Berta Sándor

EU - jön a mesterséges intelligencia irányelv

Az Európai Bizottság új vezetője elkötelezett a technológia alkalmazásához szükséges alapok megteremtése és a digitalizálás erősítése felé.

Ursula von der Leyen jelezte, hogy a klímavédelem mellett a mesterséges intelligencia irányelv megalkotását és elfogadását tekinti a második legnagyobb feladatának. A politikus a hivatalában eltöltött első 100 napja során akarja kidolgozni azt a törvénytervezetet, amely úgy teremtené meg a technológia alkalmazásának jogi alapjait, hogy kiemelten figyelembe veszi a folyamat emberi és az etikai hatásait.

Az Európai Bizottság új vezetője a munkával egy szakértői csoportot bízott meg. A testület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a Big Datát miként lehet úgy felhasználni az innovációkhoz, hogy a folyamat során megteremtsék a társadalom és a vállalatok jólétének az alapjait. Von der Leyen emellett bejelentette egy a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megalkotását is. Ez a törvény szabályozza majd a különböző online platformok felelősségvállalási kötelezettségeit és biztonsági szabályait, valamint aktualizálja a korábbi hasonló előírásokat és lehetővé teszi az egységes európai digitális piac létrehozását.

A szolgáltatások üzemeltetői kötelesek lesznek nagyobb felelősséget vállalni az illegális tartalmak, a dezinformációk és a gyűlöletbejegyzések elleni harcban, akár a vitatott tartalomszűrők alkalmazásával is. A távlati célok között szerepel olyan mechanizmusok használata, amelyek szabályozni fogják az internetes hirdetéseket és az olyan ajánlatokat, mint a WhatsApp kötelezik majd arra, hogy mindenki számára mindenhonnan elérhetők legyenek. A politikus javasolta továbbá egy kiberegység létrehozását a különböző hivatalok közötti információcsere felgyorsítására és Európa eddiginél hatékonyabb kibervédelmére.

Az Európai Bizottság új elnöke kiemelte továbbá, hogy közös szabványokra van szükség az 5G-hálózatok esetében és rámutatott, hogy még mindig nincs késő ahhoz, hogy az Európai Unió "technológiai szuverenitását" "néhány meghatározó technológiai területen biztosítani lehessen". Ehhez intenzívebbé kell tenni a blokklánc technológiával, a kvantumszámítógépekkel, az algoritmusokkal és a Big Datával kapcsolatos kutatásokat.

Von der Leyen teljes mértékben digitalizálni akarja az Európai Bizottságot, s ehhez új módszereket és diplomáciai eszközöket is alkalmazni akar, amely növelhetik az átláthatóságot. Hosszú távon megváltoztatná a képzést, hogy abban még nagyobb szerepet kapjon a világháló. Erősítené például az online tanfolyamok használatát és a célja az, hogy a digitális képességeket ugyanúgy elsajátítsa mindenki, mint az írást és az olvasást.

A politikus végül leszögezte, hogy sokan szembesültek a gyorsan zajló digitalizálás konkrét hatásaival például a munka világában, éppúgy, ahogy a klímaváltozás vagy a globalizáció hatásaival is. Fontosnak tartotta, hogy a digitális üzletekre tisztességes adózás vonatkozzon és a technológiai óriások se játszadozzanak az EU adórendszerével. Amennyiben 2020 végéig nem sikerül globális megoldást találni a digitális adózás kérdésében, akkor az Európai Unió maga fog cselekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Nem arról volt szó, hogy azért cseszegetik az EUn kívüli cégeket, mert európában az adatvédelem mindennél fontosabb? És nyugaton a szólás és kifejezésszabadság?

    Erről ennyit...
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.07.20. 18:21:14
  • Zulu12 #5
    Téged is felakasszunk ugyan arra diófára vagy külön fát szeretnél? :'D
  • T_I #4
    Nagyon sok sikert kívánok neki és kollégáinak! Ráfér Európára egy normális vezetés! :) :) :)
  • barret #3
    Ezek koporsó szökevények,ennek megfelelő informatikai tudással.
  • Zulu12 #2
    "A szolgáltatások üzemeltetői kötelesek lesznek nagyobb felelősséget vállalni az illegális tartalmak, a dezinformációk és a gyűlöletbejegyzések elleni harcban, akár a vitatott tartalomszűrők alkalmazásával is."

    Takarodjanak már :D Honnan jönnek ezek a férgek és hogy kerül hatalom a kezükbe? :D
  • Sydra #1
    Folyamatosan egyre nagyobb kártevők kerülnek az EU élére.