Gyurkity Péter

Hadrendbe állt a sorozatgyártott Szu-57

Az első példányt leszállították, ezt idén továbbiak követik majd a sorban.

Oroszország hosszú évek óta dolgozik saját ötödik generációs vadászgépén, követve az amerikai példát. Korábban a prototípusokat éles helyzetben is alkalmazták, most viszont leszállították az első sorozatgyártott példányt, amely ezen elődöket, valamint a balesetet szenvedett darabot követi.

A szintén orosz forrás elmondása szerint a Krasznodarban felállított egységhez került most az első, immár a sorozatgyártás részeként elkészült gép, amelyet nagy valószínűséggel a Krím-félszigeten, annak környékén használnának, nyilván elrettentő erőként. A most közzétett fotókon tulajdonképpen a második példány szerepel, hiszen az eredetileg első gép még 2019-ben szenvedett balesetet, a hidraulika meghibásodása miatt lezuhant példány viszont újabb lökést adott a további fejlesztési munkálatoknak, bár ez még mindig nem zárult le, hiszen az elképzelések szerint csak 2022-ben kapja meg a típus a nagyobb tolóerőt biztosító új hajtóművet (a most alkalmazott változatot még a Szu-30 típusról hozták át). A szaksajtóban megjelent elemzések alapján az orosz gép nem éri el az amerikai riválisok lopakodó jellegének szintjét, ezt viszont modern fegyverzettel és jobb manőverezéssel próbálják ellensúlyozni.


A déli katonai körzet idén 4 további példányt kap majd, ami nem lesz elég az új egység teljes felállítására, annak felfegyverzésére, viszont a hiperszonikus fegyverek platformjaként is szolgáló típusból 2024-ig összesen 22 gépet szállítanának le. A 2028-ig tartó periódusra vonatkozó szerződés alapján a gyártónak 76 darabot kell a légierő rendelkezésére bocsátania, de felmerült már a további bővítés ötlete, valamint az export gondolata is, bár ez utóbbiról mostanában nem sok szó esik. India után Törökország jelezte érdeklődését, viszont már a törökök is mintha saját gépen dolgoznának, így egyelőre maradnak a kisebb országok, mint például Algéria, amely hivatalosan is jelezte igényét.

A friss amerikai fejlesztéssel ellentétben az alacsonyabb ár lehet komoly tényező, ám nem feledkezhetünk meg a kínai fejlesztésekről sem, amelyek szintén egymás után futnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #35
    Azt azért nem hiszem el, hogy nem volt célzórendszer és vezérlő program hozzá a 21. században egy repülőgép gépágyúján. Inkább azt hiszem nem volt elég jó a program és újat kellett utólag fejleszteni. Vagy voltak olyan hirek, hogy az F35-ös esetében bizonyos információk kiszivárogtak valamelyik a gyártásba beszállító cég beszállítóján keresztül. Ahol megsértették a szigorú biztonsági eljárásokat. Ezért egyes szoftvereket újra kellett tervezni, hogy elkerüljék a szoftverek ellenség általi megismerésén keresztül a támadhatóságukat. Nehezebb egy olyan szoftvert megfertözni, amiről semmit nem tud az ellenség. Ha már megvan a vezérlés kódja, akkor virust is könnyebb hozzáírni, aminek a bejutattatrásához elég egy megvásárólt szerelő valahol a világban, aki mondjuk szerte a világban F35-öst tart karban. Több országnak adtak el belőle és az USA.nak is sok támaszpontján állomásozik F35-ös. De lehet, hogy a törökök miatt van a dolog. Mostanában a törökök nem éppen tökéletes NATO partnerek, mióta kokketálnak az oroszokkal. (megjegyzem ránk pont így igaz)
    Akárhogy is súlyos hiba volna nem lépni a kérdésben, ha egy egy elsőrendű katonai rendszer esetében felmerül a titkosság nem sérthetetlen. És akkor nem cserélni a kompromittált rendszereket és programokat. Mert annál már csak az a rosszabb, hogy mikor éles bevetésen derül ki, hogy az ellenség harcképtelenné tesz rendszereket a gépen. Valami ilyemi lehet a gépágyú vezérlő szoftver háterrében nem az, hogy eleve nem csináltak hozzá-
  • VolJin #34
    Oké, kalákában nyomod a modoros intellektuelt. :_D

    Akkor én most neked elmagyarázom tömören:

    Repvez (azaz te a másik nickneveddel) arról írt (írtál), hogy szar ez a SU57, mert nincs meg sok képessége.
    Én erre azt írtam, hogy az F35 is úgy lett hadrendbe állítva, hogy a gépágyú ballisztikai szoftvere sem volt kész, így nem tudta azt használni, míg meg nem írták a szoftvert hozzá.

    Tehát te (repvez) tök feleslegesen túráztatod itt az agyad, mert nyilvánvaló, hogy nem okoz problémát a szoftver/hardver értelmezése. Mármint azért feleslegesen, mert az első bekezdés után nem olvastam tovább.

    Az is egyértelmű, hogy repvez (te), szándékosan kezdett (kezdtél) mellékvágányként beszélni a szoftver/hardver kérdésről beszélni, mintha bármiféle kérdésként az felmerült volna a részemről...

    Ui.: Ted meg azt a szívességet, hogy bármiféle választ a repvez nicknevedről írsz nekem...
  • etniez #33
    Rendkívül alpári és idegesítő a stílusod, ez azért tisztázzuk le az elején.
    Sajnos az értelmi átfogó képességed sem az igazi, ezért nem érted, miért fontos a hardver és a szoftver és mi a különbség köztük.

    Te amikor megszületsz, hardveresen már rendelkezel kezekkel és lábakkal, de mivel az agyadban nincs szoftver ezeknek a vezérlésére , nem tudsz fogni, rajzolni, járni, ugrani, stb.
    Mondhatjuk, hogy béna vagy.


    De, mivel a hardverrel rendelkezel (kéz, láb, száj, stb), ezért van rá valós esély ezeknek a képességek kifejlődésére.

    Ha nincs meg a hardvered (pl láb nélkül születtél valamilyen genetikai hiba miatt), akkor hiába tudná az agyad, hogyan járj, nem fogsz tudni, mert vagy tolószékes leszel vagy protézises. És ezek sosem lesznek olyan jók és használhatóak, mint az igazi láb.

    Magyarul: ha egy repülőpgép valamilyen hardverrel már tervezési szinten sem rendelkezik, azt utólag toldozni és foltozni fogják, de az sosem lesz olyan jó, mint az, amelyik már alapból rendelkezik a képességgel. Jelen esetben a lövés képessége megvolt fizikailag, csak egy szoftvert kellett írni, ami kiszámolta, hogy hova kell lőni, hogy találjon is.
    Ennyi, nem bonyolult.

    Repvez ezt magyarázta el neked, sajnos kevés sikerrel. Én most megtettem, ha nekem is agresszív és alpári stílusban fogsz írni vissza, akkor ne is vedd a fáradtságot, mert letiltalak.

  • VolJin #32
    Köszi, akkor nem elkoronásodott...
    Lehet, hogy tiltották...
  • Tetsuo #31
    Úgy tűnik az sg-n október 22-én írt és nézett be utoljára, viszont a HTKA-n január 12-én jelent meg cikke.
  • VolJin #30
    Mikor írt utoljára?
  • VolJin #29
    Az F35 hadrendbe állításkori gépágyú hiányát elolvasgattad már okoska? :-)
  • repvez #28
    Meg még pár amit nem említettem, mert nem is volt szándékomban minden részletre kitérnem, csak felsoroltam párat.
    DE úgy látom ,te szakértője vagy a témának. ÉS pár HSZ alapján el tudod dönteni , hogy milyen ismeretekkel rendelkezem
    De érdemben nem tudsz hozzászólni, csak arra reagálni, hogy ha valaki kifelejt valamit amiről azt hiszed ,hogy nem tudja.

    Ha igy van akkor csak annyit mondok, hogy had halljuk akkor a teljes igazságot amit tudsz a szu57esről .

    Amúgy Molni meg bannolva lett SG-ről mert ugyan úgy nem tudott kulturáltan forumozni, mint itt is egyesek , csak mondom.
  • NEXUS6 #27
    Hová tünt Damon Hill!!! :O :D
  • VolJin #26
    Tényleg eltűnt Molnibalage?