Berta Sándor

Egyszerűbb böngészés látás­sérülteknek

Egy innovatív eszköz ötvözi a beszédasszisztensek és a képernyőolvasók funkcióit.

A Voice Exploration, Retrieval and Search (VERSE) nevű megoldás könnyebbé teszi a látássérültek számára a világháló használatát. A rendszert a Waterlooi Egyetem és a Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztették ki, s az általa használt elsődleges beviteli mód a beszéd. A felhasználók egyszerű parancsokkal irányíthatják az online tevékenységüket és a kutatásaikat. Emellett van egy alkalmazás is, amely okosórák vagy okostelefonok segítségével működik.

A fejlesztés kezdete előtt az egyetemek munkatársai 53 látássérült bevonásával elkészítettek egy tanulmányt. Kiderült, hogy a megkérdezettek több mint a fele használ naponta akár többször is beszédasszisztenst, okoshangszórót, okostelefont és okostévét. Alexandra Vtyurina, a Waterlooi Egyetem szakértője közölte, hogy a látássérültek a számítógépes rendszerekkel való interakcióik során gyakran hagyatkoznak a képernyőolvasókra és egyre gyakrabban a beszédasszisztensekre.

A projekt során a Waterlooi Egyetem szakemberei együttműködtek a Microsoft kutatóival is. A megalkotott prototípus ötvözi a beszédasszisztensek és a képernyőolvasók funkcióit. Vtyurina hangsúlyozta, hogy a VERSE eleinte más virtuális asszisztensekre hasonlít, mivel lehetővé teszi a kérdések feltételét és azok egyetlen szóval, mondattal vagy bekezdéssel való megválaszolását. Ugyanakkor, ha több információra van szükség, akkor a felhasználók a VERSE segítségével felkereshetik a híreket, a különböző anyagokat és az azokhoz kapcsolódó kereséseket, valamint minden olyan cikket, amely keresési eredményként megjelenik az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    A Filmfelirat felolvasó programnak van már saját oldal is:

    http://filmfeliratfelolvasoprogram.613.hu
  • morguldae #1
    A Filmfelirat felolvasó program is érdekes lehet, ha valakit érdekel ez a témakör!

    Ez a program filmnézés közben élőben felolvassa a filmfeliratot, úgy mint ha narrátoros lenne a film! Bármilyen nyelven használható.

    Filmfelirat felolvasó program:
    https://www.youtube.com/channel/UCBU842Ui13yh1Ej8ay_uOUQ/videos