JohnnyCage

Egychipes DVD megoldást adott ki az STMicro

Az ST Microelectronics elkészítette a világ első egychipes DVD vezérlőjét, amely a korszerű, olcsó és megbízható számítógépes DVD-ROM meghajtók alapegysége lehet majd.

A svájci központú ST Microelectronics egy váratlan bejelentésében közölte, hogy a cég elkészítette a világ legelső SOC (System On Chip - Rendszer a chipen) egychipes DVD-vezérlő megoldását. A Verdi STA1000 névre keresztelt chip tartalmaz minden funkciót, ami egy DVD-ROM meghajtóban szükséges, egyedül a memóriát és néhány egyszerű alkatrészt kell melléépíteni a rendszerbe.

Az egychipes SOC megoldások óriási előnye, hogy az áruk jóval alacsonyabb lehet, mint a sok egyszerű alkatrészből előállított társaiké, ráadásul az ilyen megoldással készülő rendszerek megbízhatóságukkal is magukmögé utasítják az egyszerű akatrészek tömkelegéből összezsúfolt változatokat.

A Verdi STA1000 a világ első SOC DVD-ROM vezérlője. A chip egy ST fejlesztésű 16bites mikroprocesszor magot, egy DSP egységet, (Digital Signal Processor - Digitális jelfeldolgozó) memóriákat, interfész-vezérlőket és alkalmazás-specifikus digitális és kevert digitális/analóg funkciókat tartalmaz. Az ST chipjével építhető meghajtók 16x-os (maximum) sebességgel fogják tudni olvasni a DVD lemezeket, a hagyományos CD lemezek olvasása pedig maximum 48x-os sebességgel folyik majd.

"Ezzel az igen korszerű SOC DVD chippel az ST Microelectronics betör a DVD-ROM üzletágba, pontosan akkor, amikor az várhatóan óriási növekedésnek indul majd.", mondta Aldo Romano, az ST Telecommunications and Peripherials/Automotive Groups (Telekommunikáció és Periféria/Automatizált Egységek csoportja) általános menedzsere és elnöke egy sajtótájékoztatón. "Ez egy olyan üzletág, amely két vagy három év múlva akkora méretű lesz, mint a merevlemez-piac, amely a cégnek egy tradícionális és igen sikeres ágazata. Az ST jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető helyzetét a mágneses adattárolási területről az optikai meghajtók vezérlőegységeire is kiterjessze."

Bár a Verdi STA1000 még csak mostanában jelenik meg, a társaság már a chip következő változatát fejleszti, amelyben integrált flash és RAM memória is lesz. A cég emellett tervezi egy olyan SOC DVD chip kiadását is, amely DVD-írási funkciókkal is fel lesz szerelve. A Verdi STA1000 chipek eleinte .25 mikronos CMOS technológiával lesznek készítve, és 233-lábú BGA (Ball Grid Array - Gömb érintkezőtömbös) chipek formájában kerülnek forgalomba. A chipek nem túl forrófejűek, még hűtőborda sem kell majd rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • supervisor #1
    Kicsit elmaradtak azzal a bizonyos 16xos olv. képességel ,nem gondoljátok?
    Nekem már 2 hónapja 16xos pio bujkál toronyban.:))
    Mire forg kerül már a pioneerhoz hasonlóan minden gyártó kihozza a "KÉTCHIPes" dvdjét 16xos olv sebbeséggel.