teljes feluletet lefedik. A felszinrol szorodik vissza a vilagurbe a radiojel. Ha nem lenne a teljes felulet megvilagitva, akkor ahova nem jut radiojel, ott nem lenne mobil terero. Innentol a teljes foldfelszin vilagit az adott radiojel taromanyban, persze diffuz modon. Olyan mint amikor az asztali olvasolampat a fal fele forditjuk. Az ego maga csak par centis, de megis a teljes falfeluletet vilagossa teszi, ezaltal egy nagyon fenyes pont helyett egy diffuz vilagos feluletet latunk. (ez egyszeru fizika)

    Ha valaki nem hiszi, fogjon egy ernyos mozgathato asztali lampat, forditsa a fal fele es sotet szobaban kapcsolja fel, majd nezze meg a szoba kozepen allva, hogy az egesz falfelulet vilagit. Ha valaki ezek utan begyalogol elenk, akkor latni fogjuk a sotet korvonalat, mert kitakarja elolunk a visszavert szort fenyt.
  • Sequoyah #46
    Ez nem egy letezo, vagy akar fizikailag lehetseges technologia. Ahhoz hogy "atvilagitsd", a szenzornak pontosan az atellenes oldalon kellene lennie. Szoval egy felszini radar-muhold paros korulbelul 1 negyzetmeter teruletet tudna megfigyelni.
  • kvp #45
    Az altalam harmadikkent irt megoldas nem visszaverodest hasznal, hanem atvilagitast. Tehat a felszin diffuzan vilagit a muhold kepen, mig minden targy ami a felszin es a muhold kozze kerul, az egy fekete foltot alkot a muhold passziv szenzoran. A jarmu merete es jobb felbontas eseten meg a formaja is kiveheto a kapott foton. Ahol nincs diffuz felszini sugarzas, ott van valami a levegoben.

    Egyszeru pelda: Sok kis fal fele forditott asztali lampaval megvilagitjuk a szemben levo falat, ami igy szort fennyben vilagit. Mas fenyforras nincs, tehat a szoba amugy sotet. (a vilagur ebben a tartomanyban az) Ha barki belep a fal mellett allo lampak es a szoba kozepen levo szemlelo kozze (tehat a tornyok magassaga felett repul), akkor fekete konturkent fog megjelenni, mert learnyekolja a falrol (a felszinrol) visszaverodo fenyt. Ez ellen nem nagyon lehet vedekezni es teljesen passziv a megfigyelo szenzora. (mivel csak nez, jelen esetben radar tartomanyban)
  • Sequoyah #44
    Az alaphelyzet az az hogy semmi sem verodik vissza... Ha a legkorbol nem verodik semmi vissza, meg a geprol sem verodik semmi vissza, akkor mondhatjuk hogy teljesen beleolvad a legkorbe.
  • Macropus Rufus #43
    "Egyebkent az ilyen extrem rovid hullamhosszu radar ellen a legkonnyebb vedekezni. Milimeteres hullamhossz eseten milimeteres radarelnyelo festek is eleg, mig a meteres hulamhossz eseten ez praktikusan lehetetlen feladat."
    mert te arra építesz, hogy a vissza verődő jelek alkotnak képet. Valaminek a nem léte is bizonyíthatja valaminek a létét. Tehát a képet a nem visszaverődő jelek fogják alkotni. ;)
  • Macropus Rufus #42
    Joint communication and radar sensing in 5G mobile network by compressive sensing: https://ietresearch.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1049/iet-com.2020.0384 <- lazán kapcsolódik.


  • Sequoyah #41
    Ne nekem mond, en sem talaltam semmilyen forrast arra hogy barki is legkori radarnak probalna hasznalni:)
  • lipovics #40
    Ez egy nagy hülyeség, az 5G mobilhálózatok nem alkalmasak használható radarnak.