Gyurkity Péter

Nagy előrelépést kínál az AMD Van Gogh

Az integrált grafikus vezérlő mellett a hangzás is megújul, még az év vége előtt.

Az AMD soron következő újdonságai kapcsán némileg homályos az általunk alkotott kép, ugyanis a cég mélyen hallgat a pontos részletekről, emiatt pedig kénytelenek vagyunk többnyire külsős forrásokra, az ő értesüléseikre hivatkozni. Most a Van Gogh kapcsán bukkantak fel további információk, amelyek komoly előrelépésre utalnak.

A vállalat 12 frissítést tett elérhetővé a saját Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) meghajtóhoz, ennek révén pedig a külsős beszámolók alapján új hangzásra, annak integrálására számíthatunk. A friss koprocesszor (ACP 5.x) jelenléte arra utal, hogy (legalábbis Linux alatt) új technológia támogatását építik be ezen APU-kba, amelyek amúgy az Intel jelenlegi, vagyis 11. generációs Tiger Lake-sorozatával veszik majd fel a küzdelmet. Ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy számos technikai részletet továbbra sem ismerünk, viszont néhány részlet már korábban kiszivárgott, így nem kell teljesen a sötétben tapogatóznunk az érkezőben lévő család tagjaival kapcsolatban.

Az előzetes beszámolókban arról írtak a források, hogy a Van Gogh példányai a Zen 2 architektúrára épülő magokkal futnak majd be, ami nyilván nem a legfrissebb generációt jelenti, viszont az integrált grafikus vezérlők már az új RDNA 2 architektúrára épülnének, vagyis ezek teljesítménye megugorhat, ehhez pedig a DDR5- és LPDDR5-memória megfelelő támogatása, a TSMC 7 nanométeres gyártástechnológiája, valamint a fent említett audio koprocesszor csatlakozna. Ezzel az új chipek leginkább az Xbox Series X és a PlayStation 5 által alkalmazott egyedi fejlesztésre hasonlítanának, bár azt még nem tudjuk egyértelműen kijelenteni, hogy ezúttal is a játék-fanatikusok lesznek majd a középpontban.

Az AMD továbbra sem hajlandó kommentálni ezen híreket, a megjelenés viszont az év vége felé esedékes, így ettől már nem vagyunk messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Egy családnevet nem lehet jogvédetté tenni - szerintem. Nem csak a festőé az a név (teljesen mindegy, ki mire asszociál a hallatán), hanem másé is. Ha meg csak a festőé volt, akkor már bőven letelt a jogvédett időszak.
  • Palinko #3
    Nem, de sajnos az a jó hangzás csak mono lesz, ismert okokból.
  • t_robert #2
    Mivel 1890-ben halt meg szerintem már 131 év után nem merülnek fel jogok a névhasználattal kapcsolatban.
  • Arnika19 #1
    A Van Gogh név használatára kikérték a leszármazottak engedélyét?