Berta Sándor

Európai online fizetési rendszerre lenne szükség

Bármennyire is szeretik az európaiak a készpénzt, a kontinensen egyre népszerűbbek a különböző fizetési szolgáltatások.

Burkhard Balz, a Német Szövetségi Bank vezetője kijelentette, hogy jegybankként nem lehet mindegy a számukra az, ha a nagy technológiai konszernek, például az Apple, a Google, a PayPal és az Amazon egyre több ügyfélkapcsolatot vesznek át a pénzintézetektől, amelyeknek megmarad a tranzakciók lebonyolítása a háttérben. A német szövetségi jegybank éppen ezért támogatja egy európai fizetési megoldás kifejlesztését, amely a nagy hitelkártya-vállalatok és a technológiai óriáscégek szolgáltatásainak alternatívája lehet. Az adott rendszert viszont a pénzintézeteknek maguknak kell megalkotniuk.

Balz hozzátette, hogy az ágazat tagjainak azt a kérdést kell feltenniük maguknak, hogy mely termékekkel akarnak válaszolni az Apple és a többi társaság ajánlataira. Amennyiben ugyanis a pénzintézeteknek a jövőben csak mellékszerep jutna, akkor ennek nagyon komoly hatásai lehetnek a kifizetésekre, a piaci versenyre és a bankrendszer struktúrájára. Amennyiben pedig a bankok elveszítik a bevételeik egy részét, akkor felmerül a kérdés, hogy mit jelenthet mindez a pénzügyi stabilitás szempontjából.

Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatója szerint az európai felhasználók és vállalkozások túlzott mértékben is az amerikai technológiai cégek szolgáltatásaira vannak utalva. Ez a függőség nagyon nem jó és fontos lenne, hogy az európai pénzintézetek mielőbb lépjenek a kérdésben. Az európai pénzügyi szolgáltatóknak sokkal jobban kellene foglalkozniuk a nemzetközi szerepvállalással. Amennyiben ugyanis ezt a jövőben is elmulasztják, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a külföldi pénzügyi vállalatoktól való függőség a következő években csak fokozódni fog. Ugyanakkor az is fontos, hogy az Európai Unió versenyfelügyelői rajta tartják a szemüket az amerikai cégek pénzügyi ajánlatain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #3
    A bankok már jelenleg is úgy manipulálgatják a pénzt, ahogy nem szégyenlik, mivel szinte semmi sem áll már mögötte. Mi lesz, akkor ha valóban nem lesz mögötte álló papír megfelelelő sem. Az az emberek végkorszaka! A bankok hálójába kerül majd végleg mindenki! Így volt a svájci hitelekkel is, semmi nem állt mögötte, sehol nem volt meg rá a fedezet csak kiadták, oszt maradtak a számok a gépekben, a nagy semmi! Számítógépekbe beírják, hogy annyi, oszt valójában sehol sincs valós fedezete már semminek! Ragaszkodni kell a papírpénzhez!
  • mrzed001 #2
    Legalább 10 éves lemaradásban vannak.
    Idehaza ugyebár a kártya "konkurenciájának" (nem az) csinálják az azonnali átutalást.

    Szóval mit is lehet erre mondani?
    - Tetszettek volna forradalmi fejlesztéseket csinálni !

  • kvp #1
    Ha tenyleg csak a profitjukat feltik, akkor probljanak meg csinalni egy uj nemzetkozi kartyaceget vagy tarsuljanak be az egyik meglevo nagy ceg melle. (bar az utobbinal kerdes, hogy ez miert is lenne jo az erintett cegnek)