Berta Sándor

Nem szabad félni a mesterséges intelligenciától

A technológia megítélése rendkívül vegyes, ez pedig aligha kedvez a területet érintő projekteknek.

Jean-Pierre Bourguignon, az Európai Kutatótanács (ERC) elnöke kijelentette, hogy a mesterséges intelligenciára sokan fenyegetésként tekintenek. Ez nem csoda, hiszen a globális digitális hálózatba kötöttség szinte az élet minden területét érinti és a különböző területek összekötése nem csupán hihetetlen lehetőségeket rejt magában, de komoly veszélyeket is. Egyrészt könnyebbé válik a sikeres kibertámadások végrehajtása, másrészt az ilyen akciók kivédése is egyszerűbb. Mindez komoly bizonytalanságot eredményez az emberekben. Bourguignon úgy vélte, hogy ezeket a dolgokat át kell hidalni.

Sepp Hochreiter, a linzi Johannes Kepler Egyetem Gépi Tanulási Intézetének vezetője és a téma szakértője elmondta, hogy a mesterséges intelligencia segíteni és ártani is tud. Ez a kétélű kard félelmet vált ki sok laikusban és ezt a félelmet már régen elültették az emberekben, ráadásul napjainkban a filmipar folyamatosan erősíti is. Elég csak az olyan alkotásokra gondolni, mint a Mátrix-trilógia, a Terminátor-filmek vagy a Star Trek-sorozat. Az emberek aggódnak amiatt, hogy a gépek okosabbak lesznek náluk, pedig nem szabad félni a mesterséges intelligenciától, hanem meg kell próbálni megérteni azt, annak veszélyeit, határait és az abban rejlő lehetőségeket. Emellett rendkívül fontos lenne, hogy Európa az erősségeit és a fejlesztéseit ne adja tovább Kínának vagy a Szilícium-völgynek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #13
    Jelenleg nincs MI. Amit annak neveznek az nem az.
  • uTur #12
    MI nemegyenlő öntudat! Ébresztő.
  • ostoros #10
    A kettő nem zárja ki egymást.
  • Zoliz #9
    A buták nem fognak félni, az okosakat pedig félreteszik, kiiktatják, mert csak pár ember maradhat aki uralkodik majd. Amíg persze tehetik.
  • morguldae #8
    "Nem szabad félni a mesterséges intelligenciától" - nyilván! Mivel nem létezik ilyen!
  • Zulu12 #7

    Utoljára szerkesztette: Zulu12, 2019.09.03. 15:45:55
  • t_robert #6
    AZ MI nem bánt.. legfeljebb kinyír.... emberek ne féljetek tőlünk!!!!

    üdvözlettel
    SkyNet
  • kvp #5
    Valodi, ontudattal rendelkezo MI jelenleg meg valoszoszinuleg nincs. Amik vannak azok szakertoi rendszerek es buta mintailleszto algoritmusok (neuralis halo alapon). Alapvetoen az MI olyan mint egy kes. Jo szerszamnak es fegyvernek is, raadasul ugyanazt a funkciot hasznalja mindket felhasznalas, csak a celpont eltero.

    Szoval erdemes-e felni az MI-tol? Nem, csak azoktol akiknek a kezeben van, ugyanis nem sok jora szamithatunk a nagytokesektol es a multiktol, de az egyszeri futobolond hackertol sem.
  • ugh #4
    Az mi olyan mint egy fegyver.
    Nem az mi-tol kell felni hanem attol aki iranyitja.
    Mert azt ugye nem gondolja senki, hogy nem befolyasolhato ugye?

  • ostoros #3
    :D
    Magyarul az MI "megvédi" önmagát azoktól akik nem szeretik. :D