Berta Sándor

EU - eljárás indulhat a Broadcom és a Qualcomm ellen

Az előzetes vélemények alapján a két társaság a piaci verseny szabályaival ellentétes módon viselkedett.

Az Európai Bizottság versenyhivatali vizsgálatot indított a Broadcom ellen, amely visszaélve a piaci pozíciójával, jogsértő módon gyakorolt nyomást az ügyfeleire és szerződésekben rögzített korlátozásokkal igyekezett kiszorítani a vetélytársait a piacról. A cég meghatározónak számít a televíziókba és a digitális dekóderekbe, valamint a modemekbe és a WLAN-eszközökbe beépített chipek területén.

A testület többek között azt vetette a Broadcom szemére, hogy számos a piaci versennyel ellentétes gyakorlatot alkalmazott azért, hogy az ügyfeleinek számító gyártókat magához láncolja. A vállalat egyik általánosan használt módszere az volt, hogy olyan szerződéseket kötött a partnereivel, amelyekben vállalniuk kellett, hogy csak vele működnek együtt vagy tőle vásárolnak chipeket, illetve olyan műszaki megoldásokat alkalmaznak, amelyek korlátozzák a Broadcom és más gyártók termékei közötti kompatibilitást. A cégnek hét olyan fő ügyfele volt, amelyek a chipjeiket teljesen vagy szinte kizárólag a Broadcomtól szerezték be.

Az Európai Bizottság a lefolytatandó vizsgálattól függetlenül ultimátumot adott a konszernnek: két hete van arra, hogy leállítsa a jogsértő gyakorlatát vagy bebizonyítsa, hogy a megkötött megállapodások miatt nem érték hátrányok a felhasználókat.

Emellett kiderült, hogy a Qualcomm is komoly büntetésre számíthat - akár már a következő hónapban. A gyártó ellen az a vád, hogy bizonyos USB-modemekhez készített 3G-chipeket áron alul értékesített 2009 és 2011 között. Emiatt elsősorban az Icera nevű chipgyártó szenvedett el komoly károkat. A cél az Icera kiszorítása volt a piacról. A folyamatban lévő eljárást ismerő három személy azt közölte a Bloombergel, hogy a Qualcomm komoly pénzbüntetésre számíthat. Tavaly januárban egyébként már 997 millió eurós pénzbírságot szabott ki az Európai Unió a társaságra, mert a bizonyítottnak találta, hogy visszaélt a helyzetével az LTE-chipek területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netperformer #1
    Most már értem, miért vannak lemaradva a hálózati eszközök technikai fejlettségben a többi hardverhez képest. Ezek is csak pénzt akarnak szerezni, egyébként teljesen hidegen hagyja őket a terület, amelyen üzérkednek. Talán nem túlzás azt mondani, hogy korrekt piaci körülmények között már elérhető áron lennének 10 Gigabites felhasználói eszközök. Ehelyett ma vehetsz méregdrágán egy olyan routert, ami Wifin ígéri ezt a sebességet, egy olyan protokolon keresztül, amelyhez nem kapsz kliens egységet Magyarországon, lol. Eközben meg vezetéken adott már egy halom szabvány, ami 2.5, 5, 10 Gigabitet is lehetővé tenne, mégsem alkalmazzák. Egy belevaló cégnek hónapokba kerül ezt elintézni, ezeknek a mocskoknak meg vagy egy évtized kell hozzá, ha nem több. Meglátjuk.