Berta Sándor

EU-támogatást kaphat az Ericsson és a Nokia

A politikusok szerint hasznos lenne, ha a kontinens távközlési cégei megerősödnének.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter a Handelsblatt gazdasági újságnak adott interjúban beszélt arról, hogy a szociális piacgazdaság egy sikeres modell, amelyet erősíteni akar a jövőre vonatkozó ipari stratégiájával. A lényeg, hogy az állam gondoskodik a jó keretfeltételekről, míg a piac és a vállalatok eldöntik, hogy hol és hogyan fektetik be a pénzüket. Ugyanakkor nem jó irány, ha az állam invesztál a különböző társaságokba.

A politikus hozzátette, hogy Kínától nem kell félni, sokkal inkább tisztelni lehet a kínai emberek hatalmas teljesítményét. Az ázsiai ország néhány évvel ezelőttig egy fejlődő állam volt, ez azonban egy generáció alatt megváltozott. Napjainkban a kínai csúcstechnológiás cégek számos területen vezetők. Ezt a teljesítményt el kell ismerni. Ugyanakkor - a kölcsönös tisztelet mellett - meg kell védeni az európai érdekeket és meg kell fogalmazni azokat a területeket, ahol Kínának még fejlődnie kell. Az utóbbiak közé tartozik például a szellemi tulajdon védelme vagy a helyi piacokhoz való hozzáférés biztosítása. Emellett tudatosítani kell, hogy az európaiak megvédik a polgáraik adatait.

Altmaier rámutatott, hogy egy nagy mértékben globalizált világban mindig problémát jelent, ha egy cég monopolhelyzetben van. Ezért kell feltenni magunknak a kérdést, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy Európában nagy, erős hálózati szolgáltatók legyenek, amelyek azután képesek felenni a versenyt például egy Huawei méretű és erejű kínai vállalattal.

Német gazdasági miniszter kitért az általa felvázolt Gaia-X nevű európai felhőkörnyezeti infrastruktúrára is. Mint elmondta, az adatok tárolása és feldolgozása egyre nagyobb jelentőségű, s fontos forrása az innovációnak és az új üzleti modelleknek. Ezzel párhuzamosan az értékteremtés szinte kizárólag az amerikai óriások - a Microsoft, a Google és az Amazon - kezében van. Ezért is szükség van egy szuverén európai adatinfrastruktúrára. Nem egy hasonló óriás megalkotása a cél, hanem a meglévő európai ajánlatok olyan jellegű összekötése, amelyekből új üzleti modellek jöhetnek létre. Azután az ügyfél eldöntheti, hogy Németországban vagy valamelyik európai államban akarja-e tárolni az adatait vagy máshol. Európa nem akar egyoldalúan függeni egyetlen szolgáltatótól sem - származzon az a világ bármelyik országából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    " Ne aggódj, majd megvétózzuk a dolgot, ha az ötletelésből életképes koncepció lesz. "
    Az ellenkezőjére már több példát láttam, amikor valami magyar volt és még életképes is, gyorsan agyon taposta az EU.
  • hypno #3
    Ne aggódj, majd megvétózzuk a dolgot, ha az ötletelésből életképes koncepció lesz.
  • Sydra #2
    Tervgazdálkodnak az elvtársak.
  • ostoros #1
    Ha! Verseny-semleges intézkedések! A saját cégek támogatása pedig provinciális, és nagyon nagyon cúnyarossz dolog!
    :DDD
    Imádom amikor a saját szájukba szarnak az EU-s politikusok...