Skoal

Az élet nem a Földön alakult ki?

Tudósoknak sikerült olyan primitív sejteket létrehozniuk, melyek azt bizonyíthatják, hogy az élet a világűrben keletkezhetett és valahogy a Földre került.

A NASA-val együttműködő kutatók azt mondják, hogy az ő 'protosejtejeik' leutánozzák azt a membránstruktúrát, amik megtalálhatóak minden élőlényben. A sejtek a világűrben lévő, nagyon szélsőséges körülményeket szimuláló laboratóriumi környezetben lettek előállítva. Valószínűsíthető, hogy hasonló struktúrák fontos szerepet játszhattak a primitív élet kialakulásakor létrejött önreprodukáló molekulák védelmében. Ezeket a molekulákat üstökösök, meteoritok vagy a bolygóközi por juttathatta el a Földre, aholis elkezdődött az élet kialakulása.


A burok védelmet nyújt az életnek

A kísérletek során a NASA kutatói egyszerű vegyi anyagokat használtak, sima vízből készült jeget, methanolt, ammóniát és szénmonoxidot. Ezeket egy vákuumtérben erős ultraibolya sugárzásnak tették ki, hogy hasonló feltételeket biztosítsanak, mint amilyen a világűrben van. Így egy olyan egyszerű anyag jött létre, amit ha vízbe mártottak, spontán módon szappanbuborékhoz hasonló membrán struktúrát produkált, melynek egyaránt volt 'belső-' és 'külső' rétege is.

Ezek a struktúrák önmagukban még nem élő szerveződések. Ennek az érdekes biológia elegynek a sugárzásra történt reagálása azt mutatja, hogy a Földre hullott szerves vegyületek keletkezési helyei akár a végtelen űr leghidegebb területein is lehetnek. A tudósok nem tudják a választ arra, hogy kezdődött az élet, de azt sejtik, hogy a membránok kialakulása fontos tényező volt benne.

Minden élő szervezet a Földön rendelkezik ezzel a membrán struktúrával, hogy el tudja különíteni és meg tudja óvni a külvilágtól azokat a vegyületeket, melyek kulcsfontosságúak az élet folyamatában - mondta Dr. Jason Dworkin, a kaliforniai székhelyű SETI program munkatársa. Ezek a membránok, hártyák, úgy funkcionálnak, mint a házak.

Talán ezek a molekulák, olyanok voltak, mint valami szanaszét heverő romos épületek, amelyek beengedték magukba azokat az anyagokat, melyek az élet eredetét jelenthetik. Ott azok megtelepedtek, belakták a helyet, vagy elkezdték saját házaik fejlesztését - fejezi be Dworkin.



A kísérleti sejt különös belső
struktúrát rejt
Ez az új tanulmány azt sugallja, hogy azok a korai kémiai átalakulások, melyek az élet eredetéhez nélkülözhetetlennek bizonyultak, nincsenek fix, már kialakult bolygóhoz kötve. E helyett ezek már a végtelen űrben végbemennek, még azelőtt, hogy egy bolygó kialakult volna.

Ez arra enged következtetni, hogy a világmindenség tömve van olyan összetett vegyi anyagokkal , melyek ha megfelelő környezetbe kerülnek, mint például a mi Földünk, akkor rögtön képesek arra, hogy az életet beindítsák.

Dr. Monica Grady, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, már analizált a Marsról származó meteoritokat az élet nyomai után kutatva, kijelentette: - Már régóta tisztában vagyunk azzal, hogy az élet építőelemei megtalálhatóak az űrben. A felfedezésről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban lesz publikáció.

Dr. Scott Sandford kutató munkatárs bejelentette, hogy a csapat folytatni kívánja a sejtek tulajdonságainak vizsgálatát. Tudni akarjuk, hogy hasonlóan viselkednek-e ezek a membránok, a már ismert biológiai membránokhoz - nyilatkozta. Nem elég az, hogy létrejön egy kétoldalú struktúra, ugyanis az élő membránoknál fontos az is hogy, csak egy bizonyos mértékben áteresztők.

Képesek arra, hogy a felesleges anyagokat kilökjék magukból, és az új erőforrásokat beengedjék. Mindezt persze szabályozott módon. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy az általunk létrehozott hártyák képesek e szelektívan keresztülengedni magukon anyagokat - fejezte be Dr. Scott Standford.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noxon #17
    Ebben van valami. Főleg az a sok kód meg minden a DNS-ben. Abba valalki(k) beprogramozták. Lehet, hogy mi is robotok vagyunk?
    Régebben olvastam, hogy egy fejlett civilizáció akik a kipusztulás szélén álltak egy rakás más bolygóra elküldtek kapszulákat amiből az élet fejlődött ki...
  • Csacsis #15
    Végre egy értelmes hozzászólás!
    Az én véleményem szerint az élet keletkezhetett: A Földön, Földön kívül, Marson, esetleg nem is keletkezett, hanem létrehozták (pl:Atlantiszon ami egy hatalmas űrhajó volt és nem földrész és egyáltalán nem süllyedt el, sokkal inkább felemelkedett).
  • noxon #13
    Nemtudom, hogy volt e már róla szó, de az élet a Marsról származik. Ott régen volt élet és egy Marsi aszteroida segítségébel érkezett ide...
  • Tomcat.no1 #3
    JZO: szerintem van akinek a tv vagy a rádió bekapcsolása is bonyolúlt nem, hogy még egy ilyen magasröptü iromány...
    ... a hirrel kapcsolatba meg csak annyit: lehet
  • Dikkma #2
    Ez hülyeség, a Földön alakult ki. Punktum.