Gyurkity Péter

Erős AMD GPU jön az új Exynos-chippel

Nagyon erős lesz a Samsung és az AMD közös megoldása, ez viszont a fogyasztást is növelheti.

Még az év elején számoltunk be arról, hogy a két gyártó szorosan együttműködik annak érdekében, hogy belátható időn belül egy közös fejlesztést dobjanak piacra, amely akár két eltérő területen is megjelenhetne. Az elmúlt hetekben kiszivárogtak az első, már a konkrét teljesítménnyel kapcsolatos értesülések, most pedig ezeket egy újabb hír erősíti meg.

A Twitter oldalán jelent meg egy rövid bejegyzés, amelyben a két héttel ezelőtt felbukkant beszámolót igazolják vissza, mégpedig konkrét számokkal. Eszerint a Samsung Exynos-chipjében elhelyezett AMD Radeon grafikus vezérlő révén a SoC (amely még mindig nem nyerte el végleges formáját) igencsak komoly előnyre tett szert, hiszen a 3DMark WildLife GPU-benchmark mérése szerint ez a fejlesztés 8134 pontnál állt meg, ami azért jelent némileg meglepő fejleményt, mert az Apple A14 Bionic típusa (amely az iPhone 12 Pro Max okostelefonokban teljesít szolgálatot) ennél szerényebb számot tud csak felmutatni, míg a Snapdragon 888 eredménye 5400 pont körül helyezkedik el. A Samsung jelenlegi csúcskategóriás megoldása, az Exynos 2100, nagyjából 5300 ponton áll, így a soron következő fejlesztés valóban nagy előrelépést hoz majd magával.

A szóban forgó megoldás az Exynos 2200 néven jelenik majd meg a piacon, ez azonban még mindig nem a véglegesnek szánt összeállításra épül, hiszen a benchmark szerint az általuk tesztelt példány Cortex-A77 magokat alkalmaz, amelyek eredetileg még 2019-ben mutatkoztak be. Ehhez képest az említett közvetlen előd, az Exynos 2100, a Cortex X1 és A78 típusok egyvelegét alkalmazza, vagyis mire elkészül a végleges változat, annak teljesítménye még ennél is jóval magasabb lesz. Azt még nem tudjuk, hogy ez mikor valósulhat meg, viszont a fenti adat azt mutatja, hogy jól haladnak a munkálatok – igaz, a fogyasztással kapcsolatos kérdésekre is választ kell majd kapnunk, hiszen könnyen lehet, hogy ez is jóval magasabb lesz a megszokottnál.

Az AMD kapcsán eközben a Radeon RX 6700M első eredményeiről is beszámoltak a külsős források. A benchmark ugyan az asztali gépekbe szánt RX 6700 XT néven azonosította be a kártyát, ez azonban nagy valószínűséggel helytelen, mivel a technikai jellemzők a laptopos változatra emlékeztetnek. A típus jól szerepelt, a jelek szerint ennek ereje bőven elegendő lesz a neves játékok megfelelő futtatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #2
    Remelem jol sikerul.. Mobil eszkozokben a cpu-k mintha kozelebb jutottak volna laptop teljesitmenyhez, mint a gpuk, jol jonne az erosites oda is.

    A samsungra is rafer, hogy csinaljon egy jo exynost.. eddig nalam mindig elrettento ero volt, ha volt helyette snapdragon alternativa.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2021.07.04. 13:30:24
  • zola2000 #1
    A teljesítmény növekedése nem áll egyenes arányban a fogyasztással. Az AMD (Ati) már régóta foglalkozik ezzel a területtel több tapasztaltuk van hogyan kell jó, hatékony GPUt csinálni.

    Ami kell is, eléggé beindult mobilra is a call of duty/fortnite/genshin impact szintű játékok portolása.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.07.02. 19:39:57