Franczy

Digital Research 12x FasTackDVD

[Gotapex] A DVD technológia kezd elterjedni mind a számítógépek, mind az otthoni hifi rendszerek részeként, így nem meglepő, hogy egyre több - eddig számunkra ismeretlen - gyártó szeretné saját DVD lejátszóját piacra dobni. Most a Digital Research jelentette meg 12x-es sebességű DVD-ROM-ját, a FastTach DRDVD1240-et, mely a nyugati piacokon már 99 dolláros (~30e Ft) áron beszerezhető, a magyarországi elérhetőségéről egyelőre nincs információnk.


A nem túl hivalkodó, egyszerű design-t kapott dobozban egy, a cég által második generációsnak nevezett DVD-ROM drive található, mely maximum 12x-es sebességgel olvassa a DVD lemezeket, míg a normál CD-ket maximum 40x-esen képes olvasni. A meghajtó E-IDE/ATAPI interfésszel rendelkezik, valamint a következő szabványú lemezeket képes olvasni: DVD, DVD-ROM, DVD-R, CD, CD-DA, CD+E, CD-MIDI, CD-TEXT, CD-ROM XA, CD-I Bridge (Photo-CD, Video-CD), Multisession CD, CD-R, CD-RW, vagyis szinte bármilyen lemezt belerakhatunk.

A drive mellé jár egy analóg audiókábel, valamint egy DVD lejátszó szoftver (PowerDVD 2.55) is. A DVD meghajtó front lapján egyébként található egy fejhallgató jack dugó, valamint az Eject-en kívül még egy Play/Skip gomb is. A mellékelt kézikönyvben említett IDE kábel érdekes módon nem kapott helyett a dobozban, valamint a leírásban a digitális kimenetről nem tesznek említést, pedig a drive hátoldalán megtalálható egy ilyen port. A cég által említett gyors lemezkiadási megoldás azonban igaznak bizonyult, hiszen a FastTach szinte kilövi a lemezeket, ami viszont nem biztos, hogy mindenképpen ízléses.


A Drive teszteléséhez a CDBench99, a DVDBench99, és a CDDAE99 programokat szerettük volna használni, melyek közül azonban érdekes módon a DVDBench99 egyik tesztje sem akart lefutni. A DVD filmeket egyébként minden gond nélkül lejátszotta a PowerDVD. A FastTachDVD a tesztek szerint átlagosan 27x-es sebességgel olvasta a CD lemezeket, az átlagos elérési ideje pedig az előirt 90 ms helyett jóval 100 ms felett volt. Az audió grabbelési tesztben elég gyengén szerepelt a drive, hiszen átlagosan 7.75x-ös sebességgel tudott grab-belni (Plextor 12/10/32 esetében ez az érték: 18x).

A fentiekből kiderül, hogy a FastTachDVD legfeljebb közepes teljesítményt nyújt, így a különböző Pioneer, ASUS, Hitachi és egyéb márkásabb DVD-ROM-oknak nincs sok félnivalójuk tőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!