Berta Sándor

Minden platformon van dezinformáció

Az online digitális magánszférával kapcsolatos harcot már elveszítettük.

Philip N. Howard, az Oxfordi Internet Intézet professzora úgy véli, hogy a Facebook és a többi közösségi oldal nagyon jól kézben tartja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dezinformációk kezelését. A szakember évek óta a területtel foglalkozik és az intézményben a Computational Propaganda nevű projektet vezeti, valamint Lie Machines címmel könyvet is írt a témában.

Howard rámutatott, hogy az elmúlt időszakban az állami propaganda nagyon felerősödött - a demokráciákban is. Már nem csak Oroszország próbálja meg félrevezetni a világot, hanem Kína és az Amerikai Egyesült Államok is. S ez nincsen másként a mostani járványhelyzetben sem, amikor az állami szakértők próbálják meg befolyásolni a világpolitikai véleménykörnyezetet. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a dezinformáció sosem véletlenül, viszont mindig szervezetten történik. A tevékenységek mögött álló személyek vagy szervezetek bizonyos érdekeket képviselnek, amelyek lehetnek politikaiak vagy anyagiak. Az oltásellenesek esetében például néhány vállalat profitál a dologból.

Az álhírek és a félrevezetés területén a legnagyobb szerep a közösségi oldalaknak jut. Ugyan ezek a hálózatok nagyon jól felismerik ezeket az információkat és gyorsan törlik is azokat, de a probléma az, hogy a tartalmak törlése vitát generál és emiatt sokkal többen felfigyelnek azokra, mint egyébként.

Az állami szerepvállalásra jó példa, hogy a Russia Today angol és német nyelvű változata elképesztő módon reklámozza a Szputnyik V vakcinát. A honlap nem csupán az orosz lakosokat éri el, hanem gyakorlatilag az egész világot, hiszen nagyon sokan követik és a legnagyobb angol nyelvű tartalmakat gyártó médiaportálok közé tartozik. Howardnak arról ugyanakkor nincs tudomása, hogy az egyes vakcinagyártók egymás és egymás termékei ellen is kampányokat folytatnának.

A szakértő mindenesetre azt javasolta, hogy ha bárki bármelyik platformon álhírekre bukkan, akkor azokat azonnal jelentse. Minél többen jelentik azokat, annál gyorsabban kerülnek törlésre. Míg a koronavírussal kapcsolatban jól reagálnak az oldalak, ez közel sincs így minden téma esetében. Hiányosságok vannak például a választások és a klímaváltozás esetében.

Minden platformon vannak dezinformációk. Ugyan Európában számos olyan gyakorlatot betiltottak, amelyek az USA-ban engedélyezve vannak, de ettől még elegendő vélemény-befolyásolási lehetőség áll rendelkezésre. Ráadásul Európában is egyre több adat van, amelyek elérhetővé válnak az intelligens elemzésekhez. Ezért is fontos megmutatni és elmagyarázni az embereknek, hogy miként használják fel az adataikat arra, hogy manipuláljanak azokkal számos dolgot.

Az oxfordi professzor leszögezte, hogy egy harcot már elveszítettünk, az pedig az internetes digitális magánszférával kapcsolatos. Nem hiszi, hogy azon a területen sikerül helyreállítani az eredeti állapotokat, de gondoskodhatunk arról, hogy az adataink olyan projektekbe kerüljenek, amelyek a civil társadalom és az általános jólét számára jók, ezáltal pedig befolyásolhatjuk a jövőt.

Fontos, hogy csak azután osszunk meg másokkal információkat, ha meggyőződtünk arról, hogy valódiak és több, akár egymással ellentétes forrásból tájékozódjunk, mert így szélesíthetjük a látókörünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #12
    "Sajnos a politika valoban megmergez egyes vakcinakat. Az Oroszok es Kinaiak nem birjak ki hogy ne hasznaljak politikai haszonszerzesre, "

    Mert a többiek nem használják ki? Éppen az orosz és a kínai lett először fikázva, a nyugati ellenében.

    Persze nem ez okozza a legtöbb kárt, hanem bizonyos intézkedések, amitől olyanok halnak meg, akik megúszták a koronavírust.
  • Sequoyah #11
    Azzal ugye tisztaban vagy, hogy a fejlesztes az kb 1 nap, foleg az ujabb vakcinanal? A tesztelesnel sem volt az egvilagon semmi problema, csak az ennyi idobe telik.
    Ez olyan mint ha azt mondanad, hogy ne 3 terhes anyuka legyen 9 honapig, hanem koncentraljanak 1-re es akkor meglesz 3 honap alatt is:D


    Egyebkent pontosan ez tortenik, hogy kezdetekben sokfele indultak el, es nem baj ha problemak merulnek fel pl az AstraZenecaval, mert van masik. (Most eppen nem is komoly valos ez a problema, de akar komoly baj is lehetett volna vele...).

    Sajnos a politika valoban megmergez egyes vakcinakat. Az Oroszok es Kinaiak nem birjak ki hogy ne hasznaljak politikai haszonszerzesre, ami csunyan vissza fog utni a jovoben. Kozben rendes dokumentaciot es teszteredmenyeket meg a mai napig sem tudtak publikalni hogy mindenki elfogadhassa oket...
  • Sydra #10
    Fake news minden ami az uralkodó politikai hatalom céljaival nem összeegyeztethető.
    Pl fake news ha közzé teszel rasszokra lebontott bűnügyi statisztikákat. Vagy egymás mellé teszed a maszkviselő és maszkot nem viselő államok covid statisztikáit. Vagy műhold képeket teszel ki az elmúlt 20 év zöld terület változásairól. És még sorolhatnám. Az ilyeneket minden nagy platformról törlik.
  • ENVE #9
    Kit "zsebelt szét" Bill Gates?

    És egyébként szinte minden média írt róla, hogy találkozottt Eppsteinnel. Most akkor mi van? Hazudsz, vagy mi?
  • repvez #8
    mert ugy nem aprozodik el a fejlesztés és könynebb a tesztellés és a utohatást is viszgálni illetve mindenkinek csak egfélét kell gyártani.
    Természetesen a kezdetekben több felé lkell elindulni, de amikor kiderül, hogy valami zsákutca akkor azt dobni és azok becsatakoznának a folyamatokba.
    DE az látszik, hogy szinte semmi osszefogás nem volt, ideologiai alapont ugyan ugy nem dolgoztak össze. ezért van most kinai orosz meg nyugati vakcina.
    És ezért mennek a viták, hogy ki milyenel oltat és ki mit fogad el.

    Ha valoban nagy baj lenne akkor ezek a dolgok nem megengedhetőek, ha a tulélés lenne a cél.

    DE a világban nem az a cél hogy egyfelé haladva fejlödjunk hanem itt ott visszahuzzák egymást a népek .
    Ezért nem jelenthwtő ki wgíértelmuen semirol, hogy fakle news, mert ami az egyik oldal mond az a másik szerint fake, közbe meg valahol a kettö között van az igazság. vagy épp senki se mond igazat.
  • noland #7
    Tehát a konklúzió: mindenhol mindenki lop, és ez teljesen rendben van így, de máshol ott többet...és ez csak azért probléma mert nem a te embereid teszik, aha..értelek.

  • Sequoyah #5
    Miert kene egyfele vakcinat fejleszteni? Kifejezetten az volt a cel, hogy minel tobbfele vakcina legyen, hogy aztan a sok bukott fejlesztes kozul kivalogatva a legjobbakat, azokra lehessen forditani a gyartasi kapacitasokat.

    Vagy 50-60 kulonbozo fejlesztes indult el, ezek kozul 5-10 az ami ma hasznalhato. Ha csak egyet fejlesztenek kozulok, akkor jo esellyel elbukik a teszteles soran, vagy lassabban lesz kesz.
  • Sequoyah #4
    En a mainstream mediabol tudom. Te honnan?
  • repvez #3
    Csak az a baj, hogy nem tudjuk, hogy ki határozza meg , hogy mi fake news és mi nem?

    "Az oltásellenesek esetében például néhány vállalat profitál a dologból."
    Mert az oltáspártiak nem ?

    "Howardnak arról ugyanakkor nincs tudomása, hogy az egyes vakcinagyártók egymás és egymás termékei ellen is kampányokat folytatnának."

    Akkor csak ki kellene nyitnia a szemét, mikor erröl megy a téma egész nap, hogy melyik vakcina mit okoz, mit csinál menynire jó stb..
    Meg, hogy ha az egyik gyártó ezt csinálja akkor a másik gyártó nem kap alapanyagot a sajátjához.
    Ha tényleg önzetlenül akarnának segiteni az emberiségnek, akkor nem lennének ezek a vakcina variáciok és egymás ellen uszitások, ahenm összeállna az összes gyár és minden tudást és erőforrást egyféle kifejlesztésre forditanák és minden infot átadnának, hogy le tudja mindenki gyárta a kellő menyniséget.

    "Minél többen jelentik azokat, annál gyorsabban kerülnek törlésre."
    ÉS ha elég sokan jelentik a valos hirt fakénak akkor az lesz törölve és a fake lesz az elfogadott norma. igy lesz lapos a föld , meg hasonlok.
  • Bruce_Willis #2
    A probléma újabb problémát szül. A facebook már lassan a fél világnak munkát ad. Jogászok ezrei, pszichológusok, kutatók, politikusok a munkaidejük felét a facebookkal töltik így vagy úgy. Valaki egyszer csak észreveszi hogy a facebook csak egy gennyes pattanás amit ki kell nyomni.
    Amivel ez a sok millió ember foglalkozik az értéktelen. A társadalom söpredékét - a facebook függőket, influenszereket, és mind azokat akik használják ezeket a platformokat - próbálják irányítani, politikailag befolyásolni.
    A társadalom másik része pedig eltartja mindannyiukat, értéket teremtő munkával. A dolog pikantériája, hogy pont az a melós aki utálja az influenszereket és az ingyenélőket, tartja el őket azzal hogy egész nap a közösségi oldalon szörfözik, mert mondjuk biztonsági őr.
    Minden nap van egy hír az álhírekről. Fasza!
    Hát nem is tudom miről írnának a firkászok ha nem lenne ez a gennyes társaság.