Gyurkity Péter

Fallal előznék meg az antarktiszi jég olvadását

Ezzel kerülnék el a tengerszint emelkedését, ami már minket is veszélyeztetne.

A globális klímaváltozás és annak várható következményei kapcsán mi is számos alkalommal írtunk már az előrejelzésekről, a nemzetközi egyezményekről, valamint a különböző tanulmányokról, amelyek a lehetséges pályákat vázolják fel számunkra. Most egy újabb anyagban arról írnak, hogy hatalmas erőfeszítéssel, két eltérő módon előzhetnénk meg az Antarktiszt és annak gleccsereit borító jégtakaró elolvadását.

A tanulmány készítői szerint mindenképpen óriási projektre lesz szükség, azt azonban rögtön leszögezik, hogy ők mindössze egyetlen szempontot vesznek figyelembe és ezen pálya mentén alakítják ki az elméleti megoldásokat. A részletes magyarázatból kiderül, hogy fallal vennék körül a legveszélyeztetettebb régiókat, így például a Thwaites-gleccsert, hogy megóvják annak jegét az elolvadástól, elsősorban azon okból kifolyólag, hogy az olvadás jelentős mértékben megemelhetné a tengerszintet. Megjegyzik, hogy ugyan ez leginkább hosszú távon jelentene veszélyt számunkra (évtizedek, illetve évszázadokban mérhető távon), a hatalmas erőfeszítésre szükség lesz, ha el akarjuk kerülni a következményeket.

Az egyik változat a jégtakaró aládúcolásáról szól, amely mindössze azt akadályozná meg, hogy ez kisebb darabokra törjön szét és az óceánba merüljön. Az említett gleccser esetében ugyanis ez olyan folyamatot indítana be, amelynek eredményeként akár 3 méterrel is emelkedhetne a globális tengerszint, miközben eddig 10-12 centiméteres növekedést regisztráltunk csak, leginkább olyan helyeken, mint Miami városa. A növekedés elméletileg a 60 métert is elérheti, ehhez azonban valószínűleg évezredekre lenne szükség, de azért dolgoznak egy másik megoldáson is, amely már egy méretes fal felépítését vetíti előre, a tengerszint alatt, hogy megakadályozzák a jég és a melegebb tengervíz közvetlen érintkezését. Ez nyilván még nehezebb feladat lenne, tulajdonképpen a Szuez-csatorna építéséhez fogható projektet kell elképzelni sokkal nehezebb körülmények között, ami nyilván további ötletelést és komoly tervezési fázist igényelne.

Más elképzelések szerint a beérkező napsugarak egy részét kellene eltéríteni, erre azonban a most közzétett tanulmányban nem térnek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #57
    Talan be kellene fejezni a szennyezest es nem kell fal....
    Uj technikak kellenenek es valtani...
  • ReszegKoldus #56
    Nyilván van különbség köztük, a közös viszont az bennük, hogy nem (lett volna) szabad Európába engedni egyiket se.
  • ostoros #55
    Ja értem, akkor tényleg libbant vagy, én kérek elnézést.
  • ostoros #54
    Na, kivontad? Vagy csak a szád nagy?
  • cateran #53
    Ez majd akkor lesz izgalmasabb a szamodra, ha az agykapacitasod eleri azt a szintet, hogy ertsd a kulonbseget "migrant" es "refugee" kozt.....Addig valoban unalmas....
  • ReszegKoldus #52
    Elég unalmas már ez a migránsozás...és ha már én unom, akkor el tudom képzelni mennyire unhatja a sok "refugees welcome" agyhalott libbant. Szóval végül is megéri
  • cateran #51
    Hat nehez valasztas, hogy te a "turbomagyar," vagy overseer a "chemtrail-gyikember-illuminatus-Soros" osszeeskuves hivo a szanalmasabb figura...Pedig ez az SG, itt eles harc folyik, amibe meg a cikkek szerzoi is beszallnak......(pedig aztan en sem vagyok 1 matyohimzes....)
  • molnibalage83 #50
    Az egyik legirritálóbb személy az sg-n. Minden hírt minden topikot szanaszét spammal áltudományos, félezos, műszaki és természettudományos ökörségeivel.
  • ostoros #49
    " 4,5% gazdasági növekedés? Vond már ki belőle az EU támogatást, és SÍRJ. MESSZE a legrosszabb a régióban."
    Miért nem te vonod ki? Meg fogsz lepődni...
  • NEXUS6 #48
    Erről az egészről az Airport sorozat valamelyik része jut eszembe, amikor a pilóták kiesése után a sztyuvi beül a fülkébe, hogy levigye a Dzsambót a kifutóra.
    Lehet itt ötletelgetni, de amíg sokkal jobban nem ismerjük a klíma globális rendszerét nem tudjuk, hogy mi a természetes folyamat, mi mit okoztunk, és mit kéne tennünk ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki.

    Olyan területeken ahol az árapály akár 10 méterekben mérhető a 3 m-es tengerszint emelkedésnek is valszeg kisebb lesz a hatása arányaiban. A karibi térségben viszonylag kicsi az árapály nagysága ott jelentős probléma a tengerszint emelkedés már cm-ekben is.