Berta Sándor

Nem kér a Pentagon projektjéből a Google

A keresőcég nem indul az amerikai védelmi minisztérium egyik pályázatán. Valószínűleg félnek dolgozóik tiltakozásától.

Március elején derült ki, hogy a keresőcég segíti a Pentagont. A tavaly április óta futó Maven, vagy más néven Algorithmic Warfare Cross-Functional Team (AWCFT) projekt célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat. A Google néhány munkatársa már akkor felháborodással fogadta, hogy a társaság komoly erőforrásokat fordít a fegyveres erők megfigyelési műveleteinek a támogatására.

Április elején a vállalat több mint 3000 dolgozója írta alá azt a Sundar Pichainak címzett nyílt levelet, amelyben a katonai fejlesztésekben való részvétel ellen tiltakoztak. A projekt ellenzőinek száma május közepére meghaladta a négyezret. Júniusban a Google egyik illetékese arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a közeljövőben nem hosszabbítják meg a Pentagonnal folytatott együttműködést a mesterséges intelligencia területén. A két fél közötti kooperációról szóló jelenleg hatályos szerződés kevesebb, mint tízmillió dolláros és jövőre jár le.

Nos, most úgy tűnik, hogy a társaság valóban komolyan gondolta a kijelentését, ugyanis elutasította azt, hogy induljon az amerikai védelmi minisztérium egyik pályázatán, amelynek célja egy felhőkörnyezeti rendszer létrehozása lett volna. A pályázati kiírás júliusban jelent meg és a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) nevű programra vonatkozott. A JEDI lényege egy olyan cloud-szolgáltatás létrehozása, amelyet egyetlen cég üzemeltet és amely 10 éven át működik. A nyertes 10 milliárd dollárt kap. A kiírás október 12-ig érvényes.

A felhőkörnyezeti szolgáltatók nagy érdeklődéssel fogadták a pályázatot, az viszont komoly meglepetést okozott, hogy a Google nem jelentkezett, holott korábban ők szorgalmazták annak mihamarabbi kiírását a leghangosabban, részben rájuk is szabták a feltételeket. A társaság azzal indokolta a lépését, hogy nem biztos abban, hogy a projekt összhangban van a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabályaival, emellett egy esetleges szerződés részletei nem lettek volna összeegyeztethetők a vállalat állami tanúsítványaival sem. Az is elhangzott érvként, hogy az állami hivatalok jobban járnának egy úgynevezett Multi-Cloud-megoldással, mint egy egyetlen piaci szereplő által üzemeltetett rendszerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    Ha nem Trump lenne az elnök, hanem Hillary, akkor aligha problémáznának, lelkendezve gyártanák neki az elnyomást segítő eszközöket, mint a kínai kormánynak, de a jelenlegi hiszterizált politikai légkörben simán lehet, hogy nem mernek a "gonosz kormány" tenderén részt venni.
  • aemus #2
    Talán a két azóta már miliárdossá lett alapító eredeti elgondolásából "Don't be Evil" még maradt valami, reméljük hogy a továbbiakban semilyen hasonló projektben nem vesznek részt.
    Utoljára szerkesztette: aemus, 2018.10.12. 07:57:18
  • bmw #1
    Kamu, hogy ez miatt....