Berta Sándor

Kész az első 3D-nyomtatóval létrehozott híd

A szokatlan dizájnú átjárót egy amszterdami kiállításon mutatták be először.

Az MX3D csapata által megalkotott, rozsdamentes acélból lévő gyalogoshíd az október 20. és 28. között megrendezett Holland Dizájn Héten látható. A 4,5 tonnás, 12 méter hosszú átjárót 3D-nyomtatással készítették, az egyes hídelemeket pedig robotkarok bevonásával helyezték el. Az új gyártási módszer lehetővé tette a nagy struktúrák egy darabban való elkészítését. A fémet, amelyből a híd épült, 1500 Celsius-fokra hevítették fel. A gyalogoshidat közvetlenül a Holland Dizájn Hét után a De Wallen, vagyis a hírhedt amszterdami piros lámpás negyed területén helyezik el, de a végső helyére majd csak 2019 közepén kerül, addigra újítják fel ugyanis a negyedet átszelő csatornát és annak falait.


A hivatalosan The Bridge nevű építményt számos szenzorral szerelték fel és azok mérik a forgalmat, valamint a strukturális integritását, továbbá gyűjtik a környezeti és környezetvédelmi adatokat. Ezen információk segítségével készítik el később a híd "digitális testvérét", amellyel szimulációkat végezhetnek és azoknak köszönhetően időben megállapíthatók lesznek a valódi átjáró esetleges hibái. A hidat korábban 30 személy bevonásával már tesztelték és nem tört össze alattuk. A stabilitását azóta tovább növelték egy acélfelülettel. A projektben az MX3D partnere volt az Autodesk, az Alan Turing Intézet és Amszterdami Fejlett Nagyvárosi Megoldások Intézete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garga Pitic #4
    Logikai hiba.
  • bPatrik0521 #3
    Ha tényleg úgy van ahogy írtad akkor nem csak a járólap nem nyomtatott hanem a többi sem mert a 3d fém nyomtatásnál fémpor rétegeket szór le a gép és lézerrel megolvasztja.
  • dyra #2
    Már ezeket a frankó kreatív melókat is robotokkal akarjuk csináltatni?
  • kvp #1
    Gyakorlatilag ivheggeszto palcabol van, amit szepen retegenkent felheggesztett ket robot. Teljesen eletkepes, csak lassu es draga megoldas. Kb. olyan eros a teljes hid mint a heggesztesek altalaban, azaz nagyjabol az alapanyaggal megegyezo mertekben.

    Az egyetlen tenyleges kihivas az lesz, hogy valahogy megakadalyozzak a rozsdasodast, bar a fem szine alapjan valoszinuleg rozsdamentes acel palcakat hasznaltak, szoval lehet kromacel az egesz.

    ps: Pici csalas van a dologban, a jarolap nem 3d nyomtatott, marpedig ilyen tavolsagra egy sima vaslap is eleg lenne, tehat kvazi az utolag telepitett tomor jarofelulet eleg lenne hidnak. Igy viszont a hid nyomtatott szerkezete akar tesztabol is lehetne... (btw. a nasa egyebkent keszitett teszta nyomtatot is, ami elvileg pizzat tud nyomtatni az urben)