Gyurkity Péter

Három ország fejleszti az új európai vadászgépet

Ehhez pedig drónok és egyéb eszközök társulnak majd a 2020-as évek közepéig.

Az év elején már beszámoltunk arról, hogy a Brexit miatt végül mégis bukhat az új közös európai vadászgép kifejlesztésére irányuló program, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a britek már tavaly jelezték a saját alternatíva kidolgozására irányuló törekvésüket. Most a spanyolok csatlakoztak a német-francia pároshoz, így folytatódhat a munka.

A Reuters jelentése szerint a szokásos párizsi légibemutató alatt írták alá a megállapodást, mégpedig a három közreműködő állam védelmi miniszterének részvételével. Ezzel különböző spanyol cégek csatlakoznak majd az összefogásban jelenleg résztvevő vállalatokhoz, amelyek között a francia Dassault, valamint a német MTU Aero Engines is megtalálható – ez utóbbi a szintén francia Safran szakembereivel közösen a hajtóművön dolgozik majd, míg a Dassault és az Airbus eközben együtt juttatta el javaslatát a 2026-ig elérendő célkitűzésekre vonatkozóan, a listán megemlítve az új vadászt, az ehhez kapcsolódó drónokat, valamint az úgynevezett „légi harci felhő” kialakítását, amely egyben Európa versenyben maradását is biztosítaná a globális fegyverkezési hajszában.

Ahogy azt jeleztük, a britek eközben saját útjukat járják (ami a múlt ismeretében nem túl meglepő), ők Tempest néven fejlesztik saját vadászgépüket, többek között a BAE Systems, az olasz Leonardo, a Rolls-Royce, valamint az MBDA részvételével. A fenti hármas azonban maradna a közös projektnél, ami szerintük tovább erősíti majd az európai védelmi ágazatot és komoly lehetőségeket kínál majd az ehhez csatlakozó cégeknek (az anyagi megfontolások mindig is kiemelt szempontként jönnek itt számításba), bár a franciák korábban gondolkodtak a britekkel folytatott együttműködésen is. Ettől végül elálltak, így maradt a német kooperáció, amely azonban meglehetősen törékenynek látszik, hiszen a nemzeti érdekek végül itt is felülírhatják az együttműködéssel kapcsolatos várakozásokat, nem beszélve az EU meglévő gyengeségéről és megosztottságáról, amely egyhamar szintén nem tűnik majd el.

A német és francia kormány jelen pillanatban 4 milliárd eurót fordítana a projektre, ez 2025-ig fedezné a kiadásokat, hogy azután, egy évvel később, be is mutassák a végeredményt, az első prototípus formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #35
    Nyilván folytattak az oroszok a médián keresztül olyan propagandát, amelynek hatása volt a szavazókra. Beavatkoztak? Nyilván. Mint ahogy a demokrata/liberális oldal is pont ezt tette. Ezen kár vitatkozni.

    Az más kérdés, hogy direktbe történt-e beavatkozás magába a választás/szavazás folyamatába? Szerintem nem, mert nem is volt ezek után rá szükség.
    Bár az jut eszembe, amit az egyik Bush győzelem után dobtak fel, amikor bevezették az elektronikus rendszert, hogy mi is történt valójában. Mindenki azt próbálta bizonygatni, hogy meghekkelték a számítógépes rendszert. Pedig pont ellenkezőleg. Az elektronikus rendszer minden előző szisztémánál pontosabb volt, szinte semmi selejtet nem gyártott. A régi lyukasztós, meg mondjuk 2-5% érvénytelen szavazócédulát. Ezek után csak arra kellett figyelni, hogy az elektronikus rendszer kerüljön a republikánus többségű szavazókörzetekbe, a pl. feketék lakta demokrata többségűben meg maradt a hagyományos, mert ők még nincsenek az újra felkészülve. Szoros választások esetén ez a pár százalék eldönthette államonként az elnökválasztás győztesét.
    Csalt Bush a választásoknál? Végül is nem.
  • Montar #34
    Érdekesen értelmezed a tényeket. SEMMI, még egyszer... SEMMI bizonyíték nincs arra nézve, hogy az oroszok beavatkoztak volna az amerikai elnökválasztásba. Feltételezések vannak, bizonyíték nincs.
    Ebben a történetben a legdurvább agyeldobás az volt, amikor az amcsik bejelentették, hogy egyenesen Putyin rendelte el a beavatkozást.... röhej.... ennyire hülyének nézik az átlag embert? Bár, nálad sikeresek, azt látom, akkor már megérte... :)

    De gondolod, hogy a mai világban az egyes nagyhatalmak ne próbálnának a másik fél bármilyen dolgába nem beavatkozni?? Ennyire gyerekes gondolkodású nem lehetsz. Emlékszel még a nagy telefon lehallgatási botrányba, ahol európai vezetőket hallgattak le az amcsik? Napirenden próbálnak mindegyik fél részéről beavatkozni a másik fél dolgaiba. A választás meg főleg nem kivétel...


    " es te is csak az orosz propagandaban elhangzottakra tudsz hivatkozni"

    Baszod, ha Stier és és a közlésére hallgatással reagáló ellenzéki népszabis újságíró is orosz befolyás alatt áll, akkor bakker, valóban, orosz befolyás alatt állok én is... :)

    Hiába, csak Neked lett végül is igazad!
  • Sequoyah #33
    Mueller bizottsági jelentés egyáltalán mond neked valami?

    Igen mond, de te lathatoan nem olvastad el. Persze miert is olvastad volna, nem tartozik az atlagember feladatai koze, de ha erre akarsz hivatkozni akkor azert illene.
    A Mueller-jelentes explicite BIZONYITOTTNAK talalta az orosz befolyast, es tenyek soraval tamasztotta ezt ala.
    Persze Muelernek nem kell feltetlenul hinned, de egyreszt a tenyek a jelentesben egyenkent is konfirmalhatoak a jelentestol fuggetlenul, masreszt nyugati orszagok hosszu sora talalta ugyanezt. Az Oroszokon kivul pedig nem is tagadja senki... Szoval ez lezartnak tekintheto.

    Amire te gondolsz, hogy a jelentes nem vonta le azt a konkluziot, hogy Trump bunos lenne a dologban. Es ez mar amerikai belpolitikai kerdes, teljesen offtopic itt. Es egyebkent se keverd ezt ossze azzal hogy artatlan lenne, szamos bizonyotekot talaltak arra hogy osszejatszott veluk, es arra is hogy akadalyozta az igazsagszolgaltatast. Csak egyreszt ezek fokepp kozvetett bizonyitekok, masreszt Muellernek nincs hataskore hogy ezek alapjan vadat emeljen, o csak atpasszolja a dontes jogat a Kongresszusnak, ahol epp all a dolog.

    Stier Gábor ott egyértelműen kijelentette, hogy a majdani felfordulást az amerikaiak pénzelték, összeget is mondott, 5(?) 50(?) 500(?) millió dollárral

    Mindenki olyan meset mond a radioban amit akar, kar hogy ezek kozul bizonyitani semmit nem tudott:D Minden teny szerint ez egyertelmuen az Oroszok altali agresszio, es te is csak az orosz propagandaban elhangzottakra tudsz hivatkozni, amit nem is ertek miert gondol barki megbizhato informacioforrasnak:D
  • Montar #32
    Jó, hogy említed a közelkülföld fogalmát. Ez még a cári időkből származó fogalom, amely tulajdonképpen annyit jelent és jelentett mindig, hogy az Oroszországgal közvetlenül szomszédos államoktól a mindenkori orosz vezetés elvárta, hogy ha nagy barátságban ne is legyen velük, de ellenségesen ne viselkedjen Oroszországgal szemben. Ide tartozik így az is, hogy idegen csapatokat ne engedjenek állomásoztatni területükön ezek az államok.
    Így még inkább érthető az orosz viselkedés a velük szomszédos államok vonatkozásában.
    Ukrajna sokkal érzékenyebb az orosz lélek számára, hiszen történelmi, kulturális, vallási okok miatt a két állam testvérei egymásnak. Ilyen érzékeny kapcsolatba lépett bele nagyon is tudatosan, haszonelvűség okán az amerikai nagypolitika. Mit mondjak? Undorító. De vesztésre állnak, mivel gazdaságilag, pénzügyileg az ország egy feneketlen zsák, eszméletlen mennyiségű pénzt nyel el, miközben semmi sem változik. A áldatlan állapotok miatt a közhangulat már most ott van lassan, hogy mégis csak jobb volt jóban lenni az oroszokkal, mint a nyugat szirénhangjainak bedőlni. Ennek az lesz a vége, hogy majd ismét az orosz barát politikai erők fognak helyzetbe kerülni, és az amerikai érdekek így kútba esnek. Hacsak... az amcsi bajkeverők nem tudnak valami nagyon orosz ellenes közhangulatot provokálni bármivel is... .
    Trump az első olyan elnök, aki szeretni jóban lenni az oroszokkal, nem akar ellenségeskedést. Csak most még az előző, demokrata vezetésű, befolyású adminisztráció a döntő ebben, nem egy személyben az elnök... sajnos.
    Trumpot nagyon is komolyan veszik, kiszámíthatatlansága miatt tartanak tőle. A sajtó mit, hogyan tálal, az nem mérvadó.
    Meggyőződésem, hogy újrázni fog, nincs komolyan vehető ellenfele. És összességében jó elnökként fognak rá emlékezni.
  • NEXUS6 #31
    Az oroszok a saját un. közelkülföldnek nevezett befolyási övezetükben elég aktív külpolitikát folytatnak, gyak hibrid hadviselés módszerével. Diplomáciai, gazdasági, kíber eszközöket, támadásokat alkalmaznak. Ha ezekkel nem érik el céljaikat, akkor a fegyveres konfliktusig eszkalálják a konfliktust.
    Az a különbség Amerika és az oroszok között, hogy az USA ezt a világ bármely részén képes megtenni.

    A különbség nem az olyan dolgokban van, hogy igazság, meg agresszió/védekezés, vagy erkölcs, hanem csupán az ilyenfajta potenciáljukban. Mi azáltal vagyunk a két nagyhatalom között félúton, hogy az oroszok amennyivel gyengébbek annyival közelebb vagyunk hozzájuk. Ukrajnára értelemszerűen, bármit is kavarnak az amcsik jóformán már csak az oroszok ilyen hatása érvényesül.

    Azon is érdemes elgondolkodni, hogy vajon nem-e az oroszok játszák át az infókat/álinfókat a demokratáknak, hogy ezzel az amerikai elnököt és gyak az USA diplomáciai érdekérvényesítő képességét gyengítsék. Ma Trumpot szinte sehol nem vezsik komolyan a nemzetközi politikában. Kinek is jó ez? Az amcsiknak? Nem igazán. Szerintem inkább az oroszoknak.
  • Montar #30
    "Evek ota folytatjak az informacios hadviselest a nyugat ellen, befolyasolva szamos szuveren orszag belpolitikajat. Ezt tobbek kozott Amerikaban be is bizonyitottak, nem mintha nehez lenne bizonyitani.
    Ezen felkul mindennapos atrocitasokat kovetnek el a hataraikon a szomszedos orszagok ellen..."

    Igen, ez az a bizonyos mainstream vád, ami nincs bizonyítva. Te ezt tudod bizonyítani??? Mert pl. Trump ellen a demokrata(?) párt sem tudott ez ügyben semmit bizonyítani, pedig immáron immáron 2 éve ezt állítják.... . Mueller bizottsági jelentés egyáltalán mond neked valami?
    https://index.hu/kulfold/2019/03/24/nincs_ra_bizonyitek_hogy_trump_osszejatszott_volna_az_oroszokkal/
    Neked is leírom, hogy az ukrán felfordulást Washingtonból pénzelték. Ha nem értenéd, Stier Gábor és Kun Miklós történész írásai, nyilatkozatai erősen ajánlott...
    Egy történetet ezzel kapcsolatban megosztok, tanulságos volt számomra is!
    A majdani felfordulás után 1-2 évvel a Kossuth rádió dél körüli beszélgetős műsorában hangzottak el az alábbiak. Meghívott az akkori Magyar Nemzet külpolitikai szakújságírója, Stier Gábor ill. az akkor még létező Népszabadság külpolitikai szakújságírója volt, nevére már nem emlékszem, téma az ukrán események értékelése.
    Stier Gábor ott egyértelműen kijelentette, hogy a majdani felfordulást az amerikaiak pénzelték, összeget is mondott, 5(?) 50(?) 500(?) millió dollárral, (nem emlékszem, régen volt) ez az információ egyébként éppen akkoriban szivárgott ki, s hogy Washingtonban ezt nem cáfolta senki... s mi volt erre az ellenzéki népszabi újságírójának válasza? Szerinted?? Hallgatott... s ez többet mondott mindennél..... .
    Szóval az ukrán felfordulás amerikai érdek, kurvára nem érdeklik őket, hányan halnak meg. S nagyon jól tudták az akció kiötlői is, hogy Putyin ezt nem fogja engedni, hogy közbe fog lépni.... s ez volt a washingtoni cél.... lejáratni az oroszokat, mert még mindig a riválist látják bennük.
    Egyébként kurvára elbasszák a hidegháborún felnőtt tanácsadók, mert Kínára kellene figyelni, s nem az olasz GDP-vel azonos gazdasági teljesítményű oroszokat tök feleslegesen basztatni.


  • Sequoyah #29
    Evek ota folytatjak az informacios hadviselest a nyugat ellen, befolyasolva szamos szuveren orszag belpolitikajat. Ezt tobbek kozott Amerikaban be is bizonyitottak, nem mintha nehez lenne bizonyitani. Ukrajnat ugy ahogy van letamadtak, elcsatoltak a teruletet, es konkret haborut folytatnak a teruleten.
    Ezen felkul mindennapos atrocitasokat kovetnek el a hataraikon a szomszedos orszagok ellen...

    Szoval folyamatosan azon dolgoznak kvazi hideghaborus eszkozokkel, hogy destabilizaljak a rivalis orszagokat.

    Jelenleg persze meg nekik sem erne meg haboruzni, de eleg csak egy ujabb gazdasagi vilagvalsag, es az megadhatjja a lehetoseget.
  • NEXUS6 #28
    Hát ja.
    De had idézzek az általad linkelt wikis cikkből:
    "A survey in May 2013, asked respondents what language they spoke at home:[26]
    82% Russian
    10% Crimean Tatar
    3% Russian and Ukrainian equally
    3% Russian and another language equally
    2% Ukrainian"

    "Akkor holnap megszállhatja a Magyar Honvédség az összes határon túli 70%-ban magyarlakta településeket és az telesen rendben van?"
    Ha Magyarország olyan regionális nagyhatalmi státuszba kerülne (amire mondjuk gyak 0 az esély), hogy katonailag képes lenne az összes környező országgal egyszerre megküzdeni, vagy a nagyhatalmak egyöntetű támogatását élvezné ebben (lásd Müncheni konferencia, Bécsi döntések), akkor valszeg előbb utóbb felmerülne olyan politikai döntés, ami ehhez vezetne.
  • ostoros #27
    Ahogy nincs olyan ország sem, hogy kelet, aztán mégis visszahallom...
  • fade2black #26
    "de az sem amit a nyugat"

    Nincs olyan ország, hogy nyugat.