Berta Sándor

Kriptovalutát fejleszt a Facebook

Új fizetési funkciót kaphat a WhatsApp.

A Facebook saját virtuális fizetőeszközt fejleszt. A konszern az új digitális pénzt a WhatsAppon belül bonyolított tranzakciók során használná. Az új megoldás egy úgynevezett stablecoin lenne, vagyis egy olyan kriptovaluta, amelynek az értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve. Ezáltal elkerülhetők lennének a nagy árfolyamváltozások. A piaci elemzők és a szakemberek egyébként már régóta várták a Facebooktól, hogy fizetési funkciót integráljon a szolgáltatásaiba és a közösségi portáljába. Most a hírt a Blooomberg bennfentesekre hivatkozva közölte.

Az új fizetési funkció először várhatóan Indiában fog bemutatkozni. A WhatsApp a szubkontinensen 200 milliós felhasználói táborral rendelkezik. A funkció középpontjában azok a tranzakciók állnak, amelyek segítségével az indiaiak külföldről különböző összegeket utalhatnak haza. Ezek a tranzakciók évente körülbelül 69 milliárd dollárt tesznek ki. E módszer előnye, hogy nincsenek banki díjak vagy más tranzakciós költségek. Az viszont egyelőre még kérdéses, hogy az új funkciót mikor vezethetik be.

Májusban vált ismertté, hogy a Facebook saját részleget hozott létre a blokklánc technológia fejlesztésére. A projekt vezetője David Marcus, a PayPal korábbi első embere.< A Facebook februárban a közösségi platformján és a tulajdonában lévő Instagramon egyaránt harcot hirdetett a virtuális fizetőeszközök ellen, s úgy döntött, hogy betiltja azok hirdetéseit. A társaság így akarta korlátozni a bitcoin és a többi digitális pénz kereskedelmét. A társaság június 26-i hatállyal enyhített a tilalmon. A lazább szabályok ellenére továbbra is tilosak lesznek bizonyos kriptovaluta-reklámok, például amelyek az úgynevezett kezdeti tokenértékesítésekre (ICO-k) vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _svd_ #3
    "...Miért nem jó nekik egy sima nyilvántartás..."

    Mert kezelési költség helyett, váltási díjat számítanak fel. Kétszer egy tranzakcióban.
  • kvp #2
    Valojaban az lesz. A ma ismert kriptovalutakat ugyanis nem csak generalni lesz nehezebb az ido mulasaval hanem a fizeteshez szukseges alairas is egyre tobb idot igenyel. Tehat egy ido utan se ujakat eloallitani, se fizetni nem lehet veluk. Minel nepszerubb egy, annal gyorsabban valik hasznalhatatlanna.

    A Facebook ha a kinai chates fizetest akarja lemasolni inkabb paypalos megoldasban kell gondolkoznia.

    Kozben itthon a bankok lehetove tettek januartol a szamlak kozti kozvetlen atutalasokat telefonszammal vagy email azonositoval. Ez szuksegtelenne teheti a bankkartyakat, ami penzmegtakaritas lenne a bankoknak.
  • Sydra #1
    Miért kell nekik kriptovaluta? Miért nem jó nekik egy sima nyilvántartás egy központi szerveren?