Berta Sándor

Egyre inkább az USA-tól és Kínától függ a digitális világ

A két állam akkora előnyre tett szert a többivel szemben, hogy azok aligha érheti utol őket.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) nyilvánosságra hozta a Digital Economy Report 2019 című jelentését, amelyben többek között azt írta, hogy a kínai és az egyesült államokbeli online platformok 90 százalékos részesedéssel rendelkeznek a globális digitális gazdaságon belül. Ugyanez az arány az európai vállalkozások esetében mindössze 4 százalék. A fennmaradó 6 százalékon osztoznak az ázsiai, az afrikai és a latin-amerikai társaságok.

Az UNCTAD munkatársai megállapították, hogy a digitális világban egyre nő a távolság Kína és az USA, valamint a világ többi országa között. Az ENSZ éppen ezért globális erőfeszítéseket sürgetett azért, hogy ezen a helyzeten minél előbb változtatni lehessen. A szervezet hét úgynevezett szuperplatformot nevezett meg, amelyek a globális piac kétharmadára befolyással vannak, ezek amerikai részről a Microsoft, az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook, illetve kínai részről a Tencent és az Alibaba.



Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy a világ több mint fele még mindig alig vagy egyáltalán nem fér hozzá a világhálóhoz, ezért mindent el kell követni e digitális szakadék bezárására. A Digital Economy Report 2019 szerint az ipari nemzetek esetében ötből négy lakosnak van internetelérése, de a 47 legfejletlenebb államban csak minden öt lakosból egynek. Kiderült továbbá, hogy a digitális gazdaság a teljes világgazdaság értékeinek 4,5-15,5 százalékát termeli meg.

A dokumentum megállapításai pont a jelenleg is zajló amerikai-kínai kereskedelmi, sőt, Terry Gou, a Foxconn vezetője szerint technológiai háború miatt érdekesek, hiszen rávilágítanak arra, hogy a világ alapvetően is rendkívül kiszolgáltatott a két nagyhatalomnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #21
    Nagyon egyet értek. A "birodalom mániások" gyakorlatilag az USA hegemón szerepének megőrzésén dolgoznak. (Bár lehet, sokan nem tudják, de a hülyeségükkel ezt teszik.) - Igazi probléma az az, hogy az EU működésének fejlődését, de a tagországokét is minden eszközzel gátolják és szétbarmolják ezek az "ultrák". - A nevető harmadikak pedig az USA, Kína, de még az Oroszo. is.
  • ostoros #20
    Már hogyne tudnák képviselni az érdekeiket. Elég, ha szövetkeznek hozzá. SEMMI szükség rá, hogy politikai unióba gyúrjunk fél milliárd embert. A birodalom mániás barmok mindig ezeket az érveket hozzák fel, hogy miért is kell megsemmisíteni a kis országok kultúráját.
  • nlght #19
    Pedig a sok kis ország csak unióban tudja jól képviselni az érdekeit Kínával vagy az USA-val szemben. A probléma:
    - az egységes nyelv hiánya
    - a megoldatlan történelmi sérelmek a szőnyeg alá lettek söpörve + történelemhamisítás országonként, emiatt a társadalmakban rengeteg felhalmozott feszültség van, amit egy populista politikus általában ki is használ
    - kisebb gond a kulturális különbség országonként, ezek lassan évtizedek alatt összemosódhatnak
    - eltérő adózási és banki feltételek/környezetek folyamatos gazdasági harcot jelentenek a színfalak mögött, amelyek nem az egységet hanem fehérgalléros háborút erősítik (Írország, Luxemburg, Lichentstein, Ausztria, stb.)

    Szal vagy teljes egyesülés lesz és törekvés a harmóniára, vagy sz*rból várépítés. Az előbbire 1% esélyt adok (súlyos világválság után feljebb kúszhat az érték).
  • ostoros #18
    Az EU jelentősége létrejötte óta folyamatosan csökken. Ezt egy darabig ellensúlyozni tudták az új tagok felvételével, de kész, most már az is kifújt. Elnövekedgetünk, elvegetálgatunk, miközben Kína és USA felosztja egymás között a világot. Ha már nem maradt mit felosztani, felosztják az EU-t is, érdek szférákra.
  • ostoros #17
    Azért nem teljes ökörséget írt. Az tényleg igaz, hogy Kínában és USA-ban MINDEN a gazdasági növekedés, itt meg kevésbé, ami mondjuk részben balfaszságból ered, nem értékválasztásból.
  • kvp #16
    "Ennel gyonyorubb kepet nem is lehet talalni arrol hol is a gond."

    Az ugye megvan, hogy a kepen a jobb szelso lett az uj EU-s elnokno? A gond egyebkent nem itt van, senki nem akar haboruzni, rossz a gazdasagnak. (lasd oroszok)

    A gond inkabb ott van, hogy az EU jelenleg nem lenne kepes meg a mostani civilizacios szinet sem fenttartani, ha az USA _vagy_ Kina nem exportalna nagyjabol mindent. A kinai cegek mostanra megvettek az amit az amerikaiak meghagytak az europai iparbol, kiveve azt a par vedett nemet es francia ceget, amit nem engedtek eladni. Ebbol a franciak tovabbra is bajban vannak, a nemetek meg eppen nem.

    Kozben az USA nagyon elore szaladt, de ennek eleg sok koze van az egyseges es szabalyozatlan piachoz. Europaban nem lehetne olyan kemkedo es adatkereskedo ceget mukodtetni mint amilyen a facebook. Pedig ebben van a gazadasgi fejlodes, meg Kinaban is. Ott a nagy egyseges belso piac melle egy tulszabalyott, de allamilag protekcionalista gazdasagi modell van.

    Ehhez kepest Europaban ket vasuti jarmugyar egyesuleset azzal furtak meg, hogy piackorlatozo. Erre jottek a Kinaiak, akik alaigertek mindket cegnek es elvittek a megrendeleseket. Ekkor mar hagytak volna az egyesulest, de jottek a Svajciak es megint alaigertek a ket nagynak, igy nem maradt nekik piac. Az angol piacot meg letaroltak a japanok, akik direkt ebbol a celbol vettek meg az utolso olasz (osszevont) jarmugyarat, mivel korabban ok tudtak a specialis (nem szabvanyos) angol piacra szallitani. Most ott all a ket nagy francia es nemet ceg, kulonosebb megrendelesek nelkul. Mindez azert mert az EU-s politikusok szerint tul nagyok lettek volna ha egyesulnek. (mint latszik nem igazan, sot)

    A digitalis gazadasgban is igaz ez. Ha ma egy EU-s embernek vagy cegnek van egy jo otlete, akkor amerikaba viszi, mert az EU-ban csak elkaszalnak. Egyszeruen minden toke vagy az USA-ba vagy Kinaba megy, mert ezen a ket helyen eri meg. (mint latszik, nyugatikent Kinaban nem igazan, de most mar keso) Az EU meg akkor sem lenne komoly tenyezo, ha egyetlen egyseges nep lakna, egyetlen egyseges kulturaval es egyetlen kozponti kormanyzattal. Raadasul ezt pont nem tudja osszahozni senki, mert se a regi, se az uj lakossag nem egyseges es jo ideig meg nem is lesz az, meg eros kozpontositott egyseges allamepites eseten sem.
  • Sir Cryalot #15
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-17/billionaire-brothers-crushing-it-with-gaming-powerhouse-playrix

    Lac coo-kám , mutass már ilyet nyugatról vigyori elkövetőkkel akik remegve izzadva várják hogy megkedveljék őket kínában.
  • lac coo #14
    sose értem ezt a sok gyöpös szovjetfant ...
    szerintem kurva nagy bajban lennének , ha ott kellene élniük !!! ostobaságukban azt se tudják hogy élnek ott az egyszerű polgárok ...
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2019.09.08. 08:51:20
  • dyra #13
    Legalább a SAP európai :D Az is kvázi már szabvány a nagyvállalatoknál.
  • Sir Cryalot #12
    Nem egy entelektüel, de szerintem nem tévednék nagyot ha szerintem a narcisták sem a fentebbi sorban, akik viszont úgy RÁMENTEK a pszeudo entelektüel vonalra ami diszelgésnek felel meg, hogy a fal adja a másikat :DDDD