Berta Sándor

Bealkonyul a zsarolóvírus-biztosításoknak

Az eddig alkalmazott gyakorlat egyre inkább szálkát jelent a döntéshozók szemében.

Az AXA egyike az öt legnagyobb európai biztosítótársaságnak. A cég most úgy döntött, hogy - a helyi kormány kérésére - Franciaországban nem fizet a zsarolóvírusos támadások áldozatainak. A gyakorlatot világszerte egyre több helyen támadják.

Az AXA a döntést azután hozta meg, hogy vezető kiberbiztonsági szakértők áprilisban az elterjedt gyakorlattal kapcsolatban kifejtették az aggályaikat a francia kormány tagjainak és a helyi szenátoroknak. Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban is számos politikus és szakember követelte a zsarolóvírus-biztosítások betiltását. Az Emsisoft biztonsági cég adatai alapján a zsarolóvírusos támadások által okozott kár tavaly több mint 5,5 milliárd amerikai dollár volt.

Eric Walter, a Veritas Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős alelnöke kijelentette, hogy egyrészt teljesen érthető, hogy az érintett vállalatok a leggyorsabb és legegyszerűbb utat keresik a követelések teljesítésére. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a bűnözők sem garanciákat nem adnak az áldozataiknak arra, hogy nem kerül sor több akcióra, sem jogi felelősséget nem vállalnak arra, hogy minden titkosított adat visszakerül az érintett vállalkozás tulajdonába és azokat nem tartják vissza például későbbi értékesítésre vagy zsarolásra. Most, hogy az AXA így döntött, világossá vált, hogy a biztosítások helyett előtérbe kell kerülnie a fájlok mentésének.

Tavaly novemberben kiderült, hogy a zsarolóvírusos akciókban érintett szervezetek egynegyede fizet, az átlagosan követelt összeg pedig 1,1 millió dollárt tesz ki. 2020 decemberében Ransomware Task Force (RTF) néven zsarolóvírusok elleni szövetség alakult, amelynek alapító tagjai között voltak például a Citrix, a The Cyber Threat Alliance, a Cybereason, a The Cybersecurity Coalition, a The Global Cyber Alliance, a McAfee, a Microsoft. Februárban pedig ismertté vált, hogy egyre kevesebb társaság fizet a zsarolóvírusok miatt és ezzel párhuzamosan az átutalt összeg is folyamatosan csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ez a nem targyalunk a terroristakkal elv lenne. Igy elkerulheto az, hogy egyre nagyobb osszegeket koveteljenek egyre nagyobb tamadasok soran. Amig csak egy-egy bank all le addig nincs gond, ha mondjuk a villamos tavvezetekhalozat, tobb atomreaktor vagy a koolaj halozatok allnak le par napra vagy hetre, akkor egy egesz orszag bedolhet.

    Raadasul a biztositas azt is jelentette, hogy a cegek inkabb biztositast vettek a biztonsag megteremtese helyett, mert az olcsobb. Ez kb. az az eset, amikor anno az egyik amerikai autogyarto kiszamolta, hogy olcsobb kifizetni a halottak utan a biztositast mint visszahivni a gyari hibas autoit. Aztan csodalkoztak, hogy botrany es szigoru allami szabalyozas lett belole. (mert ugyebar a politikusok is vezetnek autot, nem akartak ok sem meghalni)
  • YaniMan #2
    Gondolj arra is, hogy a biztosítások megkönnyítették a kifizetéseket, tehát népszerűbbé tették a módit a bűnözők körében.
  • muszalaslorinc #1
    nagyon jo.
    Nem tudnak semmit tenni ellene de sok ellophato penz megy szerintuk ki az ablakon ezert mindenki dogoljon meg aki igy jar.