Berta Sándor

Kiolvassa majd a pilóták gondolatait a Tempest

Új részletek derültek ki a brit vadászrepülőgép-programról.

Az már 2018 júliusában ismertté vált, hogy új vadászrepülőgépet fejleszt Nagy-Britannia és a Tempest lézerfegyverekkel lesz felszerelve.

Most a BBC arról számolt be, hogy a Tempest számos mesterséges intelligencián alapuló funkcióval rendelkezik majd. A közös projektben a brit BAE Systems mellett a Rolls-Royce, az európai MDBA rakétagyártó és az olasz Leonardo védelmi vállalat vesz részt. Az egyik új funkció az lesz, hogy a vadászrepülőgép képes lesz olvasni a pilóták gondolataiban. Ez úgy valósul meg, hogy a pilóták sisakjában lévő érzékelők figyelik az agyi folyamatokat és más orvosi paramétereket. A mesterséges intelligencia segítségével bio- és pszichometriai információkat értékelnek. Ez lehetővé fogja tenni a mesterséges intelligencia számára, hogy felismerje a veszélyes helyzeteket és beavatkozzon, például ha a pilóta a centrifugális erők miatt eszméletét veszti. Továbbá, a repülőgépnek "meg kell ismernie" a pilótákat és megelőzően be kell avatkoznia, segítenie kell, ha segítségre van szükség.

A BAE Systems a Farnborough Air Show keretében közölte, hogy a Lancashire állambeli Warton üzemében 2027-re tervezik egy prototípus felszállását. Amikor a Tempestnek fel kell szállnia, akkor pilóta nélküli harci drónok fogják kísérni, hogy további védelmet nyújtsanak a számára. Az ilyen képességek teljesen új felügyeleti és ellenőrzési rendszereket igényelnének.

A projekt egyik vezetője elmagyarázta, hogy a jövőben a Tempestet olyan egyszerűen lehetne új szoftverfunkciókkal frissíteni, mint ahogyan az okostelefonokra alkalmazásokat telepítünk.

A BCC rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia elengedhetetlen a repülőgéphez, mivel egy emberi pilóta máskülönben nem lenne képes feldolgozni azt az adatmennyiséget, amelyet a számos érzékelő a repülés során összegyűjt.

A Rolls-Royce mérnökei a hőkezelésen is dolgoznak. A fedélzeti számítási teljesítmény miatt a rendszereket hűteni is kell, illetve a hőt el kell vezetni.

A brit kormány már 2 milliárd fontot fektetett a projektbe. Mire a repülőgép szolgálatba áll, ez az összeg várhatóan megtízszereződik. Az Egyesült Királyság a repülőgép nemzetközi sikerében és más országok megfelelő megrendeléseiben is reménykedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ddt500 #2
    A Vaskeselyűben nem az F-15-ben volt az MI. :)
  • Ender Wiggin #1
    Dale Brown már 30 éve megírta, igaz F-15-tel...