49
 • lipovics
  #49
  Istenem, ezek az Interneted Mindentudás Egyetemén végzett hallgatók megeszik bármelyik konteó tudománytalan hülyeségeit.
 • Sequoyah
  #48
  Melyik korabbi link?
 • kvp
  #47
  Az egyik korabbi linken le is irtak hogyan mukodik. A lenyeg, hogy a radar a felszint sugarozza be (kvazi lefele nez), azaz a vilagito felulet maga a felszin. Ez mobiltelefon szektorsugarzok eseten adott, mert az adott szektor teljes feluletet lefedik. A felszinrol szorodik vissza a vilagurbe a radiojel. Ha nem lenne a teljes felulet megvilagitva, akkor ahova nem jut radiojel, ott nem lenne mobil terero. Innentol a teljes foldfelszin vilagit az adott radiojel taromanyban, persze diffuz modon. Olyan mint amikor az asztali olvasolampat a fal fele forditjuk. Az ego maga csak par centis, de megis a teljes falfeluletet vilagossa teszi, ezaltal egy nagyon fenyes pont helyett egy diffuz vilagos feluletet latunk. (ez egyszeru fizika)

  Ha valaki nem hiszi, fogjon egy ernyos mozgathato asztali lampat, forditsa a fal fele es sotet szobaban kapcsolja fel, majd nezze meg a szoba kozepen allva, hogy az egesz falfelulet vilagit. Ha valaki ezek utan begyalogol elenk, akkor latni fogjuk a sotet korvonalat, mert kitakarja elolunk a visszavert szort fenyt.
 • Sequoyah
  #46
  Ez nem egy letezo, vagy akar fizikailag lehetseges technologia. Ahhoz hogy "atvilagitsd", a szenzornak pontosan az atellenes oldalon kellene lennie. Szoval egy felszini radar-muhold paros korulbelul 1 negyzetmeter teruletet tudna megfigyelni.
 • kvp
  #45
  Az altalam harmadikkent irt megoldas nem visszaverodest hasznal, hanem atvilagitast. Tehat a felszin diffuzan vilagit a muhold kepen, mig minden targy ami a felszin es a muhold kozze kerul, az egy fekete foltot alkot a muhold passziv szenzoran. A jarmu merete es jobb felbontas eseten meg a formaja is kiveheto a kapott foton. Ahol nincs diffuz felszini sugarzas, ott van valami a levegoben.

  Egyszeru pelda: Sok kis fal fele forditott asztali lampaval megvilagitjuk a szemben levo falat, ami igy szort fennyben vilagit. Mas fenyforras nincs, tehat a szoba amugy sotet. (a vilagur ebben a tartomanyban az) Ha barki belep a fal mellett allo lampak es a szoba kozepen levo szemlelo kozze (tehat a tornyok magassaga felett repul), akkor fekete konturkent fog megjelenni, mert learnyekolja a falrol (a felszinrol) visszaverodo fenyt. Ez ellen nem nagyon lehet vedekezni es teljesen passziv a megfigyelo szenzora. (mivel csak nez, jelen esetben radar tartomanyban)
 • Sequoyah
  #44
  Az alaphelyzet az az hogy semmi sem verodik vissza... Ha a legkorbol nem verodik semmi vissza, meg a geprol sem verodik semmi vissza, akkor mondhatjuk hogy teljesen beleolvad a legkorbe.
 • Macropus Rufus
  #43
  "Egyebkent az ilyen extrem rovid hullamhosszu radar ellen a legkonnyebb vedekezni. Milimeteres hullamhossz eseten milimeteres radarelnyelo festek is eleg, mig a meteres hulamhossz eseten ez praktikusan lehetetlen feladat."
  mert te arra építesz, hogy a vissza verődő jelek alkotnak képet. Valaminek a nem léte is bizonyíthatja valaminek a létét. Tehát a képet a nem visszaverődő jelek fogják alkotni. ;)
 • Macropus Rufus
  #42
  Joint communication and radar sensing in 5G mobile network by compressive sensing: https://ietresearch.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1049/iet-com.2020.0384 <- lazán kapcsolódik.


 • Sequoyah
  #41
  Ne nekem mond, en sem talaltam semmilyen forrast arra hogy barki is legkori radarnak probalna hasznalni:)
 • lipovics
  #40
  Ez egy nagy hülyeség, az 5G mobilhálózatok nem alkalmasak használható radarnak.
 • Agyturbinikusz
  #39
  Ez meg még érdekesebb.
  Minthogy semmit sem tudok róla.
 • Sequoyah
  #38
  Egyebkent az ilyen extrem rovid hullamhosszu radar ellen a legkonnyebb vedekezni. Milimeteres hullamhossz eseten milimeteres radarelnyelo festek is eleg, mig a meteres hulamhossz eseten ez praktikusan lehetetlen feladat. A rovid hullamhossz hatotavolsaga minimalis, es konnyen elnyelodik barmilyen zavaro kozegben, pl egy felhoben vagy apras idoben.
  Nem veletlen hogy pl az oroszok is a alacsony frekvenciaju (ami zajos es pontatlan) radarok halozatba kotesevel probalkoznak, ami gyakorlatilag az 5G ellentete...
 • Sequoyah
  #37
  Ezen linkek egyikeben sem talaltam egyetlen egy olyan allitast sem, hogy 5G kommunikacios tornyokat lehetne lopakodo katonai repulok felderitesere hasznalni.
 • lipovics
  #36
  Kínának nincsen külön katonai bázisállomása az EU-n belül.
  Mi az Istenre tudja használni a hálózatot? Millió meg egy repülő van odafent, honnan fogja tudni, hogy melyik a Budapest-London járat és melyik a Gripen..
 • Agyturbinikusz
  #35
  Ez a radar technika már érdekesebb.
 • llax
  #34
  A detektálást külön, e célra készült vevőkkel végzed. Mivel a szóródó jel nagysága esetleges, a kisugárzása kvázi folyamatos, így pontosabb mérésekre alkalmatlan (elsőre... külön figyelve az összes érintett adó jeleit is, akár komoly 3D radarig fejleszthető). Egyszerűbb esetben valaminek a léte és az iránya detektálható, akár olyan irányból is, amelyből az adott repülőeszközök radarkeresztmetszete túl kicsi lenne (a besugárzás több helyről és irányból érkezik). Mindez kvázi passzív módon, észlehető katonai radaros tevékenység nélkül.

  Tehát nem precíziós radar (de idővel azzá is tehető), viszont teljes inkognitóban végezhető a felderítés, még akár olyan esetekben is, ami hagyományos radarokkal nehezített lenne. Az egyszerű iránydetektálásban nem csak a bázisállomások, de még a használatban lévő mobiltelefonok is besegíthetnek. Itt is tovább lehet gondolni a dolgot - mondjuk egyik-másik helyen nem az átlagpolgár átlag mobilja sugároz, hanem valami fix 5G modemnek látszó dolog, "jól" beállított antennával (ami mindeközben valami teljesen ártatlan, valódi feladatot is elláthat).

  Továbbá az adók és a vevők lehetnek sokkal közelebb is a megfigyelt területekhez. Az adók adják magukat, ahol van valami élet vagy forgalom, ott lesznek. Vevőből bármennyi lehet és a passzív mivoltuk miatt bárhol lehetnek, ahol kicsit is álcázhatók.

  Ui.:
  Ha a helyzet megkívánja, már izzíthatod a katonai radarokat is. De azok holléte titokban tartható addig, amíg elegendő kvázi passzív megfigyelést végezni.
  Utoljára szerkesztette: llax, 2021.10.03. 16:11:15
 • kvp
  #33
  Az egyik linken ott a pelda, hogyan hasznalhato kozvetlen modon egy szektorsugarzo transceiver-e. Ez csak egy egyszeru szoftver modositast igenyel a szektorsugarzok meghajto rendszereire.

  A masik megoldas, hogy a tornyok csak megvilagitast biztositanak a passziv katonai rendszerek szamara, igy a tamado fel nem latja hogy hol van a tenyleges vevo egyseg es az osszes mobiltornyot meg megsem lohetik ki tavolrol megelozo csapaskent, annal mar egyszerubb a szonyegbombazas. Egyebkent ekkor minden cella csak kicsivel nagyobb reszt vilagit meg mint a sajat szolgaltatasi terulete (max. par km), de mivel egy mobil joreszt mindenutt mukodik, ezert mara a fejlett orszagok szinte teljes lakott terulete le van fedve sugarzokkal. A cellularis technologia lenyege, hogy egy nagy adotorony vagy radar helyett 0.5-4 km-es koronkent van egy-egy torony (es kb. 3-4 tornyonkent 1 passziv radar vevo). Ez a megoldas 1-8 km-es meretu radar cellakat eredmenyez, amiket ugyanugy be lehet kotni egy jelosszesito rendszerbe es egy kozponti location registry-ben jelenik meg minden radar cella altal detektalt targy. (a cellak kozti atlapolas miatt a cella hatarokon tobb cella is latja a tamado gepet)

  A harmadik megoldas a muholdas detektalas, ekkor muholdak nezik a foldi sugarzok jelet es barmi ami berepul a jelbe konnyen detektalhato. Ez ellen se a radar visszavero, se a radar elnyelo technologiak nem vedenek, mert a nagyfrekvencias radiosugarzas hianyakent fog megjelenni minden targy ami athalad a tornyok es a muholdak magassaga kozott. Igy mukodik minden sugarmegszakitasos optikai detektor is. A megoldashoz az kell, hogy nagyon surun (varosban akar 500 meterenkent) legyen egy radarfrekvencias felszini ado, ami gyenge szort elektromagneses sugarzassal vilagitja meg a felszint, majd az onnan visszaverodo jelet vagy annak hianyat latja a muhold. Ez azert is jo, mert pl. az europai 5G-s szektorsugarzok jelet ki tudja ertekelni egy kinai muhold is, igy tenyleges felszini hozzaferes nelkul kaphatnak elo radarkepet a teljes bolygo felszinerol. (mar ahol van ujfajta 5G lefedettseg)
 • lipovics
  #32
  Egy egyhelyben álló, össze-vissza néző egységgel hogyan detektálsz repülőket 20-50 km-ről?

  Csak kérdezem, láttatok ti már radart működés közben?
 • llax
  #31
  Az elektromágneses sugárzás detektálása (zajtól megkülönböztetése) és (nagy sebességű) adatátvitelre felhasználása két külön dolog. A csak detektálás több nagyságrenddel kisebb jelszint esetén is lehetséges, mint ami minimális (de nem extrém lassú, pl. morse) adatátviteléhez tartozik.
 • lipovics
  #30
  Az ugye megvan, hogyan működnek a telekom hálózatok, merre néznek a cellák, mekkorát tudnak sugározni stb?


  A mérnökök küzdenek azzal, hogyan fedjenek le egy pályaudvart teljesen az 5G-vel, de te már több km-es távolságról detektálod veled a repülőket :D

  Tudod mekkora sugárzás kell ahhoz? :DDDD

  :DD

  Kész vagyok tőled!

  Utoljára szerkesztette: lipovics, 2021.10.01. 16:11:15
 • kvp
  #29
  "Errol az 5G-s technologiarol van valami forrasod?"

  https://en.wikipedia.org/wiki/5G
  Ebbol a 24-54 Ghz-es tartomany es a beamforming resz az erdekes.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Beamforming
  https://www.semanticscholar.org/paper/Digital-Beamforming-Based-Massive-MIMO-Transceiver-Yang-Yu/5451afbc66b5da6cc74e7c0adbf8872363ffa3b6
  https://www.linkedin.com/pulse/beamforming-backbone-5g-meik-kottkamp
  Itt elmagyarazzak, hogy mi is ez.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic-aperture_radar
  Ez pedig az amit az 5G szektorsugarzok is tudnak.

  Egy pelda implementacio:
  https://arxiv.org/pdf/1908.03418.pdf

  Egy masik megoldas, itt a bazisallomasok csak szort fenyu megvilagitast vegeznek:
  https://ieeexplore.ieee.org/document/5463951

  Meg meg par info miert gond az amerikai katonai rendszereknek az 5G:
  https://blogs.keysight.com/blogs/inds.entry.html/2021/01/31/military-grade_5gt-Izpc.html
  (gyakorlatilag azonos frekvenciakon mennek es lasd fent az 5G beam forming alapu SAR-t)

  Az egesz lenyege az, hogy a korabban katonai frekvenciakon mukodo 5G szektorsugarzok kepesek a szoftveresen iranyitott sugarukkal szintetikus apertura radarkent is mukodni, raadasul a sok sugarzo normal uzemben diffuz radar megvilagitast is biztosit, igy a radar visszavero felulet alapu lopakodas lehetetlen. Egyedul a radar tartomanyt elnyelo festekek lehetnenek jok, de mivel veletlenul a meteorologiai muholdak frekvenciaja is ugyanez, igy a legkori visszaverodes valtozasabol (a hatterjel hianyabol) latszik az elnyelo festesu jarmu. ( https://www.nature.com/articles/d41586-019-03609-x ) A megoldas elonye, hogy igy iranyitott sugarzas nelkul is latszik minden ami a bazisallomasok altal lefedett terulet folotti legterben tortenik, tehat mar az europaban jelenleg hasznalt csokkentett tudasu szortjelu bazisallomasok is elegsegesek a teljes megfigyeleshez.
 • Sequoyah
  #28
  Azert ne hasonlitsuk ossze ezeket. Az USAban van boven korruptcio, de aranyaiban meg sem kozelitik ezeket a magyar projecteket, mint a vasut, autopalyak, "egyetemek". A stadionokat nem is emlitem, mert az nem szolgalja a kozjot semmilyen formaban, szoval kozpenzt nem is koltenek olyanra.
 • Major
  #27
  Nagyon rosszalló vagy. Bp-Belgárd vasút esetén is kiszámolták, hogy ha a sínek helyett Q7-eseket fektetnének le az is olcsóbb lenne, mint ami a tervekben van.
 • lipovics
  #26
  Dehogy van, kvp nagy konteóharcos. Olvasd csak a "munkásságát" itt, nagyon jól fogsz szórakozni :D
 • lipovics
  #25
  Választási év jön, kell krumplira.
 • Sequoyah
  #24
  2500-at terveznek. Es kell is annyi, mert annyi gepet kell lecserelni lassan.
 • Sequoyah
  #23
  Nem arra fejlesztettek. Arra az F-22 van, illetve a most fejlesztes alatt allo lopakodo bombazok. Az F-35 az a tomeggyartasu gep, ami elvegzi a melo nagyjat, miutan a legveszelyesebb celpontok ki lettek iktatva.
  Eredetileg arrol volt szo hogy 7-800 magas kepessegu F-22 a nehez feladatokra, es 3000 olcso gep mogejuk minden masra. Ebbol lett 200 F-22, es 2-3000 szinten magas kepessegu gep. Szoval a teljes Amerikai repulo-flotta sokkal tobbre kepes mint terveztek, es persze valamivel dragabban (de meg mindig olcsobb sokkal mint az F-22)

  Es nem, az oroszok nem latjak kulonosebben a lopakodo gepeket, erre nem letezik meg technologia. Max korai elojelzo eszkozeik vannak, amik latjak hogy jon valami valahol.

  Errol az 5G-s technologiarol van valami forrasod? Most hallok rola eloszor, ahhoz kepest tenykent beszelsz rola.
 • kvp
  #22
  Kb. 690 darab van 2021 szeptemberi adatok szerint. A gond az, hogy arra nem jo amire fejlesztettek (tehat tenyleg ellenseges legter folott lopakodni), viszont arra meg draga, hogy teljesen uralt legteru fejlodo orszagok folott hasznaljak. Igy marad az elfogovadasz szerep az USA felett, amihez viszont folosleges a lopakodo kepesseg.

  Kina ebben a kerdesben erdekes, ugyanis az 5G-s mobil rendszer sved katonai radar technologiat hasznal. Egesz pontosan phased array radar transceiver-eket a tornyokban. Ezt azt jelenti, hogy minden torony nemcsak nagyon gyors mobil kommunikaciot tesz lehetove, de nagy felbontasu valos ideju radar kepet is kepes generalni minden szektorsugarzo. Raadasul ezt nem csak Kinaban, hanem minden olyan roszagban megteheti a kinai allam ahol kinai 5G-s bazisallomasokat szereltek fel. (igazabol csak egy szoftverfrissites kerdese es a telepitokulcs a gyarto cegnel, plusz a kinai allamnal van) A jo hir, hogy ezt a ket funkciot egyszerre is tudjak, ugyanis a nagysebessegu downlink funkcio aktivan kihasznalja a phased array tudasat. (ezt valamiert az europai rendszereknel egyelore nem telepitettek, legalabbis hivatalosan nem)

  Szoval az amerikai lopakodo vadaszgepeket valos idoben latjak a kinai mobilhalozatok, mindezt ugy, hogy a vadaszgepek nem kepesek megkulonboztetni a mobilhalozatbol jovo normal sugarzast az oket kereso jelektol. Plusz a zajban a valodi katonai radarok is tokeletesen el tudnak bujni. (ez utobbit hivjak plausible denialibility-nek) Mar az elejen eleg egyertelmu volt, hogy az USA-t nem az zavarja, hogy az 5G jelek megvakitjak az idojarasi radarokat, hanem az, hogy egyszerre zavarja az amerikai katonai radarokat es kozben latja az amerikai lopakodokat a kinai rendszer.

  Az oroszok eseten meg nem volt kerdeses, hogy latjak es le is tudjak loni a gepeket, de akarmennyire ellensegesek is egymassal, eddig vegso soron ket vilaghaborubol ketszer azonos oldalon harcoltak az amerikaiak es az oroszok, mert mindig akadt egy veszelyesebb kozos ellenseg. A kardcsortetesen kivul azt latni, hogy jelenleg Kina mindket orszagra veszelyesebb mint az USA es Oroszorszag egymasra.
 • Macropus Rufus
  #21
  Az Amiknak van 2000db F35-ös gépe?
 • ostoros
  #20
  Én még mindig a budapesti kisvasúton vagyok fennakadva. 7.2 km hosszú, és 450 milliárd forint.. Csak olyan 500 kilométer autópályát lehetett volna felépíteni az összegből.
 • Agyturbinikusz
  #19
  Hát most írtam képes akár az egész világot elpusztítani, mi ez ha nem harci képesség?
 • Agyturbinikusz
  #18
  Aha vagyis egy gyilkos biorobot, akár meg is tud sertodni.

  Nekem mit kellene tudnom 2 csoport gyilkosrol?
  Az egyik azért gyilkol, hogy a másik ne gyilkolhasson?

  Ilyen szép büszke onerzetes emberekkel van tele a világ akik hazafias parancs végrehajtók, valódi robotok.
  Hogy miért is csinálják, arról forgalmuk sincsen, hiszen a háborún nyertes fegyvergyártók semmi profitot nem csorgat vissza nekik.
 • Sequoyah
  #17
  Legyszives ne trollkodd szet a topicot a kecskepasztorozassal meg vilagvege haboruzassal. Itt az F-35 kepessegeirol van szo.
 • Agyturbinikusz
  #16
  Különben meg mi a francnak csinálják az egyre hatásosabb tömegpusztító fegyvereket?
  Hát azért mert pszichopata az összes vezető.
  Annak meg mi lesz a vége? Mint Mindig, az orgazmus nem jön nekik másképp csak a nagy Piros gomb megnyomása közben. Nem akard már azt a kis élvezetet elvenni tőlük.
 • Sequoyah
  #15
  "büszke lopakodó, egy egyszerű kecskepasztor leszedte a szerb légtér felett."
  Ha ennyi a tudasod ezekrol a technologiakrol, akkor nem nagyon van mit hozzatenned egy ertelmes vitahoz... Dani Zoltant lekecskepasztorozni vegtelenul serto, es oriasi tudatlansagra vall.
 • Agyturbinikusz
  #14
  2 választás van, vagy lassan megmérhezünk Mindent, és lassú kinhalalra várunk, vagy elébe megyünk a dolgoknak.
  Mivel nem vagyok mazochista így ha lehet választani akkor a gyors fájdalommentes változatot választom. Azt tudom sokan imádnak szenvedni... Azért nekem ne kelljen jó?!
 • bunny
  #13
  Hát ha te várod, hogy az amcsik éles konfliktusba kerüljenek az orosz vagy kínai csapatokkal, hogy kipróbálják a valós lopakodó képességeit, akkor te nem vagy normális. Várod a 3. világháborút, eszednél vagy? Ha meguntad az életed, másokra kevésbé káros módon is kiszállhatsz a buliból.
 • Agyturbinikusz
  #12
  Nem is kell, akár a katonai GPS-t is meg tudják zavarni, az már elég ahhoz, hogy nem tudja hol van. Nincs végtelen üzemanyag tank, repülő még nem nagyon maradt még fenn......de ez csak egy dolog, a büszke lopakodó, egy egyszerű kecskepasztor leszedte a szerb légtér felett.
  Tudom nem úgy volt, csak szerencse volt.
  Lényegtelen, majd meglátjuk, remélem minél hamarabb egy éles konfliktusba, mert akkor majd tarthatók lesznek a klíma célok. Igaz eljön az első ÉK diktátor álma, és egy maréknyi ember marad csak.
 • Sequoyah
  #11
  Az oroszoknak nincs 2000db hiperszonikus rakatajuk...
 • Macropus Rufus
  #10
  "Raadasul mi van ha rendes haborurol beszelunk, es mind a 2000+ gepet bezavarjak Orosz es/vagy Kinai teruletek fole? "

  Oroszok esetében lekapják a hiperszonikus rakétájukkal. Szegény pilóta fel sem fogja a dolgot és már halott. Kína nem sok vizet zavar. Parádéznak de am. egy marék homok mind. Oroszoktól viszont érdemes tartani.
  A gond sztem ott van, hogy olyan sokáig pöcsöltek a fejlesztéssel, hogy a védelmi rendszerek felzárkóztak, már nem olyan félelmetes ez a gép.