Berta Sándor

Új-Zélandon elkérik a beutazók jelszavait

Az országba érkezők a repülőtereken kötelesek bemutatni az eszközeikhez tartozó jelszavaikat és kiadni az ujjlenyomataikat.

Az Új-Zélandon az elmúlt hónapokban komoly változások következtek be, amelyeknek köszönhetően a turisták már nem csupán a repülőjegyüket és az útlevelüket kötelesek bemutatni, hanem a különböző készülékeikhez kapcsolódó jelszavaikat is és még az ujjlenyomataikat is elérhetik a helyi vámosok. Az érintett eszközök között vannak az okostelefonok, a laptopok és a viselhető termékek.

A Radio New Zealand arról számolt be, hogy a helyi vámosok számára ezeket a jogokat a nemrég hatályba lépett Customs and Service Act 2018 nevű törvény teszi lehetővé. Az a személy, aki megtagadja a készülékeihez való hozzáféréssel kapcsolatos hatósági kérést, akár 5000 új-zélandi dolláros pénzbüntetést is fizethet. Emellett a hatóságok - igazságügyi vizsgálatok céljából - le is foglalhatják az érintett okostelefonokat, laptopokat és viselhető termékeket.

A döntéshozók szerint a szigorításra mindenképpen szükség volt, s az új törvény egyensúlyt teremt a magánélet - törvények által biztosított - védelme és a bűnüldözési kötelezettség között. Az emberi jogi szervezetek, például a Council for Civil Liberties viszont ezt másként gondolják és ezért meglehetősen élesen bírálták a változtatásokat. Thomas Beagle, az új-zélandi csoport szóvivője azt mondta, hogy napjainkban már az emberek mindent a mobiltelefonjaikon tárolnak, mindenkinek van magánélete, de ott vannak az orvosi jelentések és az e-mailek is, s ezekhez az információkhoz a vámhatóság teljes egészében hozzáférést szerezhet. Éppen ezért a jogszabály sérti a magánélethez való jogot.

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter a tavaly februári kongresszusi bizottsági meghallgatásán elismerte, hogy azon gondolkodnak, hogy a beutazóktól elkérnék a közösségi hálózatokhoz tartozó profiljaik jelszavait is. Az új szabályok elsősorban azon országokra vonatkoznának, amelyek polgáraira Donald Trump beutazási tilalmat próbált elrendelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #19
    Na akkor oda sem utazunk! Nem értem az emberek hogy engedik meg hogy börtöntöltelék rabokként kezeljék őket. Senkinek semmi joga és köze a magán dolgaimhoz! Ideje lenne már akasztani, akik ilyen "törvényeket" kényszerítenek rá az emberekre!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2018.10.06. 17:37:42
  • kgpro #18
    Pont most akartam odautazni... hát ennek akkor fuccs.
    Ember ilyen szar helyre nem megy.
  • ostoros #17
    Én pedig nem kívánom, hogy akár egyetlen hatóság is rendelkezzen az ujjlenyomatommal. Eddig még sikerült elkerülni, remélem halálomig megúszom.
  • cateran #16
    Ha ez nem lenditi fel a turizmust, akkor tenyleg nem tudom mi lenne jo....:D Birom az ilyen latszatintezkedeseket, bar az erdekelne, hogy uzletemberek (es itt nem a 2 filleresekre gondolok) is beletartoznak-e ebbe? Mondjuk agonizalnak-e valakinel, aki amugy 1 xxx millio dollaros biznic miatt erkezett az orszagba es beint amikor kerik a jelszot?
  • Ellaberin #15
    Tavaly volt szerencsém az USA-ba mennem; semmilyen jelszót nem kértek egyik eszközömre sem.
    Az ujnyomot levették, de az ugye a biometrikus útlevéllel való összevetéshez szükséges. Fényképezetek is, gondolom levették az irisz mintát is.
    Trumpika - még pont az utazás előtt - még az is akarta, hogy f.szbúk profilodat be kelljen mutatnod, ebből eddig nem lett semmi. Engem mondjuk az érdekelt volna, hogy ha valakinek nincs a cukrosbácsi által lehalgatott fiókja az mehet-e haza a reptérről. Engem mondjuk nem fordítottak volna vissza, mert a hat kamuprofilomból csak megmutattam volna egyet. :P

    Viszont ez NZ jelszó kérés full kreténségnek hangzik.
  • kvp #14
    Az ujzelandi torvenyek nagyjabol megegyeznek az amerikaiakkal. Mindket helyen kernek jelszot es ujjlenyomatot.

    Tanulsag, ha ilyen orszagba megy az ember, akkor nem visz jelszoval vedett keszuleket vagy olyan adathordozot amihez jelszo kell. Ellenben adatrejtessel siman el lehet dugni ugy egy titkositott tarolot hogy senki ne vegye eszre. Aztan onnan barmikor helyreallithatoak az adataink. Nyaralasra ugysem kell tul sok netre kotott dolog, nekem meg a fenykepezogepem is offline. Az okostelefonon pedig nem tul sok adat van, hiszen szinte mindent lehet egy megfelelo vpn kornyezetben tarolni es akkor nem kell az adott keszuleket felteni. A rokonsag telefonszama pedig nem titok, a baratoket meg nem tartom az address book-ban.

    Az adott allamok egyebkent ezekkel a huzasokkal felkerultek a nem baratinak szamito allamok kozze. Kb. mint anno a naci nemetorszag is nem baratinak szamitott az USA szamara a vilaghaboru kitorese elottig, csak pesze hivatalosan nem utalhattak oket annyira, pedig hat nem javasoltak az allampolgaraiknak a beutazast. (az elso zsidotorvenyek utan mar hivatalosan sem javasoltak, mint most iran vagy eszak korea eseten) Na az atlag embernek most mar sajnos az USA, varhatoan a kilepes utan Nagybritannia es peresze Ujzeland is ilyen nagyon nem javasolt, de hivatalosan meg elmegy kategoria.
  • zola2000 #13
    Igen, önkéntes beleegyezéssel. A Facebook látja amit felviszünk a Facebookra, amit nem azt nem, ha nem adunk tárhely-kamera-helyhozzáférést az appnak (én adtam mert annyira nem érdekes a dolog nekem de ha valami komoly cégvezető lennék akkor jobban figyelnék)

  • Cat #12
  • wraithLord #11
    Elvileg elképesztő pofátlanság, gyakorlatilag viszont önkéntes beleegyezéssel a virtuális térben már régóta ez megy. Csak azt nem állam csinálja, hanem privát cégek, és nem kell hozzá jelszó, mert övé a rendszer... :D

    Ettől függetlenül biztos factory resetelném a telefonom, és az országba lépés után cloudból újraszinkronizálnám. Azért ha nem muszáj, nem adom át önként még egy félnek a dolgaimat, akinek ráadásul semmi köze hozzá.
  • Tinman #10
    1. Aki ki akarja játszani, az röhögve megteszi.
    2. Miután beutazott az országba a "szűz" eszközével, ami gond nélkül átment a kapun lehívja a titkosított anyagot.
    3. Rejtett partíció...