Gyurkity Péter

Gyengülő eredményekre figyelmeztet az Apple

A cég a bevétel terén még jól áll, sokan azonban gyors zuhanástól tartanak. Problémák vannak Kínában és az alkatrészek ellátásával is.

Mint arról beszámoltunk, Kína után Németországban is baj van, az Apple több telefonjának forgalmazását is leállítják, ami egy folyamatban lévő bírósági üggyel (pereskedéssel) függ össze. A cég előre jelezte, hogy az utolsó naptári negyedévre vonatkozóan a vártnál rosszabb eredményeket közölnek majd, ami többekben komoly kétségeket gerjeszt a jövőt illetően.

A befektetőknek szánt levélben Tim Cook azt fejtegeti, hogy egyszerre több tényező is szerepet játszott az előrejelzés romlásában. Bár a különböző modellek piacra dobása miatt meglehetősen bonyolult összehasonlítani a 2017-es és 2018-as első pénzügyi negyedév főbb adatait, az mindenképpen fontos tényező, hogy a teljes bevétel az előre jelzett sáv (vagyis 89 és 93 milliárd dollár) alatt helyezkedik majd el, ez ugyanis 84 milliárd dollár között lesz. Ez ugyan még mindig kiemelkedő eredmény, az Apple várhatóan még jó ideig megtartja első helyét a készülékeken élvezett magas profitmarzs terén, az már komoly figyelmeztető jel, hogy a számos eltérő új megoldás bizonyos ellátási és utánpótlási problémákat okozott a meglévő csatornákban, eközben pedig a gazdasági növekedés lassulása a kínai piacon is romló eredményekhez vezetett.

Nagyon fontosak a makrogazdasági szempontok, itt ugyanis a jelenleg zajló kereskedelmi háború, valamint a globális lassulás (mérséklődés) nagyon nem tesz jót az Apple mutatóinak. Az erős amerikai dollár szintén nem kedvez, de itt még az is említést érdemelt, hogy a felhasználók közül sokan vették igénybe az olcsóbb akkumulátorcserét ígérő ajánlatokat. Egyesek már arra figyelmeztetnek, hogy nem is olyan rég a Samsung is nagyon gyorsan (és nagyot) zuhant a kínai piacon, ez az Apple-lel is megtörténhet, bár azért azt érdemes megjegyezni, hogy a többi termékcsalád jobban szerepelt, az iPhone-családon kívüli termékek és szolgáltatások kombinált növekedési rátája 19 százalékot ért el. Ennek ellenére a cég részvényárfolyama az októberi 232 dollárról egészen 146 dollárra esett vissza, ami nagyjából 463 milliárdos értékvesztést jelent alig 3 hónap alatt.

Ami az idei okostelefonokat illeti, itt már megjelentek az első előrejelzések. Eszerint a külső nagyjából változatlan lesz, a kiterjesztett valóság (AR) terén viszont komoly előrelépéseket regisztrálhatunk majd – ezzel egy időben mindegyik modell az USB-C szabványra vált majd, ahogy azt az iPad Pro esetében láthattuk, a Touch ID szenzort a kijelzőbe építik, a hátoldalon pedig szintén TrueDepth Camera jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    Persze, Nokia és blackberry nevű cég is még létezik...
  • M2 #6
    Elektromos autóknál ugyanez, önvezető járműveknél ugyanez érvényes. Jelenleg Kínában olyan szintű az oktatás és fejlesztés a Mesterséges Intelligencia területén, mint sehol máshol a világon.
    Aki ma nem akar lemaradni a témában, annak meg kell tanulnia kínaiul.
  • M2 #5
    Most egyébként pont a Google aki bealudt és nem figyel eléggé.

    Kínából kiszorul az iPhone, de minden nem kínai telefongyártó is. Aztán szép lassan az egész világon nem marad más, mint a kínai márkák és az Apple. Amint megszerezték a teljes Androidos piacot a kínaiak, azonnal dobni fogják az Androidot és jön a saját oprendszerük. Csak ugródeszkának kell a Google.
  • M2 #4
    Milyen szellemi hagyaték? A 3,5"-nél nem kell nagyobb telefon az embereknek? 2012 óta temetiek az Apple-t, ha ez ilyen lassan megy, akkor még 300 év múlva is lesz ez a cég! :-)
  • bundasjezus #3
    Kezd kifulladni az Apple. Jobs szellemi hagyatéka eddig tartott ki. Most már új ötletekre, új innovációkra lenne szükség, de Jobs nélkül nem fog menni. Cook egy fantáziátlan, ötlettelen iparos. Így fog járni minden cég, amelyiknek a működése egy központi kulcsemberen alapul. 1985 és 1996 között ezt már eljátszotta a Jobs nélküli Apple. Most újra megtörténik, de ezúttal nem lehet visszahozni Jobsot. Az Apple lassú haldoklásra van ítélve.
  • esemve #2
    Dehogy. Itt az ideje egy "prémium" ájfón piacra dobásának, illetve a legolcsóbb model kivezetésének, mint ahogyan eddig csinálták.
  • M2 #1
    Itt az ideje egy olcsóbb iPhone piacra dobásának.

    Kínát meg elfelejthetik, a WeChat nagyon szépen elfut a negyed annyiba kerülő kínai telefonokon is.