Berta Sándor

Táblagép hajlítható OLED-kijelzővel

A készülék egy okostelefon-táblagép hibrid oldalain kerekekkel. Létrehozását az ősi tekercsek inspirálták, újfajta kezelési módszereket próbálgatnak vele.

A Queens Egyetem Humán Média Laboratóriumának tudósai fejlesztették ki a MagicScroll nevű eszközt, amelyet egy hajlítható OLED-képernyővel láttak el. A táblagépet azért alkották meg, hogy a segítségével új kezelési koncepciókat lehessen kipróbálni.

A MagicScroll úgy néz ki, mint az ősi tekercsek egy modern változata, amelynek a házában elrejtették egy 7,5 hüvelykes, 2K felbontású, hajlítható OLED-kijelzőt. A készülék oldalain kerekek vannak és ha azokat megtekerik, akkor át lehet nézni a képernyőt kapcsolati adatok vagy az Instagram idővonal után. Amennyiben pedig nagyobb kijelzőfelületre van szükség, akkor az OLED-képernyő kihúzható a házból és a segítségével akár telefonálni is lehet. Bár az utóbbi esetében a fejlesztők is tisztában vannak azzal, hogy a MagicScroll még túl nagy ahhoz, hogy bárki a füléhez tarthassa azt.


Dr. Roel Vertegaal, a Queens Egyetem Humán Média Laboratóriumának igazgatója és az emberi-számítógép interakciók professzora megerősítette, hogy az eszköz létrehozását az ősi tekercsek inspirálták. Az inspiráció további forrásai a régi úgynevezett rolodex nyilvántartó rendszerek voltak, amelyeket névjegykártyák tárolására és átkutatására alkalmaztak. A hibrid megoldásba beépítettek egy kamerát is, hogy lehetővé tegyék a gesztusokkal való vezérlést is, míg az oldalsó kerekekbe kis méretű motorokat szereltek be. A szakemberek azt remélik, hogy a jövőben annyit javíthatnak a készülék dizájnján, hogy az csupán akkora méretű legyen, mint egy golyóstoll, amelyet bárki eltehet a belső zsebébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #11
    Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem láttam
  • Tinman #10
    Ki mondta, hogy gyártja valaki? Azt mondtam, hogy kár volt legyártani... de írhattam volna azt is, hogy a világra szülni, de úgy se értetted volna meg.

    A gratuláció részemről elmarad, ahhoz még fejlődnöd kéne... sokat.
  • kvp #9
    Jelenleg ez a legkisebb gorbulet aminel meg nem torik meg annyira a kijelzo hogy pillanatok alatt pixelhibas legyen.

    Az otlet nem az igazi, az osibb agyagtabla merete es formaja pont jo lenne. Hivhatnank mondjuk tabletnek. Nem kell ra sem bevagas, se kivagas, csak siman egy kijelzo. Ha oled akkor muanyagfolian, hatul meg egy vekony muanyaglappal megtamasztva. Ha kisebb kell a telefont veszem elo ha nagyobb a tabletet, ha meg nagyobb akkor meg a tabla pc-t. Eleg lenne ehhez az adatok es futo programok szinkronizaciojat megoldani.
  • gemihu #8
    Nekem az nem tetszik,hogy eleve görbe a kis felület, sokkal jobb lenne, ha mondjuk a széléből gördülne ki még nagyobbra a képernyő, mint ahogy a lenti filmjelentben is látható volt, csak ugye nagyobb lenne a hajltíási szög, ezért ekkor méretben szerintem járhatóbb olyan, mint a ZTE megoldása.


    Ha még egy balra is kihajtható lenne és úgy,hogy ne legyen benne a csík, az már nagy dobás lenne.
    Utoljára szerkesztette: gemihu, 2018.09.07. 09:06:37
  • xyl #7
    "...a fejlesztők is tisztában vannak azzal, hogy a MagicScroll még túl nagy ahhoz, hogy bárki a füléhez tarthassa azt."

    Dehogyis! Akkora, mint egy "normális" (értsd vezetékes) telefonkagyló. Na jó, egy kicsit hosszabb. Nem lehet túl kényelmes egy ilyen vastag hengert fogni, illetve a mérete miatt nem nagyon lehet zsebre vágni, max. nagykabát zsebébe. Márpedig a zsebrevághatóság egy kritikus tényező.
    Viszont: "A vörös bolygó" című filmben szerepel ilyesmi.

    Kb. 2:43-tól érdemes nézni a videót.
    Mondjuk a henger felénél levő fekete csík úgy néz ki, hogy nemcsak szoftveres egyelőre. Na, az nem kéne.
  • cateran #6
    Ertem..nem gyartottak, hanem farol szureteltek...Ugy termesztettek, hatul a kiskertben.....
    Amugy a 2. mondat ez: "Létrehozását az ősi tekercsek inspirálták, újfajta kezelési módszereket próbálgatnak vele."
    Ennek mi koze a kommentjehez?

    Hamvaban holt otlet....DE! Jo dolog hogy otletelgetnek, probalkoznak, mert lehet, hogy az alap elgondololas marhasag, de valaki ebbol kiindulva ratalalhat valami forradalmira....Inkabb ilyesmit csinaljanak, mint a "brit tudosok", akik verprofik a nagy budos semmi "tudomanyos" kezeleseben
  • Alien69 #5
    Hehe, az itt megjelent behányók meg 5 év múlva mennek sorban állni az iphone Xpheria 26-rt, vagy samsung/xiaomi S nóta TV 55-rt, ami hasonló lesz ehhez. Na jó, nem így kell kezelni, mert ez a tekerés elavult bénaság. De, nem is ez a lényege.
    Utoljára szerkesztette: Alien69, 2018.09.07. 00:03:53
  • M2 #4
    Jó, hogy megcsinálták, mert így videón látva is biztos vagyok benne, hogy sose kellene.
  • Cat #3
    Gratulálok, már a második mondatot sem sikerült elolvasnod.

    (Nem, ezt nem gyártja senki, csak egy egyetemen ötletelnek.)
  • Omega #2
    Ennek semmi értelme.