Gyurkity Péter

Jön az autókba szánt WebOS

A dél-korai gyártó számos autóban elérhetővé tennék saját platformját.

A nyár folyamán mi is beszámoltunk arról, hogy az eredetileg az okostelefonok és egyéb hordozható eszközök területére szánt WebOS (a felvásárlást követően), immár az új tulajdonos birtokában, egyre több eszközön válik majd elérhetővé. Ehhez persze komoly partnerekre is szükség van, így nem túl meglepő, hogy az LG most a Qualcomm vezetésével fog össze a terjeszkedés érdekében.

A hivatalos bejelentésből gyorsan kiderül, hogy a gyártó Szöulban állapodott meg a Qualcomm illetékeseivel, ennek részeként pedig utóbbi cég a legújabb, immár az 5G-elérést is támogató Snapdragon hálózati megoldásokat és szolgáltatásokat biztosítja majd az LG számára, míg a WebOS birtokosa a platform sorrendben második generációjára építve kínálna még jobb és kényelmesebb élményt a sofőröknek és utasoknak egyaránt. Itt elsősorban a szórakoztatói funkciókra koncentrálnak majd, de előtérbe kerülnek a különböző biztonsági jellemzők is, hiszen ezekről a személyautók és a közlekedés területén szintén nem feledkezhetnek meg.

Az LG ennek megfelelően rögtön elérhetővé tette a WebOS open source edition 2.0 verziót, amely a fejlesztői oldalon beszerezhető. A cél egyértelmű, itt ugyanis szeretnének pontosan ugyanolyan szolgáltatást nyújtani, mint amit az otthonokban (azon belül is a nappalikban) már megszokhattunk, immár az 5G átviteli sebességére, annak gyorsaságára alapozva. Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a cég eredetileg még 2013 februárjában vásárolta fel a szoftveres platformot a HP-tól, ezt követően pedig saját termékeiben, így például televíziókban, hűtőgépekben, valamint okos-projektorokban alkalmazták azt, most azonban jól látható, hogy a személyautók szegmensében látnak komoly esélyt a további növekedésre.

Azt még nem tudjuk, hogy a WebOS Auto platform pontosan mely autókban és mikor jelenik majd meg, erre azonban valószínűleg már jövőre sor kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #2
    "testre is szabott mobilján mindent gyorsan, kényelmesen megtalál."
    Mert annak kicsi a kijelzője, tartani kell és pl. kevésbé alkalmas AV tartalom fogyasztásra, ezért van pl. a repülőn is székekbe épített érintőképernyő. Egyébként szerintem is jobb lenne ha csak bedokkolhatnád a nagy teljesítményű 2-3 évente cserélt telefonod, és az autó csak a nagy érintőképernyőt, minőségi audiót, esetleg billentyűzetet/egeret adna. Az autó gyártók viszont az üzleti lehetőséget látják abban hogy az általuk beépített platformot használd.
  • AgentKis #1
    Vajon minek az autóba webOS, ha minden utasnak van mobilja?
    A saját, megszokott, jó esetben testre is szabott mobilján mindent gyorsan, kényelmesen megtalál. Akkor is, ha a nagymama, az apuka, vagy a nővére kocsijában ül. Viszont mindhárom járműben regisztrálgatni a fiókját biztosan akarja? Hogy még az autószerelőnél is ellophassák a privát fotóit, meg a fogyasztói szokásait? Minek fektetne ebbe valaki plusz energiát? Mi az a qrvanagy "előny" ami megéri ezt a kockázatot?
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2019.11.15. 14:50:06