Gyurkity Péter

Japán az első a szuperszámítógépeknél

Komoly az előny a másodikhoz képest, a listán mindössze egy új szereplő bukkant fel.

A TOP500 időről-időre közzéteszi a szuperszámítógépek globális rangsorát, amely a számítási teljesítményen alapul. A most elkészült friss változat alapján nem sokat változott a helyzet azóta, hogy egy japán fejlesztés átvette az első helyet.

A szervezet által a napokban közölt frissített lista első helyén továbbra is a japán Fugaku áll, amely komoly előnnyel előzi meg a második helyezettet. Előbbi teljesítménye a HPL-benchmark alapján 442 Pflop/s, ezzel a Riken és a Fujitsu közös fejlesztése éppen háromszor gyorsabb, mint az IBM Summit, amely az említett második helyen áll. A hivatalos oldalon a 10 leggyorsabb megoldás listáját látjuk kiemelt helyen, ezek főbb részleteivel együtt, amivel kapcsolatban rögtön megjegyzik, hogy az utóbbi hónapokhoz képest egyetlen új jövevény kapott helyet a rangsorban, amely rögtön az ötödik helyet kaparintotta meg. Ez nem más, mint az amerikai illetőségű Perlmutter, amely heterogén kialakításra épül, hiszen tisztán CPU-s, illetve grafikus vezérlőkkel megtámogatott modulokat is használ, az AMD és az nVidia komponenseire építve azokat.

Az említett rendszer összteljesítménye amúgy 64,4 Pflop/s, ezzel az amerikai gép messze elmarad a nála erősebb összeállításoktól, viszont szintén fontos tényező, hogy a fogyasztás is jóval alacsonyabb szinten található, ez ugyanis durván 2,5 megawatt, miközben a negyedik helyen álló Sunway TaihuLight már 15 megawatt felett tanyázik, az abszolút első pedig súrolja a 30 megawattos szintet. Az említett számok az elkövetkező időszakban is tovább növekednek majd, ez nem túl meglepő, viszont egyes, ezzel kapcsolatos előrejelzésekben azt vetítik előre, hogy már az idei évben befuthatnak az exaFLOP-kategóriába illő megoldások, legalábbis ami a tartósan ezen a szinten végzett számításokat illeti, vagyis nem az egy-egy rövidebb időszakban elért csúcsteljesítményről van pusztán szó.

Elsőként Kína mutathat be ilyen rendszereket, őket követheti a sorban az USA, majd pedig Japán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    A második kijelentésed sem állja meg a helyét, mert igenis sokakat érdekel, kinél van olyan gép, aminek segítségével katonai kísérleteket szimulálva hadászati és hadiipari előnyt lehet kovácsolni.
  • zola2000 #4
    A jelenlegi csúcsnál nagyobb szuperszámítógép előállítása nem csak a pénzen múlik.

    Különben is európában volt (meg mindig lenne) pénz de egyre csak csúszik le, Kína meg jön fel egyre inkább minden szempontból.

    Mivel diktatúra annyira nekem sem tetszik a dolog de lényeg az hogy be kell látni hogy nem csak a pénzen/méreteken múlik a dolog (ha azon múlna India is jönne fel, de mégsem tud olyan szinten mint Kína)

    Most az a klasszikus vicc illik ide hogy
    -tudsz úszni?
    -sajnos nem
    -és ha jól megfizetlek?
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Csak a pénzen múlik, nem a technológiai fejlettségi szinten, így kb. nem érdekel senkit.
  • NEXUS6 #2
    Na akkor most már tudom, hogy hova tűnnek a grafikus vezérlők! XD
  • zola2000 #1
    "Elsőként Kína mutathat be ilyen rendszereket"

    Biden: " várjunk csak, ez illegális"