Gyurkity Péter

Jövőre jön az nVidia új generációja

Ezt pedig egy évre rá követné a következő lépés, ismét nagyobb teljesítményt biztosítva.

Az nVidia hétfőn kerített sort saját rendezvényére, amelyen több fontos bejelentés is elhangzott. Ezek révén megismerhettük az önálló vezetés, az adatközpontok, valamint a végfelhasználóknak szánt grafikus kártyák területén tervezett újításokat, mivel azonban számunkra ez utóbbi számít a legérdekesebb területnek, ezeken futunk most gyorsan végig.

A cég egyelőre a nem túl fantáziadús „Ampere Next” elnevezést használja a soron következő generáció megjelölésére, ám ez a várakozások szerint belátható időn belül a Hopper kódnévre változik majd, mivel ezzel szeretnének emléket állítani a programnyelvek bizonyos alapjait lefektető Grace Hopper személyének. A technikai jellemzők persze egyelőre váratnak magukra, az is biztosnak tűnik, hogy a hivatalos megjelenés csak 2022 során esedékes, ezen a területen azonban némileg nagyobb teljesítményre számíthatunk, hiszen ez tűnik a legkézenfekvőbb célkitűzésnek. Könnyen lehet, hogy megtartják a jelenlegi generáció megosztott, vegyes kialakítását, vagyis továbbra is egyszerre két eltérő gyártástechnológiát alkalmaznának (ez napjainkban a TSMC N7 és a Samsung 8N), bár előfordulhat, hogy a felhasználói termékeknél is nagyobb hangsúly esik majd a TSMC gyártókapacitására.


Ami a hivatalos elnevezést illeti, ez jó eséllyel az RTX 4000 lesz, a családon belül az RTX 4090 lenne a legerősebb példány, ez pedig nagyjából 25-30 százalékkal lehet erősebb az idei legizmosabb változatnál. A felépítés terén a negyedik generációs Tensor- és a harmadik generációs RT-magok alkalmazása tűnik valószínűnek, bár emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a készlethiány megismétlődését is illene elkerülni, vagyis megoldást kellene találniuk az alacsony példányszámra (illetve a gyártókapacitás növelésére, bár ez elsősorban a TSMC-n múlik), ami jelenleg talán a legnagyobb problémát jelenti, legalábbis a felhasználók oldalán.

2024-ben mutatkozna be a még újabb család, amely egyelőre az Ampere Next Next néven szerepel a menetrendben, ez utóbbi már a TSMC N3 elnevezésű gyártástechnológiájára épülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liquido #17
    Inkább azzal foglalkoznának hogy a mostani kártyákból legyen elég és normális áron....
  • repvez #16
    Eddig se hiszem, hogy a hobby bányászok miatt nem lehet kapni a VGA-kat. Akik miatt meg ez van, nem érdekli anynira az áramszámla ha többet termel .
    Meg ha a 4es szériára váltás nál, nem hiszem, hogy olyan lényegesen kevesebbet termelne egy 3as sorozat.
    A 2es és 1es sorozatbol,meg még nem volt hiány, de sovány vigaz ha majd azokat a lestrapált példányokat ujra elárasztják olcsobban akkor mikor majd a 4es széria megjelenik, mikor páran már most panaszkodnak, hogy a 3assal sem megy minden játék, ugy ahogy kellen, akkor majd biztso, hogy kelendö lesz egy bizonytalan hátterü 2esbe beujittani, ami már épp hogy elmegy majd az akkori játékokkal, a VR-es játékokat meg nem is emlitve.
  • Neocortex #15
    "hobbi" bányászok akik az otthoni hálózatot terhelik 30 darab 2080-assal már így is 23 ampert használnak, ha növekedni akarnak ésszerű döntés lehet a csere hálózatbővítés helyett
  • CrazyAchmed #14
    Azért, mert gondolom a nehezítések miatt, vagy egyszerűen csak azért mert ha mondjuk a 4000-esekkel lesznek tele a bányák, akkor a korábbiak már nem termelnek annyi hasznot, mint amennyibe a fenntartás (pl. áram) kerül.
  • repvez #13
    és azt mibol gondo,lod, hogy olyan VGA-tol megválnáűnak ami még képes bányászni csak azért mert jött egy ujabb ami egy kicsivel gyorsabb?
    A kettó egyszerre még többet tud neki bányáésnyi mint az egy ujabb egy kicsivel gyorsabban.
    És a lassabb meg már kitermelte az árát tehát minden nappal hasznot hoz neki, hulye lenne zuladni rajta mig ki nem fekszik.
    Legalább is én nem tenném, ha lenne egy ilyen farmom.
  • hunbalee #12
    Bízni kell akkor a másik (félmegoldásban) hogy az új karikat ismét a bányászok veszik majd és a régit cserélik azaz tömve lesz a net VGA-kkal igaz használtakkal de legalább kapható lesz. A kérdés csak az ők mennyiért akarnak majd megválni tőle...Anno az előző ilyennél elég szépen beestek a használt árak ez most is nagyon jó dolog lenne
  • repvez #11
    hát igen csak ebben az esetben kapnánk vissza ujra normális áron a VGA-kat.
    De addig amig megy a bitcoin, addig bármi uj megjelenik azzal bányászni fognak és minél gyorsabb annál többet bányásznak vele és annál jobban meg tudják venni a drágább kárttyákat is, tehát simán drágithatják ,mert lesz rá kereslet, kivéve az átlagfelhasználót aki nem bányászna vele. ugy néz ki, hogy a 2xxx szeria volt az utolso amit még meg tudott venni egy átlagember, mert már a 3ashoz senki nem jut hozzá, a 4eshez meg föleg ha azt is fölé pozicionálják árba.

    kiváncsi vagyok, hogy mikor lesz majd elegük a játékkészitöknek és a játékosoknak ez a helyzet, hogy az uj gamekat nem veszi majd senki, mert nem tudják játszani a régi gépeiket.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2021.04.13. 22:07:22
  • lammaer #9
    Annyira kiszámíthatatlan manapság a világ... látod, egy hajó elakad a szuezi csatornán azt világvége lesz belőle....
    vagy ugye egy keményebb influenza gondoltad volna hogy fejreállítja a világot?

    El se tudom képzelni hogy éppen mi boostzolhatja vagy döntheti romba a bitcoint... ami szerintem sokkal érzékenyebb a hatáskeltő hírekre, mivel nagyrészt csak az érzelmek fűtik. Mittomén valami celeb bedobja hogy a bitcoin tárcáját szőrén szálán kipakolták vmi hackerek, azt hirtelen mindenki menekülni kezd...
  • CrazyAchmed #8
    Igaz, a mostani árakkal benevelik a népet, innentől senki nem fog hátast dobni a drága vga árcéduláját meglátva.
  • hunbalee #6
    Sajnos ez ellen mi nem tudunk tenni..